Imc tırt olabilir, 2233 FCLK dene. Predictive açabilirsin 2200-2233 FCLK için. Stabil kalamazsa ya da boot etmezse 1-2-1 yerine 1-3-1 Nitro kullanırsın. RAM'den yana sorun yok da ımc açamayabilir 1-2-1. silikon kötü denk gelmiştir. Diğer ayarları eksiksiz yaptığından emin ol. Ayrıca normal mode deneyebilirsin bank Refresh mode kısmını. İkisinin ımc yükü farklı. SoC 1.3'e kadar denenir, vddp 1.15'e kadar denenir yine. Çözümler bunlar. Rtp ile bakarsın. Normal mode alırsan tRFC kısımları değişecek. Mixed için sendeki tRFC kısımları uygun. Kıyasla ikisini ayrıca.

Eki Görüntüle 226441

Bir daha mavi ekran yemedim hocam şu anlık bir sıkıntı yok gibi gözüküyor.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba 9800X3D PPT/TDC/EDC ayarlarını ne şekil önerirsiniz.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba 9800X3D PPT/TDC/EDC ayarlarını ne şekil önerirsiniz.

Son düzenleme:
Bir daha mavi ekran yemedim hocam şu anlık bir sıkıntı yok gibi gözüküyor.

Bu rehberi takip edin:

1778105249514.webp

PPT 162W, TDC 120A, EDC 180A uygun olacaktır. Yük altındaki değerlere göre karar verin. Prime95, OCCT, Cinebench R23 vs. bakabilirsiniz. HWiNFO sensörlerden takip sağlayın değerleri.

Bu rehberi takip edin:

Eki Görüntüle 247065

PPT 162W, tdc 120a, EDC 180a uygun olacaktır. Yük altındaki değerlere göre karar verin. Prime95, OCCT, Cinebench R23 vs. bakabilirsiniz. HWiNFO sensörlerden takip sağlayın değerleri.

Hocam bu sizin onerdiginiz RAM ayarlarini tekrar yaptim 1 ay aradan sonra yaptiktan sonra PC yo resetleyince BIOS'a atiyor boot edemiyor disk gozukmuyor PSU'dan kapatip atinca duzeliyor ani derece sicriyor falan ne yapmam lazim.

Simdi tdc ayarlarina yaptığımda hos geldiniz ekraninda kalıyor.

Hocam bir de sabah rtp ile test etmiştim 90 dakika hiç error vermedi.

Son düzenleme:
Hocam bu sizin onerdiginiz RAM ayarlarini tekrar yaptim 1 ay aradan sonra yaptiktan sonra PC yo resetleyince BIOS'a atiyor boot edemiyor disk gozukmuyor PSU'dan kapatip atinca duzeliyor ani derece sicriyor falan ne yapmam lazim.

Şimdi tdc ayarlarina yaptığımda hos geldiniz ekraninda kalıyor.

Hocam bir de sabah rtp ile test etmiştim 90 dakika hiç error vermedi.

BIOS güncellediniz mi? Ayarlar stabil değildir, 90 dakika hata tespiti için çok yeterli bir süre değil. TestMem5 ile de bakmak lazım.

Memory Context Restore ve Power Down kapalı mı? ZenTimings programının alt kısmından A2-B2 seçerek iletin, ekstra Tools kısmından DIMM Telemetry bölümünü de iletmeniz iyi olacaktır.

PBO+RAM ayarları birlikte uygulandığında çakışabiliyor. VT3 testine almanız lazım öyle bir durumda, DRAM tarafı stabil olup da PBO kaynaklı donma yaşayabilirsiniz yani. @EleveNz

Rehberde hepsini başlık başlık ayırmak suretiyle ilgili kısımlarda bahsettim. Rehberi okudunuz mu?

BIOS güncellediniz mi? Ayarlar stabil değildir, 90 dakika hata tespiti için çok yeterli bir süre değil. TestMem5 ile de bakmak lazım.

Memory context restore ve Power down kapalı mı? ZenTimings programın alt kısmından A2-B2 seçerek iletin, ekstra Tools kısmından DIMM telemetry bölümünü de iletmeniz iyi olacaktır.

PBO+RAM ayarları birlikte uygulandığında çakışabiliyor. VT3 testine almanız lazım öyle bir durumda, DRAM tarafı stabil olup da PBO kaynaklı donma yaşayabilirsiniz yani. @EleveNz

Rehberde hepsini başlık başlık ayırmak suretiyle ilgili kısımlarda bahsettim. Rehberi okudunuz mu?

Evet hocam guncellemistim BIOS'u.

Evet hocam guncellemistim BIOS'u.

İki ayarda kapali.

Güncel halini anlattığım şekilde iletin. Rehberi baştan sona okuyun, test araçları kısmında ve MSI-ASUS anakartları ilgilendiren başlıklarda detaylıca değindim. VT3 testi ve TestMem5, bellek temizliği sonrası uygulanması gerekiyor. Arka plan boş olacak. Bank Refresh Mode Normal alınacak.

Güncel halini anlattığım şekilde iletin. Rehberi baştan sona okuyun, test araçları kısmında ve MSI-ASUS anakartları ilgilendiren başlıklarda detaylıca değindim. VT3 testi ve TestMem5, bellek temizliği sonrası uygulanması gerekiyor. Arka plan boş olacak. Bank Refresh Mode Normal alınacak.

Buyurun hocam.

Nitro ayarları en başta 1-2-1'di boot sorunu olunca aklıma eğer mavi ekran devam ederse 1-3-1 yap dediğiniz geldi o yüzden böyle yaptım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-05-07 020051.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-07 020051.webp
    70,2 KB · Görüntüleme: 35
  • Ekran görüntüsü 2026-05-07 020038.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-07 020038.webp
    70,2 KB · Görüntüleme: 24
Buyurun hocam.

Nitro ayarları en başta 1-2-1'di boot sorunu olunca aklıma eğer mavi ekran devam ederse 1-3-1 yap dediğiniz geldi o yüzden böyle yaptım.

Bu şekilde Boot ediyor mu?

1778108691279.webp

PMU Training-ARd değerini Manuel çektikten sonra 0 girin. Aynı PMU Training menüsünde Write ve Read Preamble değerini 3 tCK olarak değiştirin. DRAM VDD 1.52, VDDQ ve VDDIO 1.4 sabitleyin. VSOC Manuel 1.275V sabitleyin. FCLK 2167 MHz alın, Nitro 1-3-1 kalsın. Nitro menüsünden Nitro ve Robust Enabled, 1-3-1 Nitro, Burst Length 1x-1x ve TX Bias 0, RX Bias 1 aktif olsun. Boot öncesi BIOS'tan özet ekranı iletiniz. Boot ettikten sonra ZenTimings programından A2-B2 ve üst kısımdan Tools-DIMM Telemetri iletiniz.

Bu şekilde boot ediyor mu?

Eki Görüntüle 247069

Pmu training-ard değerini manuel çektikten sonra 0 girin. Aynı pmu training menüsünde write ve read preamble değerini 3 tck olarak değiştirin. DRAM vdd 1.52, vddq ve vddıo 1.4 sabitleyin. VSOC manuel 1.275v sabitleyin. FCLK 2167 MHz alın, Nitro 1-3-1 kalsın. Nitro menüsünden Nitro ve robust enabled, 1-3-1 Nitro, burst length 1X-1X ve tx bias 0, RX bias 1 aktif olsun. Boot öncesi BIOS'tan özet ekranı iletiniz. Boot ettikten sonra ZenTimings programından A2-B2 ve üst kısımdan Tools-DIMM telemetri iletiniz.

Suanlik sıkıntı yok hocam 2-3 kere boot etti. Verdiğiniz ayarları hemen yapıyorum.

Suanlik sıkıntı yok hocam 2-3 kere boot etti. Verdiğiniz ayarları hemen yapıyorum.

Bu ayarlar Boot ederse A2-B2 ve DIMM Telemetri iletin bana Zen'den. Bir de TestMem5 ile teste alacaksınız. Memory Cleaner ile bellek temizliği sonrası TestMem açın. İlk açışta AWE hatası verir, PC Restart gereklidir. 1 defalığa mahsustur bu hata, bir daha almayacaksınız. AWE hatası mevcutken test etmeyin, test geçersizdir.

TestMem5 ayarlar kısmından Ryzen3D profil seçip 150 dakika süreyi ayarladıktan sonra testi başlatın. HWiNFO RAM SPD ve CPU IOD takibi sağlayın.

iGPU, MCR-PDM, Fast Boot kapatın. POST Delay Time 1s ayarlayın, Auto Install ASUS Tools Disabled.

@EleveNz Önceki BIOS'tan ayarları USB ile aktardıysanız dediğiniz sıkıntıları yapar. Her BIOS Update sonrası tek tek elle girilecek ayarlar, USB ile aktarırsanız BSOD ve donma yapar.