Tuhaf olan durum şu açıkçası

85 derece sıcaklık limiti koyduğumda
Cinebench R23, R24, 2026 testleri yaptığımda işlemci 255 Watt civarı toplam yük çekiyor.
YCrunch stres testi yaptığımda ise 235-237 watt çekiyor.
İşlemcinin resmi maksimum TDP'si aşılıyor.

95 derece işlemcinin kendi resmi sıcaklık tavanında 265 watt civarına çıkıyor.
Biz undervolt yaptık. Sıcaklık düşsün ve az voltajla daha yüksek frekansa çıksın diye.
Düşündüren tam yük altında bu sorun yaratır mı?
O konuda emin olamadım.

Bu arada 85 derece sıcaklık limiti ile tüm çekirdekler 5350MHz'e turboluyor.
80 derece limitte ise CCD 1, 5.3GHz, CCD 2 5.1GHz'de takılıyor tam yükte.

Ryujin III 360 Extreme sıvı soğutma ve PTM7950 var.
Pompa hızı maksimum. Fanlara da güzel bir eğri yapmıştım. Fan eğrisi konusunda sorun yok.

9950X iyi ısınır, ısı limiti koyduğunda PPT ne kadar çekiyor kontrol et.

Mesela 85 derece limitte kaç watt tüketiyor işlemci? Ortalama rakamı gördükten sonra PPT'ye onu girersin.

Bilgisayar 85 derecede mesela atıyorum 230 watt çekiyor, uzun süre öyle çalışmaya devam ederse 85 olur sana 88-89-90 oralarda takılır kalır, sen sıcaklık limiti koyduğun için zamanla performans kaybı yaşamaya başlarsın çünkü sistem 85'i geçiyor bu der frekans kısar, kendiliğinden marj vermez rakam neyse o abi der geçer, sıvı soğutmalarda sıvı da ısındığı için böyle.

Bilgisayar dünyasında parça satın alırken de, overclock yaparken de, undervolt yaparken de her zaman bir marj bırakılmasını tavsiye ederim ki nefes alacak alanı olsun.

En iyi aldığın skora bak, 85 derecede mi aldın? PPT maximum kaç watt çekmiş gördükten sonra BIOS'a Max PPT'yi girersin sonra sıcaklık değeri 85'i geçerse frekans kıs bölmesini silip/kapatırsın. O watta çalışır işlemci uzun yükte 3-5 derece daha artar ama oralarda tutunur, uzun vadeli performans korunur. Benim işlemci 200 watta mesela 78 dereceden açılışı yapıyor zaman geçtikte 84-86 civarlarına çıkıyor, daha uzun sürelerde 88'leri test ediyor oralarda 1-2 takılıp geri dönüyor oralardan anlıyorum heh işte buna bu kadarı kafi günlük kullanımda diye.

Azalan verimler yasası gereği işlemci silikon sınırlarına ulaşmaya başladığında, daha ufak frekans artığı için daha yüksek voltaj vermek zorunda kalırsın, bu daha daha fazla ısınma ve daha iyi soğutma çözümü gerektirir. Bunlar elinde yoksa throttling yapar daha beter olur.

Bunu şöyle düşün mesela iş hukukunda fazla mesai ücreti var ya, adamın zaten pestili çıkmış sıradan mesaide sen fazla çalıştırırken 2 katı daha fazla ücret veriyorsun ama o adam sabahleyin dinç olan performansı veremiyor, hem maliyet arttı hem verim düştü öyle bak.

Son düzenleme:
9950X iyi ısınır, ısı limiti koyduğunda PPT ne kadar çekiyor kontrol et.

Mesela 85 derece limitte kaç watt tüketiyor işlemci? Ortalama rakamı gördükten sonra PPT'ye onu girersin.

Bilgisayar 85 derecede mesela atıyorum 230 watt çekiyor, uzun süre öyle çalışmaya devam ederse 85 olur sana 88-89-90 oralarda takılır kalır, sen sıcaklık limiti koyduğun için zamanla performans kaybı yaşamaya başlarsın çünkü sistem 85'i geçiyor bu der frekans kısar, kendiliğinden marj vermez rakam neyse o abi der geçer, sıvı soğutmalarda sıvı da ısındığı için böyle.

Bilgisayar dünyasında parça satın alırken de, overclock yaparken de, undervolt yaparken de her zaman bir marj bırakılmasını tavsiye ederim ki nefes alacak alanı olsun.

En iyi aldığın skora bak, 85 derecede mi aldın? PPT maximum kaç watt çekmiş gördükten sonra BIOS'a Max PPT'yi girersin sonra sıcaklık değeri 85'i geçerse frekans kıs bölmesini silip/kapatırsın. O watta çalışır işlemci uzun yükte 3-5 derece daha artar ama oralarda tutunur, uzun vadeli performans korunur. Benim işlemci 200 watta mesela 78 dereceden açılışı yapıyor zaman geçtikte 84-86 civarlarına çıkıyor, daha uzun sürelerde 88'leri test ediyor oralarda 1-2 takılıp geri dönüyor oralardan anlıyorum heh işte buna bu kadarı kafi günlük kullanımda diye.

