Merhaba arkadaşlar, yeni bir sistem aldım. Anakart MSI Pro A620M-E, RAM Kingston Beast EXPO/XMP 16 GB 5600MHz CL36 DDR5 32 GB (2x16). BIOS'tan RAM frekansını ne kadar arttırırsam arttırayım az veya çok fark etmez oyuna girince birkaç dakika sonra hem oyun hem de PC çöküyor. Arada mavi ekran hatası da veriyor. Windows'taki bellek tanılama aracını çalıştırdığımda da belleklerde sorun çıkıyor. Biraz araştırdım internette ama maalesef birçok şey denememe rağmen sorunu çözemedim. Yetkili arkadaşlardan yardım bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Detaylar
Kim cevapladı?Hocam selam, öncelikle geçmiş olsun. Windows bellek tanılama hata verdiyse zaten donanımda bir sıkıntı var gibi duruyor. Ama hemen parça değişimine gitmeden şunları bir dene istersen:
İlk olarak BIOS sürümün güncel mi? AM5 platformu yeni olduğu için RAM uyumu bazen sıkıntı çıkarabiliyor ilk sürümlerde. MSI sitesinden bir bak, güncelleme varsa yap kesin. Çoğu kişi bu şekilde çözdü sorunu.
İkinci olarak RAM'leri tek tek denemen lazım. PC kapalıyken birini sök, diğeriyle test et, sonra diğerini takıp dene. Eğer sadece birinde hata veriyorsa o bozuktur, garantiye yollarsın. İkisinde de hata veriyorsa anakart slotunda falan bir temassızlık olabilir.
Bir de EXPO açmadan stok hızda (4800 MHz falan) kuıllandığında çöküyor mu? Eğer stokta sorun yoksa ama EXPO açınca gidiyorsa voltaj yetmiyor olabilir.
Sen önce bir BIOS'u hallet sonra tek tek dene hocam duruma göre bakarız.
İlk olarak BIOS sürümün güncel mi? AM5 platformu yeni olduğu için RAM uyumu bazen sıkıntı çıkarabiliyor ilk sürümlerde. MSI sitesinden bir bak, güncelleme varsa yap kesin. Çoğu kişi bu şekilde çözdü sorunu.
İkinci olarak RAM'leri tek tek denemen lazım. PC kapalıyken birini sök, diğeriyle test et, sonra diğerini takıp dene. Eğer sadece birinde hata veriyorsa o bozuktur, garantiye yollarsın. İkisinde de hata veriyorsa anakart slotunda falan bir temassızlık olabilir.
Bir de EXPO açmadan stok hızda (4800 MHz falan) kuıllandığında çöküyor mu? Eğer stokta sorun yoksa ama EXPO açınca gidiyorsa voltaj yetmiyor olabilir.
Son düzenleyen: Moderatör:
+1. BIOS güncel mi?Hocam selam, öncelikle geçmiş olsun. Windows bellek tanılama hata verdiyse zaten donanımda bir sıkıntı var gibi duruyor. Ama hemen parça değişimine gitmeden şunları bir dene istersen:
CPU, anakart, RAM'ler ne?
Hocam selam öncelikle geçmş olsun. Windows bellek tanılama hata vrdiyse zaten donanımda bir sıkıntı var gib i duruyor. Ama hemen paçra değişimine gtmeden şunları bir dene istersen.
İlk olarak bioss sürümün güncel mi? AM5 platformu yeni olduğu için RAM uyumu bzaen sıkıntı çıkarabiliyor ilk sürümlerde. MSI sitesinden bir bak güncelleme vrasa yap kesin. Çoğu kişi bu şeklde çözdü sorunu.
İkinci oalrak RAM'leri tek tek denemn lazım. PC kapalıyken birini sök diğeriyle test et, sonra diğerini takıp dene. Eğer sadee birinde hata veriyorsa o bozuktur garantiye yollarsın. İkisinde de haat veriyorsa anakart slotunda falan bir temasszlık olabilir.
Sen önce bir BIOS'u hallet sonra tek tek dene hocam duruma göre bakraız.
Aleyküm selam teşekkürler öncelikle Windows bellek tanılama hatası sadece RAM frekansı yükseltince hata veriyor onu yazmıştım stokta sorun yok BIOS sürümümü beta olmayan en son sürüme güncelledim daha güncel sürümlerler şu an beta olduğu için yüklemedim sıkıntı olur diye korkuyorum ama bu sorunu çözerse yükleyebilirim tabii RAM'leri tek tek denemedim ama ikisinde çıkarıp temizleyip uclarını filan silip tekrar taktım voltaj işine gelirsek hiç anlamıyorum nasıl ayarlayabilirim?
