Muhfer

Uzman
AMD Ryzen 9 7950X.
ASUS ROG STRIX X670E-E gamıng Wi-Fi
F5-6400J3239G16GX2-TZ5nr X2 RAM ( G.Skill trindent Z Neo RGB)
ASUS TUF RTX 4070 12 GB.

Selam. 4x16 RAM'im (2x16 RAM'den 2 adet aldım) var ve Dual olarak kullanamıyorum. EXPO ready yazmasına rağmen (4 slot da dolu) EXPO açtım ama olmadı. Açılmıyor, bilgisayar boot etmiyor EXPO sonrası. Yardımcı olur musunuz?

Nedeni nedir? BIOS beklemeli miyim?

@Recep Baltaş.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.:)

Son düzenleyen: Moderatör:
Ender olarak aynı kit olsa bile üzerinde yazan değerleri alamayabiliyorsunuz. Çünkü kitler 2x16 olarak kullanıma tasarlanmış. Ben benzer durumu DDR4 de yaşamıştım 1x8 olarak ayrı 2 tane alınca tam frekans olmuyordu bir altı frekansta çalıştırıyordum.

Ender olarak aynı kit olsa bile üzerinde yazan değerleri alamayabiliyorsunuz. Çünkü kitler 2x16 olarak kullanıma tasarlanmış. Ben benzer durumu DDR4 de yaşamıştım 1x8 olarak ayrı 2 tane alınca tam frekans olmuyordu bir altı frekansta çalıştırıyordum.

DDR4 anakartimda 2x16 Trident Z almıştım herhangi bir sorun yaşamadım Vatan Bilgisayar yetkililerine danışarak aldım biraz garip acaba BIOS ile EXPO açılabilir hale gelir mi?

Şimdi hocam ayrı ayrı 32 gb almak yerine direk 64 gb paket almalıydın. Aynı marka ve model ramler olsa dahi bu yeni AM5 DDR5 sistemler ram konusunda çok sıkıntılı. Kendi düz expo profillerini çalıştırmaktan aciz. Öyle eskiden farklı marka ramler bile bir şekilde çalışıyordu şimdi aynı marka ve model ramler bile zor çalışıyor. Bir sürü uyumluluk sorunu var. Hatta şöyle söyleyeyim 64 gb aynı paketten çıkan ramler bile sorun yaratabiliyor.

Oyun odaklı sistemler olduğu için 32 yetiyor ve millet çok takmıyor ama iş için kesinlikle AMD bir sistem kullanmazdım. Yapabiliyorsan ramleri iade edip tek pakette bulunan ramler satın al. Ve bu ramler anakartın qvl listesinde olsun.

Peki BIOS güncellemesi ile bu sorun düzeltilir mi 3600 MHz kullanarak beklerim bir süre daha olmadi iade ederim EXPO hazır ama 4 slot RAM lazim çünkü render alıyorum hani RAM önerisi bile alırım ama aldığım RAM'ler çok iyi araştırarak aldım.

Peki BIOS güncellemesi ile bu sorun düzeltilir mi 3600 MHz kullanarak beklerim bir süre daha olmadi iade ederim EXPO hazır ama 4 slot RAM lazim çünkü render alıyorum hani RAM önerisi bile alırım ama aldığım RAM'ler çok iyi araştırarak aldım.
Valla hocam bu sistemler çıkalı 2 sene oldu. 2 senedir hiçbir şeyi düzeltmediler. Bende de GSkill 32 gb expo ram var. Mavi ekran hatası hala alıyorum. Sistem hala iki dakikada açılıyor vs. Düzeltebilseler çoktan düzeltmişlerdi. Bios güncellemesi ile olacak işler değil bunlar. Hatta şimdi x870 anakartlar geldi bile. Onlarda durum ne olacak bakmak gerekiyor. Bekleyebiliyorsan anakartı iade edip bekle.

Vallahi hocam bu sistemler çıkalı 2 sene oldu. 2 senedir hiçbir şeyi düzeltmediler. Bende de G.Skill 32 GB EXPO RAM var. Mavi ekran hatası hala alıyorum. Sistem hala iki dakikada açılıyor vs. düzeltebilseler çoktan düzeltmişlerdi. BIOS güncellemesi ile olacak işler değil bunlar. Hatta şimdi X870 anakartlar geldi bile. Onlarda durum ne olacak bakmak gerekiyor. Bekleyebiliyorsan anakartı iade edip bekle.

Keşke iade edebilsem edemiyorum ilk aldığımda 2 3 dakikada açılıyordu ama şimdi EXPO açık değil onu belirteyim açamıyorum 2 3 saniyede açılıyor bilgisayar şu EXPO'yu herkes yaşıyor sanırsam ama 9000 serisi çıktığı için umarım BIOS ile çözerler çünkü donanım destekliyor kendi dediğine göre anakartı aldım indirimde yoksa B650 alacaktım onda da sıkıntı var mış diye duydum DDR5'ler problemli o zaman anladığım kadarıyla.

Keşke iade edebilsem edemiyorum ilk aldığımda 2 3 dakikada açılıyordu ama şimdi EXPO açık değil onu belirteyim açamıyorum 2 3 saniyede açılıyor bilgisayar şu EXPO'yu herkes yaşıyor sanırsam ama 9000 serisi çıktığı için umarım BIOS ile çözerler çünkü donanım destekliyor kendi dediğine göre anakartı aldım indirimde yoksa B650 alacaktım onda da sıkıntı var mış diye duydum DDR5'ler problemli o zaman anladığım kadarıyla.
Anakartı iade edemiyorsan ramleri iade et ve tek paket içinde satılan 4'lü stick şeklinde al. Nereden aldın ramleri?