RAM OC değerleri nasıl olmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Paper.C
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 391
  • Etiketler Etiketler
    nasıl ram
Makaleler
1
Arkadaşlar şimdi benim sistemdeki RAM'ler biraz çeşitli. Başta iki adet Kingston Fury RAM'im vardı sonra başka bir PC'den 16 GB(8x2) olarak G.Skill 3000 MHz RAM ekledim. Total'de 32 GB'ye ulaştım ama düzgün bir şekilde XMP ile 3200 MHz yapamıyorum. Eski BIOS sürümümde XMP ile 3200 MHz ayarlanıyordu fakat bu ayarlama sonucunda çökme sorunları yaşıyordum. XMP ile 3000 MHz alınca bu sorunum çözülüyordu. Güncellediğim BIOS'un son sürümünde XMP 3200 MHz değerini kaldırmışlar, artık ayarlanmıyor bile. Son günlerde kafam biraz attı bu durumdan dolayı. Kendim elle 3200 MHz'ye çıkardım fakat "automatic" ayarı gecikme değerlerini olabildiğine kötü ayarlamaya ant içmiş gibiydi.

Sorunu düzeltmek adına nanya çipli Kingston RAM'in XMP profilinden kopya çekerek kendim girdiğim değerler aşağıdadır. DRAM voltage olarak 1.35 girdim. Standart XMP voltajı.

• CL: 16.
  • tRCD: 19.
  • tRP: 19.
  • Tras: 36.
  • tRC: 74 --> 55 olarak gözüküyor. Ben 74 olarak ayarladım ama daha düşük bir değere otomatik olarak çekilmiş.
  • Trfc: 560.
  • Trrdl: 9
  • Trrds: 7
  • Tfaw: 34.
  • Command rate: 1
En başta tRCD ve tRP için 18 girmiştim ama Prime95 large ffts yaparken error aldım. Bu kadar detaylı girmeden önce bile 18 denediğimde error almıştım. Şimdi yukarıdaki değerler ile teste koydum. 1 saat kadar denemeyi düşünüyorum. Hemen yanında HWiNFO açık, whea değeri için bir gözüm orada. Bu süreçte sıkıntı çıkmazsa CS2 ile biraz oyun testi yapacağım. En son yatarken Memtest86'ya koymayı düşünüyorum.

Anlayacağınız performansa %1-2 fark etmeyecek bile olsa gecikme değerleri güzel olarak 3200 MHz kullanmak istiyorum. Optimum değerlere ulaşmak için için yardımınızı istiyorum.

Bu konularda genellikle sorulduğunu bildiğimden tüm RAM'lerimin thaiphon burner bilgileri buradadır.

Son düzenleme:
Bence boot edebildiğine sevinmen lazım, çünkü 2 model de kit değil. Doğru gecikme yakalaman çok zor gibi ama 18-19-19-39 deneyebilirsin. Daha düşük denemeler için en az 1.4v dene.

Bence boot edebildiğine sevinmen lazım.

Niye ki? En kötü OC potansiyeline sahip olduğunu düşündüğüm nanya çip olanın değerlerini geçirdim. Öteki modüller daha iyi olmalarına rağmen nanya olanın değerlerinde çalışmıyorlarsa yakalım zaten bu PC'yi.

18-19-19-39 deneyebilirsin.

Bunlar benim çalıştırdığımdan daha yüksek değerler. Memtest ve oyun testi sonucunda sorun çıkmazsa daha düşük gecikmeleri denemek istiyorum.

Daha düşük denemeler için en az 1.4v dene.

Şu nanya olanın güvenli voltaj aralığı nedir tam emin değilim. 1.40v deneyip o modülü elime almak istemem açıkçası.

Olaya yanlış noktadan bakıyorsun. Tek sorun O.C potansiyeli değil, 4 modülün'de chipi farklı. Sorun, uyumluluk sorunu.

Bunlar benim çalıştırdığımdan daha yüksek değerler. Memtest ve oyun testi sonucunda sorun çıkmazsa daha düşük gecikmeleri denemek istiyorum.
Hynix BJR chiplerin alt gecikmeleri çok kötü, 3000mhz de "ras" 38 görünüyor. Güvenli sınırda kalman lazım.

Şu nanya olanın güvenli voltaj aralığı nedir tam emin değilim. 1.40v deneyip o modülü elime almak istemem açıkçası.
Sorun değil çoğu ram sorunsuz 1.4v hatta 1.45v çıkabilir, siz 1.4v deneyin. Bu arada yukarıda ki mesajda unuttum testleri memtest86 ile değil memtest5 antaextreme ile test edin, yaklaşık 4-4.5 saat sürebilir.

Deneyimlediğim kadarıyla bazen farklı çipli olan RAM'ler ne yaparsanız yapın çalışmayabiliyor. Hatta aynı çip a dan Z ye aynı olan ama kit olmayan RAM'ler bile sorun çıkartabiliyor. Elimde bir ara XLR8 Epic-X RAM vardı yanına ne takarsam takayım (aynısından bulup taksam bile) stabil çalışmayı bırakın boot bile etmiyordu. RAM'ler çok nazlı donanımlar şu anda 2666MHz RAM'in yanında 3000MHz kullanıyorum 2933MHz de sorun yok fakat 2666MHz de boot etmiyor. Mantıken hızlı olanın yavaş olana ayak uydurması gerek ama 2933 harici çalışmıyor. 2-3 kez resetlemeden BIOS'a ulaşamıyorum. Ek olarak söyle bir şey daha deneyimledim. RAM için stabil ayarları bulup aylarca kullandıktan sonra BIOS pilim bittiğinden BIOS sıfırlanmıştı. Yeni pil aldım taktım ve aynı ayarları tekrar girdiğimde mavi ekran yedim. Sanırım sizin durumunuzda da bütün çipler farklı olduğundan istediğiniz altın oranı bulmak çok uğraştırır gibi.

En üstte yazdığım değerler ile oyun testi yaptım ve sorun yaşanmadı. Memtest86'yı sorunsuz geçti şimdi anta 777 Extreme ile Memtest5 yaptırıyorum.
Bunlardan sonra error vermezse bu ayarlar sağlam denebilir herhalde. Devamında voltajı 1.40v verip biraz daha değerlerle oynamayı planlıyorum.

Son düzenleme:
XMP değerlerinin BIOS güncellemenle alakası yok haberin olsun, BIOS güncelledin diye XMP değerlerin değişmez o belleklerinin kendisinin ayarı.

XMP değerlerinin BIOS güncellemenle alakası yok haberin olsun, BIOS güncelledin diye XMP değerlerin değişmez o belleklerinin kendisinin ayarı.

Değerler değişmedi zaten. XMP profile 2 kayboldu diyorum. Önceki BIOS sürümünde vardı.

Bu arada üstteki değerler ile error verdi anta Extreme yaparken. Trası 39 olarak ayarladım, yeniden deneyeceğim. Voltajı 1.40v denedim boot etmedi. 1.36 verdim şimdilik. 1.37-38 deneyeceğim sonra.

Bence oyun testinde sorun yoksa kullanılabilinir. Neticesinde 7/24 kararlılık testi yapmıyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…