erayerinc

Uzman
Merhaba,

Ben kendime ilk defa sistem topluyorum. Hâlihazırda oyun işini PS4 Pro'da yapıyordum ama Plus ve oyun fiyatları beni PC'ye döndürdü açıkçası. İlk defa doğrudan kendim topluyorum. Çocukken 1 kere Gold bilgisayarda bana bir sistem toplanmıştı. Birkaç yıl sonra laptopa geçmiştim. Bu sefer tamamen kendim topluyorum. Parçalarım genel olarak belli gibi. Hiç karar vermediğim herhâlde tek konu kasa fanı gibi. Parçalarımın bazılarını aldım. Kalanları da toplamaya devam edeceğim. Bazı parçalar konusunda sizlerin fikir ve önerilerini istiyorum. Bir de 1-2 tane sorum var.

Aldıklarım:
  • AMD Ryzen 9 9950X3D.
  • ASUS ROG Crosshair X870E Hero.
  • Samsung 9100 Pro 4TB.
  • Samsung 990 Pro 4TB.

Diğer alınacak parçalar:
  • Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 ARGB işlemci soğutucusu.
  • ASUS ROG Astral RTX 5080 ekran kartı.
  • G.Skill 64/96/128 GB 6.000MHz RAM.
  • ASUS ROG Thor 1200W ATX3.1 PSU.
  • ASUS TUF Gaming GT502 Horizon dahili 4 fanlı kasa.

Sorular:
  1. Bu işlemci soğutucusu bu kasanın üst bölümüne takılırsa VRM ve RAM'lere vs. temas sorunu yaşar mıyım?
  2. Kasa ile gelen fanlar yeterli olur mu, ekstra fan takmalı mıyım? Takacaksam almamı önerdiğiniz fan var mı? Bir de bu fanlar 3x120 mi almalıyım? Yoksa 2x140 mı? Ya da kasayı tamamen fansız boş olarak alıp tüm fanları kendim mi almalıyım?
  3. Şu parça yerine şunu al dediğiniz bir parça var mı?
  4. 2-3 sene sonra ekran kartını upgrade edersem darboğaz yaşama ihtimalim olur mu? Ya da paraya kıyıp 5090 alıp 5-6 yıl veya daha fazla süre hiç değişmeden devam mı etmeli?
  5. Ekran kartı konusunda 5080 Super beklemeli miyim? Yakın zamanda çıkar mı? Çıkarsa ülkemize hemen gelir mi?
  6. RAM konusunda kaç hız seçmeliyim karar veremedim. Yüksek miktar avantaj sağlar mı?
  7. Bu sistemi kime montajlayabilirim? Benim bu tip işlerde beceri ve yeteneğim sıfır. Bir de gözden dolayı bir engelim var. O nedenle benim yapmam pek mümkün değil gibi.

@Recep Baltaş bu konuda bana yardımcı olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Ben kendime ilk defa sistem topluyorum. Halihazırda oyun işini PS4 Pro'da yapıyordum ama Plus ve oyun fiyatları beni PC döndürdü açıkçası. İlk defa doğrudan kendim topluyorum. Çocukken 1 kere Gold bilgisayarda bana bir sistem toplanmıştı. Birkaç yıl sonra laptopa geçmiştim. Bu sefer tamamen kendim topluyorum. Parçalarım genel olarak belli gibi. Hiç karar vermediğim herhalde tek konu kasa fanı gibi. Parçalarımın bazılarını aldım. Kalanları da toplamaya devam edeceğim. Bazı parçalar konusunda sizlerin fikir ve önerilerini istiyorum. Bir de 1-2 tane sorum var.

Aldıklarım:
AMD Ryzen 9 9950X3D.
ASUS ROG Crosshair X870e Hero.
Samsung 9100 Pro 4TB.
Samsung 990 Pro 4TB.

