bkolik

Becerikli
Merhaba,

Sistemim:
  • MSI RTX 5090 Suprim
  • ROG X870E-E Gaming Wi-Fi
  • ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme OLED
  • AMD R7 9800X3D
  • G.Skill 6400MHz 32CL 64 GB (DOCP 2 ayarında)
  • Samsung 990 Pro 4TB

BIOS ve uygulamalarım son sürüm güncel.

Sorunum:

1) Bazen bilgisayarı kapatırken Windows kapanma ekranında çubuk dönerken takılıyor ve kasa üzerinden Power tuşuna basılı tutup kapatmak zorunda kalıyorum. Tüm harici aygıtları ve uygulamaları kapatıp denediğimde de ara ara oluyor. DISM ile sistem dosyalarını onarmaya çalıştım fakat bir faydası olmadı. Minidumpı yok.

2) Hiçbir oyunda sıkıntı çıkartmıyor fakat bazen Valorant'ı açtığım zaman ana sayfada beklerken bilgisayar kendi kendine kilitleniyor, kasadan reset atmam gerekiyor. Oyuna girersem hiçbir sıkıntı yok anasayfasında beklerken oluyor. Oyun dosyalarını da doğruladım ama fayda etmedi.

OCCT'den her bileşeni test ettiğimde hiçbir sorun çıkmıyor, sadece bu oyuna özel bir problem. Ve Windows'u kapatırken arada oluyor.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 20240327162327454_EN_1.webp
    20240327162327454_EN_1.webp
    5,2 KB · Görüntüleme: 70
  • IMG_8909.webp
    IMG_8909.webp
    86,4 KB · Görüntüleme: 70
Son düzenleyen: Moderatör:
2. sorunu ben de yaşıyorum, eğer çözebilirsem dönüş yapmaya çalışacağım.
GPU ile ilgili bir sorun diye düşünüyorum ben, ancak herhangi bir hata kodu vs. alamadığım için sorunu net kavrayamadım.

Merhaba,

Sistemim:
  • MSI RTX 5090 Suprim
  • ROG X870E-E Gaming Wi-Fi
  • ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme OLED
  • AMD R7 9800X3D
  • G.Skill 6400MHz 32CL 64 GB (DOCP 2 ayarında)
  • Samsung 990 Pro 4TB

BIOS ve uygulamalarım son sürüm güncel.

Sorunum:

1) Bazen bilgisayarı kapatırken Windows kapanma ekranında çubuk dönerken takılıyor ve kasa üzerinden Power tuşuna basılı tutup kapatmak zorunda kalıyorum. Tüm harici aygıtları ve uygulamaları kapatıp denediğimde de ara ara oluyor. DISM ile sistem dosyalarını onarmaya çalıştım fakat bir faydası olmadı. Minidumpı yok.

2) hiçbir oyunda sıkıntı çıkartmıyor fakat bazen Valorant'ı açtığım zaman ana sayfada beklerken bilgisayar kendi kendine kilitleniyor, kasadan reset atmam gerekiyor. Oyuna girersem hiçbir sıkıntı yok anasayfasında beklerken oluyor. Oyun dosyalarını da doğruladım ama fayda etmedi.

OCCT'den her bileşeni test ettiğimde hiçbir sorun çıkmıyor, sadece bu oyuna özel bir problem. Ve Windows'u kapatırken arada oluyor.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Kapanmama nedeni ARGB, klavye, fare, anakart kontrol yazılımları olabiliyor, bunları kaldırıp deneyin.

Oyunda donma için, ana sayfa ve yükleme ekranları için FPS kısıtlama ayarı varsa onu açıp deneyin.

DOCP kapatıp kullan bir süre. Olmazsa ekran kartı PCI-e ayarını 4.0 yapıp dene bir süre.

İlk kurulumda DOCP Tweak yapmıştım onda bir sürü oyunda sorun çıkartmıştı. DOCP 2 yapınca oyunlarda sorun çözüldü arada sırada Valorant'ta olmaya başladı. DOCP 1'de deneyeyim mi sizce? Ya da doğrudan DOCP kapatırsam performans kaybı yaşar mıyım?

RAM'leri teker teker test et, yerlerini değiştir. Aynı sorunu yaşamıştım, ben bu şekilde çözdüm.

Şimdi komple Burning Test yaptım 0 sorun dedi.

2. sorunu ben de yaşıyorum, eğer çözebilirsem dönüş yapmaya çalışacağım.
GPU ile ilgili bir sorun diye düşünüyorum ben, ancak herhangi bir hata kodu vs. alamadığım için sorunu net kavrayamadım.

GPU ile ilgili olsa diğer oyunlarda da sorun çıkartır gibi düşünüyorum, yazılımsal büyük ihtimalle.

Kapanmama nedeni ARGB, klavye, fare, anakart kontrol yazılımları olabiliyor, bunları kaldırıp deneyin.

Oyunda donma için ana sayfa ve yükleme ekranları için FPS kısıtlama ayarı varsa onu açıp deneyin.

Uzun süre kullanım sonrası kapanmıyor genelde, uygulama ve harici cihazların bağlantısını kesip denediğimde de aynı sonuç oluyor.

FPS kısıtlayayım yani değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Uzun süre kullanım sonrası kapanmıyor genelde, uygulama ve harici cihazların bağlantısını kesip denediğimde de aynı sonuç oluyor.

Bahsettiğim uygulamaları komple kaldırmanız lazım.

FPS kısıtlayayım yani değil mi?

Ana sayfa ve yükleme ekranlarında alakasız kare hızlarına çıkabiliyor kartlar, sadece bu ekranlara özel FPS kısıtlama oluyor oyunlarda, menüde sabit 60 FPS gibi bir ayar.

Buna benzer bir sorunu bende yaşadım. Yurtdışı forumlarda araştırdığımda bios üzerinden pciex i otomatik değil default pciex4 olarak ayarlarsan düzelebilir yazıyordu denedim ve sorunsuz çalıştı. Sonrasında techolay sosyal'e yazdım bios güncelleyip o şekilde denememi önerdiler bende bios güncelleyip pciex5 e geri aldım sorunsuz kullanıyorum belki işinize yarayabilir. Bende ramden şüphelenmiştim tek kullandım, farklı slotlara taktım vs ama sorun pciex ile ilgiliymiş. Bios güncel demişsiniz son olarak pciex sürümünü düşürmek olabilir.

Anakart: ASUS X870E Crosshair Hero
Ekran kartı: ASUS Astral 5090 OC Edition