R7 9800X3D & RTX 5090 sistem kapanmıyor ve Valorant'ta kilitleniyor

berkekolik

Çalışkan
Merhaba,

Sistemim:
  • MSI RTX 5090 Suprim
  • ROG X870E-E Gaming Wi-Fi
  • ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme OLED
  • AMD R7 9800X3D
  • G.Skill 6400MHz 32CL 64 GB (DOCP 2 ayarında)
  • Samsung 990 Pro 4TB

BIOS ve uygulamalarım son sürüm güncel.

Sorunum:

1) Bazen bilgisayarı kapatırken Windows kapanma ekranında çubuk dönerken takılıyor ve kasa üzerinden Power tuşuna basılı tutup kapatmak zorunda kalıyorum. Tüm harici aygıtları ve uygulamaları kapatıp denediğimde de ara ara oluyor. DISM ile sistem dosyalarını onarmaya çalıştım fakat bir faydası olmadı. Minidumpı yok.

2) Hiçbir oyunda sıkıntı çıkartmıyor fakat bazen Valorant'ı açtığım zaman ana sayfada beklerken bilgisayar kendi kendine kilitleniyor, kasadan reset atmam gerekiyor. Oyuna girersem hiçbir sıkıntı yok anasayfasında beklerken oluyor. Oyun dosyalarını da doğruladım ama fayda etmedi.

OCCT'den her bileşeni test ettiğimde hiçbir sorun çıkmıyor, sadece bu oyuna özel bir problem. Ve Windows'u kapatırken arada oluyor.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 20240327162327454_EN_1.webp
    20240327162327454_EN_1.webp
    5,2 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_8909.webp
    IMG_8909.webp
    86,4 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleyen: Moderatör:
Buna benzer bir sorunu bende yaşadım. Yurtdışı forumlarda araştırdığımda bios üzerinden pciex i otomatik değil default pciex4 olarak ayarlarsan düzelebilir yazıyordu denedim ve sorunsuz çalıştı. Sonrasında techolay sosyal'e yazdım bios güncelleyip o şekilde denememi önerdiler bende bios güncelleyip pciex5 e geri aldım sorunsuz kullanıyorum belki işinize yarayabilir. Bende ramden şüphelenmiştim tek kullandım, farklı slotlara taktım vs ama sorun pciex ile ilgiliymiş. Bios güncel demişsiniz son olarak pciex sürümünü düşürmek olabilir.

Anakart: ASUS X870E Crosshair Hero
Ekran kartı: ASUS Astral 5090 OC Edition
4 tte kullanmanın olumlu veya olumsuz yanı var mı acaba? Docp 1 e aldım şimdi tekrar deneyecegim, ve 4 e aldım diyelim ne kadar süre böyle kullanıp 5 e dönmemi önerirsiniz?

4 tte kullanmanın olumlu veya olumsuz yanı var mı acaba? DOCP 1'e aldım şimdi tekrar deneyecegim, ve 4'e aldım diyelim ne kadar süre böyle kullanıp 5'e dönmemi önerirsiniz?

Ben bir gün kullandım pek bir şey fark etmedim açıkçası ama ekran kartına bir ton para verip PCI-e X4 olarak kullanmak canımı sıktığı için foruma yazmıştım. Recep Baltaş devasa bir kaybınız olmayacak diye yazmıştı. Sorun PCI-e X4 ile çözüyorsanız mecburen bu şekilde idare edersiniz. Anakart için yeni BIOS takip edebilirsiniz, ben en azından yeni BIOS ile çözdüm.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben bir gün kullandım pek bir şey fark etmedim açıkçası ama ekran kartına bir ton para verip PCI-e X4 olarak kullanmak canımı sıktığı için foruma yazmıştım. Recep Baltaş devasa bir kaybınız olmayacak diye yazmıştı. Sorun PCI-e X4 ile çözüyorsanız mecburen bu şekilde idare edersiniz. Anakart için yeni BIOS takip edebilirsiniz, ben en azından yeni BIOS ile çözdüm.
Deneyip yazıcam hocam, teşekkür ederim. Dediğiniz gibi dünya para verdik, saçmalık gerçekten.

Geri
Yukarı Alt