Diğer alınacak parçalar.
Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 ARGB işlemci soğutucusu.
ASUS ROG astral RTX 5080 ekran kartı.
G.Skill 64/96/128gb 6.000MHz RAM.
ASUS ROG Thor 1200W ATX3.1 PSU.
ASUS TUF gaming GT502 Horizon dahili 4 fanlı kasa.
1- bu işlemci soğutucusu bu kasanın üst bölümüne takılırsa VRM ve RAM'lere vs temas sorunu yaşar mıyım?
2- kasa ile gelen fanlar yeterli olur mu ekstra fan takmalı mıyım? Takacaksam almamı önerdiğiniz fsn var mı? Bir de bu fanlar 3x120 mi almalıyım? Yoksa 2x140 mı? Ya da kasayı tamamen fansız boş olarak alıp tüm fanları kendim mi almalıyım?
3- şu parça yerine şunu al dediğiniz bir parça var mı?
4- 2-3 sene sonra ekran kartını upgrade edersem darboğaz yaşama ihtimalim olur mu? Ya da paraya kıyıp 5090 alıp 5-6 yıl veya daha fazla süre hiç değişmeden devam mı etmeli?
5- ekran kartı konusunda 5080 Super beklemeli miyim? Yakın zamanda çıkar mı? Çıkarsa ülkemize hemen gelir mi?
6- RAM konusunda kaç hn seçmeliyim karar veremedim. Yüksek miktar avantaj sağlar mı?
7- bu sistemi kime montajlayabilirim? Benim bu tip işlerde beceri ve yeteneğim sıfır. Bir de gözden dolayı bir engelim var. O nedenle benim yapmam pek mümkün değil gibi.

RAM olarak 2x32 üzerine çıkma, 4 slot 4'ünü de doldurma, 2x48 de alabilirsin istersen, sadece oyun oynacaksan 2x16 da yeterli. Geri kalan parçalar bütçe dahilinde alınır, alınmaz diye bir şey yok. Recep Bey'in kırmızı çizgisi 1. Lian Li 2. Arctic 'tir bundan sonra, dünkü yayında yaşadıklarından ben öyle anladım :D

Böyle bir şey alma, yakarsın bizi sonra :D Zaten bu platformda Quad Channel yok, 4 slot doldursan da Dual, 2 slot doldursan da Dual çalışıyor, tek slot her türlü Single Channel çalışır. @erayerinc

@erayerinc 2x32 ya da 2x24 bu sisteme yakışır, sadece oyun oynamazsın büyük ihtimal. 6400 CL30-32 bakabilirsin ya da 6000 CL28-30. Bunlar Hynix RAM'ler. Geri kalan çoğunlukla Samsung-Micron. Onları almamaya çalış.

9950X3D için 8000 CL38-40 Sweet spot aslında da ev kullanıcısı bunu stabil açması zor. Hero sağlam anakart, düz EXPO açsan da seni üzmeyecektir aslında. Şansını o açıdan deneyebilirsin. Bu bahsettiğim 6000 CL28 alıp da manuel OC ile yine 8000 yapabilirsin ama tecrübe istiyor dediğim gibi. 8000 CL38-40 alıp EXPO açsan büyük ihtimal sorunsuz kullanırsın Hero'da şu anda, BIOS update yapmak kaydıyla. @erayerinc Onu da göz önünde bulundur, 2x16 ya da 2x24 seçimlerinde bunu yapabilirsin, 2x16 Hynix A-Die, 2x24 Hynix M-Die olur. Seni etkileyen bir fark yok M ya da A olarak. Overclock ile ilgilenenleri ilgilendiriyor.

Son düzenleme:
RAM olarak 2x32 üzerine çıkma, 4 slot 4'ünü de doldurma, 2x48 de alabilirsin istersen, sadece oyun oynayacaksan 2x16 da yeterli. Geri kalan parçalar bütçe dahilinde alınır, alınmaz diye bir şey yok. Recep Bey'in kırmızı çizgisi 1. Lian Li 2. Arctic'tir bundan sonra, dünkü yayında yaşadıklarından ben öyle anladım :D

Böyle bir şey alma, yakarsın bizi sonra :D Zaten bu platformda Quad Channel yok, 4 slot doldursan da Dual, 2 slot doldursan da Dual çalışıyor, tek slot her türlü Single Channel çalışır. @erayerinc

@erayerinc 2x32 ya da 2x24 bu sisteme yakışır, sadece oyun oynamazsın büyük ihtimal. 6400 CL30-32 bakabilirsin ya da 6000 CL28-30. Bunlar Hynix RAM'ler. Geri kalan çoğunlukla Samsung-Micron. Onları almamaya çalış.

9950X3D için 8000 CL38-40 Sweet spot aslında da ev kullanıcısı bunu stabil açması zor. Hero sağlam anakart, düz EXPO açsan da seni üzmeyecektir aslında. Şansını o açıdan deneyebilirsin. Bu bahsettiğim 6000 CL28 alıp da manuel OC ile yine 8000 yapabilirsin ama tecrübe istiyor dediğim gibi. 8000 CL38-40 alıp EXPO açsan büyük ihtimal sorunsuz kullanırsın Hero'da şu anda, BIOS update yapmak kaydıyla. @erayerinc Onu da göz önünde bulundur, 2x16 ya da 2x24 seçimlerinde bunu yapabilirsin, 2x16 Hynix A-Die, 2x24 Hynix M-Die olur. Seni etkileyen bir fark yok M ya da A olarak. Overclock ile ilgilenenleri ilgilendiriyor.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

RAM miktarının artması büyük bir avantaj sağlıyor mu?
Yani 64 GB üzerine çıksam büyük fark hisseder miyim?
Ya da sonraki yıllarda arttırma ihtiyacı yaratır mı?

Kullanım senaryomda oyun da olacak, iş de. Ancak ağırlık oyun olacak.

4 slot doldurma düşüncem hiç olmadı. 2x32, 2x48, 2x64 baktım hep. 4x hiç düşünmedim.

Lian Li hiçbir ürününü düşünmüyorum. Arctic düşünüyorum ama fanları değiştirmeyeceğim, direkt montaj :)

RAM miktarının artması büyük bir avantaj sağlıyor mu? Yani 64 GB üzerine çıksam büyük fark hisseder miyim? Ya da sonraki yıllarda artırma ihtiyacı yaratır mı?
RAM'in sadece "yetersiz olmaması" kâfidir. 64 GB alsanız, onun ömrü bitene kadar zaten yeni bilgisayar edinirsiniz.

Sistem güzel, kasa da güzel. Fan konusuna gelirsek Noctua A12x25 Chromax öneririm. Onun dışında bir şey eklemeye gerek yok bence.

Merhaba,

Ben kendime ilk defa sistem topluyorum. Halihazırda oyun işini PS4 Pro'da yapıyordum ama Plus ve oyun fiyatları beni PC döndürdü açıkçası. İlk defa doğrudan kendim topluyorum. Çocukken 1 kere Gold bilgisayarda bana bir sistem toplanmıştı. Birkaç yıl sonra laptopa geçmiştim. Bu sefer tamamen kendim topluyorum. Parçalarım genel olarak belli gibi. Hiç karar vermediğim herhalde tek konu kasa fanı gibi. Parçalarımın bazılarını aldım. Kalanları da toplamaya devam edeceğim. Bazı parçalar konusunda sizlerin fikir ve önerilerini istiyorum. Bir de 1-2 tane sorum var.

Aldıklarım:
AMD Ryzen 9 9950X3D.
ASUS ROG Crosshair X870e Hero.
Samsung 9100 Pro 4TB.
Samsung 990 Pro 4TB.

Diğer alınacak parçalar.
Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 ARGB işlemci soğutucusu.
ASUS ROG astral RTX 5080 ekran kartı.
G.Skill 64/96/128gb 6.000MHz RAM.
ASUS ROG Thor 1200W ATX3.1 PSU.
ASUS TUF gaming GT502 Horizon dahili 4 fanlı kasa.
1- bu işlemci soğutucusu bu kasanın üst bölümüne takılırsa VRM ve RAM'lere vs temas sorunu yaşar mıyım?
2- kasa ile gelen fanlar yeterli olur mu ekstra fan takmalı mıyım? Takacaksam almamı önerdiğiniz fsn var mı? Bir de bu fanlar 3x120 mi almalıyım? Yoksa 2x140 mı? Ya da kasayı tamamen fansız boş olarak alıp tüm fanları kendim mi almalıyım?
3- şu parça yerine şunu al dediğiniz bir parça var mı?
4- 2-3 sene sonra ekran kartını upgrade edersem darboğaz yaşama ihtimalim olur mu? Ya da paraya kıyıp 5090 alıp 5-6 yıl veya daha fazla süre hiç değişmeden devam mı etmeli?
5- ekran kartı konusunda 5080 Super beklemeli miyim? Yakın zamanda çıkar mı? Çıkarsa ülkemize hemen gelir mi?
6- RAM konusunda kaç hn seçmeliyim karar veremedim. Yüksek miktar avantaj sağlar mı?
7- bu sistemi kime montajlayabilirim? Benim bu tip işlerde beceri ve yeteneğim sıfır. Bir de gözden dolayı bir engelim var. O nedenle benim yapmam pek mümkün değil gibi.

Hayırlı olsun öncelikle.
Sisteminiz parça bazında gayet iyi lâkin bazı parçaalar overpriced. Bu sebeple ben ek bir sistem toplayayım, arkadaşlar gerekli eksikleri düzeltip tam sistem oturtur.
şeklinde sistemi toplayabilirsiniz.
Kasa fanı olarak Lian Li UNI Fan SL olabilir.

