Astronotarda

Üstün
Yer
Amphoreus
RAM'lerimi garantiye göndermeden önce hangisi arızalı diye tek tek test ettim. İkisinde de bir hata çıkmadı. Ama ikisini birlikte test ettiğimde şu hatayı alıyorum;

"Test: 9 Addr: 83A5ED038 Expected: 03DCD651 Actual: 07DCD651 CPU: 2"

Yardımcı olabilir misiniz?

Crucial CT16G4SFRA32A 2x16 RAM'ler kullanıyorum.

@Recep Baltaş @Geraltın kılıcı

Artı -1 Eksi
Anakart, RAM'lerle uyumsuzluk yapıyor belli ki, Her ne kadar aynı marka ve model olsa bile.

Bi bilgisayarcıya gidip notebook'u test ettirmen lazım uyumlu RAM'leri bularak.
Bunu aslında RAM'leri alırken yapmıştım zaten, tanıdığım bir bilgisayarcıya sorup bu RAM'leri sipariş ettik (ki Crucial'ın sitesinde de uyumlu gözüküyorlar). Test ettiğimizde uyumluluk sorunu yoktu.

Uyumluluk sorunu yaptığını nasıl anladınız? Ben anlayamıyorum da onu.

Dediğim gibi kendi sitelerinde direkt olarak uyumlu gözüküyor bellekler. Şöyle buyrun:
1723235109917.webp

Son düzenleme:
Bunu aslında RAM'leri alırken yapmıştım zaten, tanıdığım bir bilgisayarcıya sorup bu RAM'leri sipariş ettik (ki Crucial'ın sitesinde de uyumlu gözüküyorlar). Test ettiğimizde uyumluluk sorunu yoktu.

Uyumluluk sorunu yaptığını nasıl anladınız? Ben anlayamıyorum da onu.
Belirttiğiniz üzere bilgisayarda ki hataların çoğunluk sebebi uyumsuz/bozuk RAM'ler oluyor. Yada RAM slotlarını besleyen mosfet/kondansatörler vs. de olabilir. Ya da veriyolları değişiktir vs.

Artı -1 Eksi
Belirttiğiniz üzere bilgisayarda ki hataların çoğunluk sebebi uyumsuz RAM'ler oluyor. Yada RAM slotlarını besleyen mosfet/kondansatörler vs. de olabilir. Ya da veriyolları değişiktir vs.
Herhangi bir uyumluluk sorunu olduğunu sanmıyorum çünkü bu RAM'ler destekli duruyor, farklı forumlarda da önerilmişler.

Testi az önce tekrar yaptım bu kez hatayı vermedi, arada mı veriyor kafasına göre mi davranıyor anlamadım.

Seri numaraları uzak olsa da yeterince aynı duruyorlar. Belki ardışık vermek yerine özel kodluyorlardır.
Recep'in belirttiği yöntemler işe yaramazsa çok güzel bir çözüm olmamasına rağmen Windows'a şu bellek adresi bozuk, bunu kullanma diyebiliyorsunuz. Bunu yapıp çoğu zaman sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.
Windows abi zaman zaman kafasına göre ayarı sıfırlayabiliyor (mesela Windows Memory Diagnostic çalıştırabiliyor). Bu yüzden çok güvenilir bir yöntem değil. Yaptım çözüldü deyip önemli işlerinizi yaparken patlayabilirsiniz. Tercih sizin.

Farklı çalıştırmalarda hata vermemesi görülen bir şey. Çekirdeğin düzgün çalışası gelmiştir.

Artı -1 Eksi
Herhangi bir uyumluluk sorunu olduğunu sanmıyorum çünkü bu RAM'ler destekli duruyor, farklı forumlarda da önerilmişler.

Testi az önce tekrar yaptım bu kez hatayı vermedi, arada mı veriyor kafasına göre mi davranıyor anlamadım.
Dediğim gibi burdan net bi şey söylemek imkansız. BIOS eski ise güncelle derim belirtmiş olduğun RAM'ler BIOS sürümü ile de alakası var. RAM'lerin sitesine değil anakart ne destekliyor ona bakmak lazım.

Belki de hata RAM'de değil. Anakartta da olabilir. Ya da başka donanım da. Bilinmez.

Artı -1 Eksi
Seri numaraları uzak olsa da yeterince aynı duruyorlar. Belki ardışık vermek yerine özel kodluyorlardır.
Recep'in belirttiği yöntemler işe yaramazsa çok güzel bir çözüm olmamasına rağmen Windows'a şu bellek adresi bozuk, bunu kullanma diyebiliyorsunuz. Bunu yapıp çoğu zaman sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.
Windows abi zaman zaman kafasına göre ayarı sıfırlayabiliyor (mesela Windows Memory Diagnostic çalıştırabiliyor). Bu yüzden çok güvenilir bir yöntem değil. Yaptım çözüldü deyip önemli işlerinizi yaparken patlayabilirsiniz. Tercih sizin.

Farklı çalıştırmalarda hata vermemesi görülen bir şey. Çekirdeğin düzgün çalışası gelmiştir.
Şu adresi kullanma şeyini nasıl yapıyoruz yöntemi var mı?
Dediğim gibi burdan net bi şey söylemek imkansız. BIOS eski ise güncelle derim belirtmiş olduğun RAM'ler BIOS sürümü ile de alakası var. RAM'lerin sitesine değil anakart ne destekliyor ona bakmak lazım.

Belki de hata RAM'de değil. Anakartta da olabilir. Ya da başka donanım da. Net bi şey söylemek imkansız.
Anakart her slot için kararlı olarak 16 maksimum 32 destekliyormuş sanırım.

BIOS sürümü sitede güncel gözüküyor, ama Windows Update üzerinde farklı bir BIOS güncellemesi var.

Anakart her slot için kararlı olarak 16 maksimum 32 destekliyormuş sanırım.

BIOS sürümü sitede güncel gözüküyor, ama Windows Update üzerinde farklı bir BIOS güncellemesi var.
Sen bence işini iyi yapan bi bilgisayarcıya götür bilgisayarını, eğer hatalar devam ederse.

Artı -1 Eksi
Şunu kullanma şeyini nasıl yapıyoruz, yöntemi var mı?
Testin sonuna kadar bekleyip tüm adresleri almanız güzel olurdu.
Windows'ta normalde page size 4096 byte ama sanırım garantisi yok. Şunu çalıştırıp görseniz güzel olur ama .exe diye tarayıcınız ağlayıp zırlayabilir. İndirseniz bile SmartScreen sorun çıkarabilir.

Adresin 83A5ED038 olduğunu düşünürsek yönetici olarak CMD açıp sırayla aşağıdakileri yazıp yeniden başlatın.
Kod:
bcdedit /set {badmemory} badmemorylist 0x83A5ED
bcdedit /set badmemoryaccess no

Ardından aşağıdaki komut ile veya RAMMap'in physical ranges sekmesinden kontrol edin.
Kod:
bcdedit /enum {badmemory}