9950X iyi ısınır, ısı limiti koyduğunda PPT ne kadar çekiyor kontrol et.
Mesela 85 derece limitte kaç watt tüketiyor işlemci? Ortalama rakamı gördükten sonra PPT'ye onu girersin.
Bilgisayar 85 derecede mesela atıyorum 230 watt çekiyor, uzun süre öyle çalışmaya devam ederse 85 olur sana 88-89-90 oralarda takılır kalır, sen sıcaklık limiti koyduğun için zamanla performans kaybı yaşamaya başlarsın çünkü sistem 85'i geçiyor bu der frekans kısar, kendiliğinden marj vermez rakam neyse o abi der geçer, sıvı soğutmalarda sıvı da ısındığı için böyle.
Bilgisayar dünyasında parça satın alırken de, overclock yaparken de, undervolt yaparken de her zaman bir marj bırakılmasını tavsiye ederim ki nefes alacak alanı olsun.
En iyi aldığın skora bak, 85 derecede mi aldın? PPT maximum kaç watt çekmiş gördükten sonra BIOS'a Max PPT'yi girersin sonra sıcaklık değeri 85'i geçerse frekans kıs bölmesini silip/kapatırsın. O watta çalışır işlemci uzun yükte 3-5 derece daha artar ama oralarda tutunur, uzun vadeli performans korunur. Benim işlemci 200 watta mesela 78 dereceden açılışı yapıyor zaman geçtikte 84-86 civarlarına çıkıyor, daha uzun sürelerde 88'leri test ediyor oralarda 1-2 takılıp geri dönüyor oralardan anlıyorum heh işte buna bu kadarı kafi günlük kullanımda diye.
Azalan verimler yasası gereği işlemci silikon sınırlarına ulaşmaya başladığında, daha ufak frekans artığı için daha yüksek voltaj vermek zorunda kalırsın, bu daha daha fazla ısınma ve daha iyi soğutma çözümü gerektirir. Bunlar elinde yoksa throttling yapar daha beter olur.
Bunu şöyle düşün mesela iş hukukunda fazla mesai ücreti var ya, adamın zaten pestili çıkmış sıradan mesaide sen fazla çalıştırırken 2 katı daha fazla ücret veriyorsun ama o adam sabahleyin dinç olan performansı veremiyor, hem maliyet arttı hem verim düştü öyle bak.