Azalan verimler yasası gereği işlemci silikon sınırlarına ulaşmaya başladığında, daha ufak frekans artığı için daha yüksek voltaj vermek zorunda kalırsın, bu daha daha fazla ısınma ve daha iyi soğutma çözümü gerektirir. Bunlar elinde yoksa throttling yapar daha beter olur.

Bunu şöyle düşün mesela iş hukukunda fazla mesai ücreti var ya, adamın zaten pestili çıkmış sıradan mesaide sen fazla çalıştırırken 2 katı daha fazla ücret veriyorsun ama o adam sabahleyin dinç olan performansı veremiyor, hem maliyet arttı hem verim düştü öyle bak.
Mantığını anladım :)

85 Derecede Cinebench testi yaparken o zaman Maksimum PPT'ye bakıp o değeri gireceğim. Sıcaklık limitini de kaldırırım. Öyle kalır o zaman BIOS'ta. O şekilde kullanırım. PPT dışında 2 değer daha var onlara birşey yazmam gerekir mi? Yoksa sadece PPT yeterli olur mu?

Bir de 85 derecede Max PPT eğer çok yüksek gözükürse ne yapabilirim?
Mesela işlemcinin tavan Watt değeri 230 iken testte 257watt çekiyordu. Öyle bir durumda ne yapmamı önerirsin?

Mantığını anladım :)

85 Derecede Cinebench testi yaparken o zaman Maksimum PPT'ye bakıp o değeri gireceğim. Sıcaklık limitini de kaldırırım. Öyle kalır o zaman BIOS'ta. O şekilde kullanırım. PPT dışında 2 değer daha var onlara bir şey yazmam gerekir mi? Yoksa sadece PPT yeterli olur mu?

Bir de 85 derecede Max PPT eğer çok yüksek gözükürse ne yapabilirim?
Mesela işlemcinin tavan Watt değeri 230 iken testte 257watt çekiyordu. Öyle bir durumda ne yapmamı önerirsin?

BIOS'ta Config TDP kısmından manuel TDC-EDC-PPT girişi yapmadın sanırım, motherboard limits olarak mı görünüyor?

Evet oraya hiç dokunmadım. Auto olarak duruyor. Manual seçince 3 üç seçenek açılıyor.
Şunları bir dene istersen : Skorlara bak.

1785744002492.webp

Bende X3D'lisi var kardeş işlemciler bunlar TDP'leri de aynı zaten.
Evet onu biliyorum 😊 yaşımızı genç sanma 41 olduk 30 senedir sistem topluyorum ama son yıllarda şu undervolt işlerinden uzak kaldım 🫠

Şimdi ben önce 200 watt ile denicem bi. Sonra da 230 ile bi test yapıcam akşam 😊 sıcaklık limitini de kaldırcam test ederken

Bu arada çok çok sağolasın hocam 😊 🙏🏻

Evet onu biliyorum 😊 yaşımızı genç sanma 41 olduk 30 senedir sistem topluyorum ama son yıllarda şu undervolt işlerinden uzak kaldım 🫠

Şimdi ben önce 200 watt ile deneyeceğim bir. Sonra da 230 ile bir test yapacağım akşam 😊 sıcaklık limitini de kaldıracağım test ederken

Bu arada çok çok sağ olasın hocam 😊 🙏🏻

16 çekirdeğin 16'sı tam yüke sokulduğunda hem çok ısınmasın hem de görece kabul edilebilir performans versin kafi, stok ayarlar bunu beceremiyor maalesef manuel müdahale şart.

16 çekirdeğin 16'sı tam yüke sokulduğunda hem çok ısınmasın hem de görece kabul edilebilir performans versin kafi, stok ayarlar bunu beceremiyor maalesef manuel müdahale şart.
Evet onu farkettim bende. Yük altında ortalama 80-82 derece civarında 200-220 watt arası tüketirse bana uygun olucak gibi.

Bir test yaptım sıcaklık sınırı serbest.
Hiç bir güç sınırlaması yok.

PPT Yük altında 240 ile 265 watt arasında gidip geliyor.
Tüm çekirdekler 5.3 ghzde yük altında.
Sıcaklık en fazla 92-93 derece.

Şimdi PPT değerlerini girerek render testi yapacağım.
Bakalım ne olacak.

Ayarlar bu şekilde yapıp sistemi başlattım ama ilginç birşey oldu.

Sistem 0.69 ghz hızına düştü. Ve acaip kasmaya başladı.
Sanırım bu değerleri milivolt olarak girmek gerekiyor. Yani PPT Limit 230 değilde 23000 gibi birşey yazılması gerekiyor sanırım.

Çünkü o değerleri girince işlemciyi güçten düşürdü resmen :)

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-08-03 194012.webp
    Ekran görüntüsü 2026-08-03 194012.webp
    487,4 KB · Görüntüleme: 17
  • 44747.webp
    44747.webp
    5,7 MB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme: