- Makaleler
- 1
Arkadaşlar şimdi benim sistemdeki RAM'ler biraz çeşitli. Başta iki adet Kingston Fury RAM'im vardı sonra başka bir PC'den 16 GB(8x2) olarak G.Skill 3000 MHz RAM ekledim. Total'de 32 GB'ye ulaştım ama düzgün bir şekilde XMP ile 3200 MHz yapamıyorum. Eski BIOS sürümümde XMP ile 3200 MHz ayarlanıyordu fakat bu ayarlama sonucunda çökme sorunları yaşıyordum. XMP ile 3000 MHz alınca bu sorunum çözülüyordu. Güncellediğim BIOS'un son sürümünde XMP 3200 MHz değerini kaldırmışlar, artık ayarlanmıyor bile. Son günlerde kafam biraz attı bu durumdan dolayı. Kendim elle 3200 MHz'ye çıkardım fakat "automatic" ayarı gecikme değerlerini olabildiğine kötü ayarlamaya ant içmiş gibiydi.
Sorunu düzeltmek adına nanya çipli Kingston RAM'in XMP profilinden kopya çekerek kendim girdiğim değerler aşağıdadır. DRAM voltage olarak 1.35 girdim. Standart XMP voltajı.
Anlayacağınız performansa %1-2 fark etmeyecek bile olsa gecikme değerleri güzel olarak 3200 MHz kullanmak istiyorum. Optimum değerlere ulaşmak için için yardımınızı istiyorum.
Bu konularda genellikle sorulduğunu bildiğimden tüm RAM'lerimin thaiphon burner bilgileri buradadır.
Sorunu düzeltmek adına nanya çipli Kingston RAM'in XMP profilinden kopya çekerek kendim girdiğim değerler aşağıdadır. DRAM voltage olarak 1.35 girdim. Standart XMP voltajı.
- CL: 16.
- tRCD: 19.
- tRP: 19.
- Tras: 36.
- tRC: 74 --> 55 olarak gözüküyor. Ben 74 olarak ayarladım ama daha düşük bir değere otomatik olarak çekilmiş.
- Trfc: 560.
- Trrdl: 9
- Trrds: 7
- Tfaw: 34.
- Command rate: 1
Anlayacağınız performansa %1-2 fark etmeyecek bile olsa gecikme değerleri güzel olarak 3200 MHz kullanmak istiyorum. Optimum değerlere ulaşmak için için yardımınızı istiyorum.
Bu konularda genellikle sorulduğunu bildiğimden tüm RAM'lerimin thaiphon burner bilgileri buradadır.
Son düzenleme: