Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EJDER

Becerikli
Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
@EJDER, dostum merhaba. Ben çözümü ekran kartını değiştirerek çözdüm. Çözülmeyen oyunlar da var, yeni konumda bundan bahsettim zaten ama diğer test ettiğim oyunlar stabil.

Senin sistemin üst düzey, birçok şeyi de denemişsin. Artık tek tek parça değiştirip deneyebilirsin. Lanet bir sorun, kaynağını bulmak çok zor.

Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,
Ekran kartı modeli neydi, ROG ASTRAL mi @EJDER ? Riser kullanıyor musun, anakart X870E-E mi, RAM'ler nedir? Biraz daha detay verebilirsen çok iyi olur.

BIOS olarak güncel misin, farklı bir prizde denedin mi? Tek kablo 12VHPWR kullanıyorsundur zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mouse olarak polling rate kaç kullanıyorsun?
Güzel noktaya değindin, 1000 üzeri sıkıntı yaratıyor bu işlemcide ilginç şekilde, 8000 falan kullanıyorsa sorun gerçekten bu olabilir.

@EJDER Ek olarak BIOS içerisinden Wi-Fi ve BT modüllerini kapat, tekrar dene. Bunun da drop sıkıntısı yaptığı anlaşıldı son zamanlarda.

Bunları dene, sorun yazılımsalsa eğer, Mouse olayı da aklında olsun.

@EJDER 9800x3D özelinde diğer drop stutter sebebi, Windows Güç Planı High Performance kullanmak, dengeli kullanmak zorundasın, İntel gibi optimize değil.

5090'ı Nvidia App üzerinden max performance aldıysan aynı şekilde onu da Normal ya da Max olarak dene, 2 türlüsünü de.

Bu sorun ne zamandan beri var, hangi parçaları değiştirdin ve çözüm olmadı. BIOS ayarlarıyla oynadın mı hiç?
Sistemdeki tüm parçaların tam adını detaylı yazar mısın? Sistemde takılı parça veya ekipman varsa onları da belirt.

Çok teknik anlayan biri değilim normal şartlarda sadece kullanıcı ve oyuncuyum bazı şeyleri anlayamayıp açıklayamadıysam kusuruma bakmayın,
@Caner Uncu, ekran kartı değiştirip deniyemedim boşta müsait kart bakıyorum.
@Xbox 360E, 577 versiyon bu olayı yabancı sitelerdemi ne gördüm sanırım daha denemedim ama DDU ile silip bunumu yüklemem lazım yoksa temiz format atıpmı kurmak lazım.
@Ayhan Dönmez, ekran kartı ASUS astral 5090 riser dediğin tik takma olayı sanırım ama ondan kullanmıyorum normal standart yatay kurulumda, anakart ASUS ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX, RAM'ler G.Skill 64 GB Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000MHz CL30 Dual, BIOS daha kendi sitesinden yeni en son sürümü neyse direk ona güncellemesini yaptım, farklı bir priz olayında denemedim ama eski sistemimde bağlantı aynı yerden geliyor ve eski sistemde drop olayı yoktu(bu arada eski sistem derken komple her şeyi değiştirdim eskiden kalan parça yok)son olarak da tek kablo kullanıyorum sistemide Vatan Bilgisayar'dan tek tek parçaları alıp montajı onlar yapıp verdi.
@rtx2060, kullandığım mouse ASUS ROG STRIX spatha X sorgulama hızından bahsediyorsan 1000'de kullanım şu anda.
@Ayhan Dönmez, Wi-Fi ve BT modüllerini araştırıp kapatacağım.
Güç yönetimi yüksekde onu dengeliye alıyorum.
Mouse ayarlarını ve NVIDIA App genel ayarlarını resim olarak ekledim.
Sistem;

Kasa: ASUS GX601 ROG STRIX Helios fanlı e-ATX oyuncu kasası.
Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX anakart.
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D sekiz çekirdek 4.7 GHz işlemci.
Ekran kartı: ROG astral GeForce rtx™ 5090 32 GB GDDR7 OC Edition.
M.2: Samsung 9100 Pro MZ-VAP2t0bw PCI-Express 5.0 2 TB M.2 SSD.
Hard disk: Seagate ST10000VE001 10TB SATA 3.0 7200RPM 256MB 3.5" dahili disk.
Sıvı soğutma: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme 360mm Intel-AMD uyumlu işlemci sıvı soğutucu.
RAM: G.Skill 64 GB (2x32) Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000MHz CL30 Dual RAM.
Güç kaynağı: ASUS ROG-Thor gamıng 1000W 80Plus Platinium auro Sync & OLED ekran güç kaynağı.

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    192,7 KB · Görüntüleme: 59
  • Adsız2.webp
    Adsız2.webp
    22,7 KB · Görüntüleme: 57
@stormhawks47, Ekstra takılı sistem dışında bir şeyim yok kulaklık mouse klavye takılı 2 ay falandır böyle sorun var sistemide zaten o zaman toparlamıştım. BIOS ayarlarında işlemcinin içindeki 2.ci gözüken ekran kartını falan kapattım sonra EXPO falan açtım kapadım onun dışında bir de güncelleme yaptım olmadı sonra defeult yaptım BIOS'u gene değişen bir şey olmadı tabii.

@Xbox 360E, Direk bu işlemi yapıyorum deniyorum bilgilendiriyorum sizleride.