BIOS beta olmayan en son sürüm yüklü.
AMD Ryzen 5 7500F.
MSI Pro A620M-E 6000MHz(OC) DDR5.
Kingston Beast EXPO/XMP 16 GB 5600MHz CL36 DDR5 RAM (2x16)
Son düzenleme:
Omerta Silenzio
Başarılı
Anakart, 5600MHz EXPO profilini stabilize etmek için yeterli SoC Voltajını otomatik vermiyor.
- BIOS'ta EXPO'yu açın.
- SoC Voltajını manuel olarak 1.25V değerine ayarlayın. Güvenli maksimum 1.30V'tur.
- Voltaj ayarı işe yaramazsa, frekansı 5200MHz'e düşürün. Dönüş bekliyorum.
RAM'in model numarasını yazar mısınız? "KF560C36" diye başlıyor olması lazım.Merhaba arkadaşlar, yeni bir sistem aldım. Anakart MSI Pro A620M-E, RAM Kingston Beast EXPO/XMP 16 GB 5600MHz CL36 DDR5 32 GB (2x16). BIOS'tan RAM frekansını ne kadar arttırırsam arttırayım az veya çok fark etmez oyuna girince birkaç dakika sonra hem oyun hem de PC çöküyor. Arada mavi ekran hatası da veriyor. Windows'taki bellek tanılama aracını çalıştırdığımda da belleklerde sorun çıkıyor. Biraz araştırdım internette ama maalesef birçok şey denememe rağmen sorunu çözemedim. Yetkili arkadaşlardan yardım bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Ek olarak RAM'in çipini ZenTiming veya HWİNFO tam menüden kontrol eder misiniz?
Micron veya Nanya çıkarsa muhtemelen 5600'ün üstünü göremez. Voltajla anca 5600 stabil hale getirilebilir. Tabii A620 ne kadarına izin verir soru işareti.Anakart, 5600MHz EXPO profilini stabilize etmek için yeterli SoC Voltajını otomatik vermiyor.
- BIOS'ta EXPO'yu açın.
- SoC Voltajını manuel olarak 1.25V değerine ayarlayın. Güvenli maksimum 1.30V'tur.
Anakart, 5600MHz EXPO profilini stabilize etmek için yeterli SoC voltajını otomatik vermiyor.
- BIOS'ta EXPO'yu açın.
- SoC voltajını manuel olarak 1.25v değerine ayarlayın. Güvenli maksimum 1.30v'tur.
Dediğiniz voltaja ayarladım 5600 MHz de denedim oyunlar hala çöküyordu 5200 MHz'ye aldım çökme gitti ama bellek tanılama halen sorun buluyor taramada.
RAM'in model numarasını yazar mısınız? "KF560C36" diye başlıyor olması lazım.
Ek olarak RAM'in çipini ZenTiming veya HWİNFO tam menüden kontrol eder misiniz?
Micron veya Nanya çıkarsa muhtemelen 5600'ün üstünü göremez. Voltajla anca 5600 stabil hale getirilebilir. Tabii A620 ne kadarına izin verir soru işareti.
Dosya Ekleri
Son düzenleme:
Gelebilecek en kötü çip olan Nanya gelmiş.Dediğiniz voltaja ayarladım 5600 MHz de denedim oyunlar hala çöküyordu 5200 MHz'ye aldım çökme gitti ama bellek tanılama halen sorun buluyor taramada.
Sahip olduğunuz RAM QVL listede 2 kere denenmiş. Birinde Samsung diğerinde ise Nanya görünüyor.
Gelebilecek en kötü çip olan nanya gelmiş.
Sahip olduğunuz RAM QVL listede 2 kere denenmiş. Birinde Samsung diğerinde ise nanya görünüyor.
Yani şimdi bu RAM'leri asla daha yüksek frekansta kullanamayacak mıyım ne yapmamız lazım.
Gelebilecek en kötü çip olan nanya gelmiş.
Sahip olduğunuz RAM QVL listede 2 kere denenmiş. Birinde Samsung diğerinde ise nanya görünüyor.
Sizce garantiye yollasam çözüm bulurlar mı veya ileride güncellemeler ile bu sorun çözülür mü çözülmesse ne diye para verdim ben normal 5600 MHz de kullanamayacaksam iade değişim gibi bir hakkım var mıdır nasıl bir yol izlemeliyim sizce.