Neareine

Yetkin
Yer
İstanbul
Herkese merhaba,

Aşağıda görsellerini bıraktığım hataları bilgisayarı sadece "yeniden başlat" yaparsam alıyorum.

Yeniden başlat yapma sebeplerim değişiyor, mesela az önce ASUS Armoury Crate içinde hal güncellemesi yaptı ve yeniden başlat dedi ama başlatamadım. :)

Windows güncellemeleri olduğunda da bu sorunla karşılaşabiliyorum.

Başka hiçbir şekilde bu hata kodları ile karşılaşmıyorum. Bu kodlar ile birlikte DRAM ışığı yanıyor.

Bilgisayar bu kodlarda takıldığında kasadaki tuş ile yeniden başlatsam dahi kalıyor. Kasadaki kapatma tuşu ile kapatıp açtığımda sorunsuz açılıyor.

RAM'leri @Ayhan Dönmez hocamın tavsiyeleri ile zamanında tek tek testini de yapmıştım ve sorun veya hata ile karşılaşmamıştım.
  • BIOS son sürüm 1715.
  • R9 9950X3D
  • ROG STRIX X870E-E Gaming Wi-Fi anakart.
  • Gigabyte RTX 4090
  • 64 GB RAM (AX5U6000C3032g-dclarbk)
  • 2x990 Pro SSD
  • Corsair HX1500i PSU.
1.webp

Ekran görüntüsü 2025-11-10 044304.webp

Ekran görüntüsü 2025-11-10 044911.webp

Ekran görüntüsü 2025-11-10 044917.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Aşağıda görsellerini bıraktığım hataları bilgisayarı sadece "yeniden başlat" yaparsam alıyorum.

Yeniden başlat yapma sebeplerim değişiyor, mesela az önce ASUS Armoury Crate içinde hal güncellemesi yaptı ve yeniden başlat dedi ama başlatamadım. :)

Başka hiçbir şekilde bu hata kodları ile karşılaşmıyorum. Bu kodlar ile birlikte DRAM ışığı yanıyor.

Bilgisayar bu kodlarda takıldığında kasadaki tuş ile yeniden başlatsam dahi kalıyor. Kasadaki kapatma tuşu ile kapatıp açtığımda sorunsuz açılıyor.

RAM'leri @Ayhan Dönmez hocamın tavsiyeleri ile zamanında tek tek testini de yapmıştım ve sorun veya hata ile karşılaşmamıştım.
  • BIOS son sürüm 1715.
  • R9 9950X3D
  • Gigabyte RTX 4090
  • 2x990 Pro SSD
  • Corsair HX1500i PSU.

@Neareine Şu sürüme güncelleyip tekrar bakar mısın son sürüm bu.

MCR-PDM-Fast Boot disabled iken bu sorun mevcut mu

Sök tak yapmış mıydın tüm parçaları, soğutucu vidası dönmeyene kadar karşılıklı çapraz sık dönmediği yerde bırak aşırı sıkma. Bu hata kodunu aldığında RAM train olmuyor mu, direkt bekliyor mu, MCR-PDM disable iken trainlemeye başlaması lazım bu kod yerine @Neareine

Herkese merhaba,

• BIOS son sürüm 1715.
  • R9 9950X3D
  • Gigabyte RTX 4090
  • 2x990 Pro SSD
  • Corsair HX1500i PSU.

@Neareine Tam olarak 48 dk önce bu çıkmış, buna güncelle son sürümün bu. Sonra EXPO aç UCLK=MCLK, Fast boot-memory context restore-power down-ddr runtime reduction disabled yap, igpu kesinlikle disable kalsın.

Son düzenleme:

@Neareine şu sürüme güncelleyip tekrar bakar mısın son sürüm bu.

Mcr-pdm-Fast boot disabled iken bu sorun mevcut mu?

Sök tak yapmış mıydın tüm parçaları, soğutucu vidası dönmeyene kadar karşılıklı çapraz sık dönmediği yerde bırak aşırı sıkma. Bu hata kodunu aldığında RAM train olmuyor mu, direkt bekliyor mu, mcr-pdm disable iken trainlemeye başlaması lazım bu kod yerine @Neareine

@Neareine tam olarak 48 dk önce bu çıkmış, buna güncelle son sürümün bu. Sonra EXPO aç uclk = mclk, Fast boot-Memory context restore-Power down-DDR runtime reduction disabled yap, iGPU kesinlikle disable kalsın.

Hocam merhaba,

Mcr-pdm-Fast boot kapalıykende mevcut. Açıkken de mevcut.
Sök tak işini de yaptım, sıvı soğutmam ROG ryjuin 3 Extreme bu soğutma zaten kendisini ayarlıyor ve sıkılıp sıkışana kadar sıkmamı söylüyor bende bu şekilde yaptım.

Ramları tek tek denedim, ayrıca başka bir ram ilede denedim.

RAM'lar bu hata kodlarını aldığımda train olmuyor. Ama dediğim gibi tuş ile kapatırsam (yeniden başlat değil) traine yine girmiyor.
Mesela ben bütün BIOS'u sıfırladım yine bu hataya/kodlara takıldım ve hata aldığım için düğme ile kapattım açtım trainlemedi.

iGPU her zaman kapalı, EXPO'nun tüm seçeneklerini de denedim, sizle diğer konumuzda yaptığımız detaylı RAM ayarlarını da yaparak denedim, CMOS'lu sıfır tertemiz haliylede denedim, CMOS'lu ve iGPU kapalı şekilde, EXPO'ı, uclk = mclk, diğer Fast boot vs ayarlar kapalı ve açık şekilde de denedim ama bilgisayar o kodlara girmekten vazgeçmedi, yeniden başlat dediğimde 5 kere dediysem 2 keresinde o kodlara girip takılıyor. :)

Sanırım anakart biraz kendi başına buyruk.

Hocam merhaba,

Mcr-pdm-Fast boot kapalıykende mevcut. Açıkken de mevcut.
Sök tak işini de yaptım, sıvı soğutmam ROG ryjuin 3 Extreme bu soğutma zaten kendisini ayarlıyor ve sıkılıp sıkışana kadar sıkmamı söylüyor bende bu şekilde yaptım.

Ramları tek tek denedim, ayrıca başka bir ram ilede denedim.

RAM'lar bu hata kodlarını aldığımda train olmuyor. Ama dediğim gibi tuş ile kapatırsam (yeniden başlat değil) traine yine girmiyor.
Mesela ben bütün BIOS'u sıfırladım yine bu hataya/kodlara takıldım ve hata aldığım için düğme ile kapattım açtım trainlemedi.

iGPU her zaman kapalı, EXPO'nun tüm seçeneklerini de denedim, sizle diğer konumuzda yaptığımız detaylı RAM ayarlarını da yaparak denedim, CMOS'lu sıfır tertemiz haliylede denedim, CMOS'lu ve iGPU kapalı şekilde, EXPO'ı, uclk = mclk, diğer Fast boot vs ayarlar kapalı ve açık şekilde de denedim ama bilgisayar o kodlara girmekten vazgeçmedi, yeniden başlat dediğimde 5 kere dediysem 2 keresinde o kodlara girip takılıyor. :)

Sanırım anakart biraz kendi başına buyruk.
@Neareine Bu son attığım sürüme güncelleyip, ayarları elle baştan girip dener misin tekrarlayacak mı

@Neareine bu son attığım sürüme güncelleyip, ayarları elle baştan girip dener misin tekrarlayacak mı?

3-4 saattir kullanıyorum hocam şu an bir şey yok. 6-7 kere restartta attım ama bu olayı anlamadığım bir şekilde ara sıra yapıyor.
Yaklaşık bir saat CMOS'lu temiz kullanıp restart attım yapmadı. Sonra diğer ayarları yaptım onları yapınca da şu an sorun olmadı. Eğer bir durum olursa ama tekrar güncelleyeceğim burayı. Çünkü bazen kafasına göre yapıyor anlamadım gerçekten.

3-4 saattir kullanıyorum hocam şu an bir şey yok. 6-7 kere restartta attım ama bu olayı anlamadığım bir şekilde ara sıra yapıyor.
Yaklaşık bir saat CMOS'lu temiz kullanıp restart attım yapmadı. Sonra diğer ayarları yaptım onları yapınca da şu an sorun olmadı. Eğer bir durum olursa ama tekrar güncelleyeceğim burayı. Çünkü bazen kafasına göre yapıyor anlamadım gerçekten.
Benım tavsıye ettıgım surume guncelledın mı pekı, onda problem var mı?

https://drive.google.com/file/d/1F35lbGLvfYnlS-lIm41xcpuYjyfj8zCa/view

@Neareine Sorun olmasa da elin değmişken şuna bir güncelle, ayarları da geçirirsin artık öğrenmişsindir zaten aşırı da karışık değil ASUS BIOS kısmı oldukça sade diğer markalara göre.

Benım tavsıye ettıgım surume guncelledın mı pekı, onda problem var mı?

https://drive.google.com/file/d/1F35lbGLvfYnlS-lIm41xcpuYjyfj8zCa/view

@Neareine sorun olmasa da elin değmişken şuna bir güncelle, ayarları da geçirirsin artık öğrenmişsindir zaten aşırı da karışık değil ASUS BIOS kısmı oldukça sade diğer markalara göre.

BIOS'u zaten güncellemiştim hocam. Sabah 45 dk önce çıktı dediğiniz sürüme. Sonrasında bu ayarları yaptım. Yalnız bu BIOS sürümleri hiçbir yerde yok nereden buldunuz bunları hocam? Yani kendi sayfasında görünmüyor.