Sistem güzel, kasa da güzel. Fan konusuna gelirsek Noctua A12x25 Chromax öneririm. Onun dışında bir şey eklemeye gerek yok bence.
Noctua RGB fanı var mı? Ben göremedim de ondan soruyorum.

Hayırlı olsun öncelikle.
Sisteminiz parça bazında gayet iyi lâkin bazı parçalar overpriced. Bu sebeple ben ek bir sistem toplayayım, arkadaşlar gerekli eksikleri düzeltip tam sistem oturtur.
şeklinde sistemi toplayabilirsiniz.
Kasa fanı olarak Lian Li UNI Fan SL olabilir.
Öncelikle cevap için teşekkürler. Ben bazı parçaları halihazırda aldım: İşlemci, anakart ve SSD'lerimi aldım. Başta söylediğiniz anakartı alıyordum ama sonra Asus'a döndüm.

420mm düşüncem vardı. Ancak ona uyan ve beğendiğim çok fazla seçenek olmayınca 360mm olana döndüm. Bu kasayı da beğenmeme rağmen iki sebepten dolayı vazgeçtim. Birinci sebep belki yukarıda söylemeyi unuttum ancak kasa da Type-C versiyonu olarak 3.2 Gen2x2 istiyorum. Bunun bir sebebi de anakartımın bunu desteklemesi. Diğer sebep ise bu kasanın güvenilir bir satıcıda olmaması.

Benim kullanım amacım %70 oyun %30 iş. İş tarafı pek render vb. grafik gücü gerektirecek bir iş değil. O nedenle 5090 düşünmedim. Bir de 2-3 sene sonra upgrade etme düşüncem var. Bu düşünce yanlış mı? Ülke şartlarını da düşünerek üst model alıp uzun kullanım mı yapmalıyım? Paraya kıyıp harici soğutuculu Asus ROG Astral olan versiyonu alsam ve yukarıda kendi belirttiğim kasayı seçsem ve harici soğutucusunu kasanın arka yan diyeceğimiz yere taksam olur mu?

Sizce 2-3 yıl sonra değiştirmek kötü bir seçim mi? Ya da düşünce mi?

Noctua RGB fanı var mı? Ben göremedim de ondan soruyorum.

Öncelikle cevap için teşekkürler. Ben bazı parçaları halihazırda aldım: İşlemci, anakart ve SSD'lerimi aldım. Başta söylediğiniz anakartı alıyordum ama sonra Asus'a döndüm.

420mm düşüncem vardı. Ancak ona uyan ve beğendiğim çok fazla seçenek olmayınca 360mm olana döndüm. Bu kasayı da beğenmeme rağmen iki sebepten dolayı vazgeçtim. Birinci sebep belki yukarıda söylemeyi unuttum ancak kasa da Type-C versiyonu olarak 3.2 Gen2x2 istiyorum. Bunun bir sebebi de anakartımın bunu desteklemesi. Diğer sebep ise bu kasanın güvenilir bir satıcıda olmaması.

Benim kullanım amacım %70 oyun %30 iş. İş tarafı pek render vb. grafik gücü gerektirecek bir iş değil. O nedenle 5090 düşünmedim. Bir de 2-3 sene sonra upgrade etme düşüncem var. Bu düşünce yanlış mı? Ülke şartlarını da düşünerek üst model alıp uzun kullanım mı yapmalıyım? Paraya kıyıp harici soğutuculu Asus ROG Astral olan versiyonu alsam ve yukarıda kendi belirttiğim kasayı seçsem ve harici soğutucusunu kasanın arka yan diyeceğimiz yere taksam olur mu?

Sizce 2-3 yıl sonra değiştirmek kötü bir seçim mi? Ya da düşünce mi?
Mantıklı bir düşünce, 5000 serisi biraz hayal kırıklığı, önceki serinin üstüne overclock yaparak piyasaya sürdüler sadece, üzerine birkaç teknoloji ve AI ekleyip, 6000 serisi beklemelisin. 5080 fazlasıyla yeter şu anlık, 2-3 yıl sorun çıkmaz.

Lian Li 420 destekli kasaları var, o kasalardan birini alıp beyaz/siyah sonrasında Arctic 420 ile kullanabilirsin @erayerinc ASUS kasa tarafında o fiyatları haketmiyor.

Resmi satıcılardan almaya çalış, 5000 serisi çıkalı hayli oldu, iade/değişim malı sana gönderme ihtimalleri yüksek resmi kanallardan almazsan. Kimse kimseye acımaz online siparişte.