Makaleler
19
Yer
LTAI
Merhaba,

Rapor sistemini, forumun moderasyonuna yardımcı olduğu için çok beğeniyorum. Üyelerin moderasyon Ekibi'nin işini rahatlatmasını sağlayan, yeri geldiğinde moderatörlerin gözünden kaçabilen hataları bile düzelttirebilen, hatta bir bakıma üyelere kısmi moderatörlük yetkisi sunan bir sistem. Moderatör sayısının üye sayısına oranı baz alındığında kurallara özen gösteren bir forumda çok işe yarar bir araç.

Bu sistem aşırı derecede/gereksiz kullanılmasın, şişmesin diye bir bekleme süresi sistemi mevcut. Tam detaylarını bilmiyorum fakat gözlemlediğim kadarıyla her gün yenilenen 5 rapor hakkı var ve bu hakların hepsi kullanıldığında sonraki her bir rapor için 450 saniye (7.5 dakika) beklemek gerekiyor. Dengeyi sağlayan hoş bir mekanizma.

Ne var ki bekleme süresi sistemi, yararlı raporların sayısını baltalayabiliyor. Aslında düşünürseniz bu sistem daha çok yararsız raporların sayısını azaltmakta iyi iş yapıyor. Yararsız raporlardan kastım örneğin bariz yazım hatalarına değil de çok küçük detaylara odaklanan raporlar; bunun bir örneği de tüm bağlaçlar doğru kullanılmışken yalnızca bir kelimede şapka eksikliğini belirten bir rapor. Raporlarıma aldığım geri bildirimler sonucunda bu tür raporların pek yararlı olmadığı, Moderasyon Ekibi'nin boş yere uğraştırdığı sonucuna vardım.

Bunun üzerine önerilerim şunlar:
  • Rapor tamamen gereksizse veya çok yararlı değilse (ki buna ilgili moderatör karar verebilir) üye, rapor bekleme süresine tabi tutulabilir. Burada süreye, raporla ilgilenen moderatör karar verebilir veya tıpkı uyarı ceza süreleri gibi belirli bir sisteme karar verilebilir. Süre gerekirse 7.5 dakikadan çok daha fazla olabilir.
  • Rapor yararlıysa üye bekleme süresine tabi tutulmayabilir. Şayet bekleme süresi her halükarda gerekliyse varsayılan 7.5 dakikalık bekleme süresi örneğin 5 dakikaya indirilebilir. Bekleme süresi olmazsa yararlı rapor sayısı artabilir fakat bu ne olursa olsun hiç istenmeyen bir durum olabilir.
Peki, yararlı raporları ele alırsak bekleme süresinin sıfırlanmasını/azalmasını neden öneriyorum?

Öncelikle, halihazırdaki sistemin hatalı mesajlara çok yetişemediğini fark ettim. Konu açmaktansa mesaj göndermek onay gerektirmiyor çünkü.

Ayrıca, Technopat Sosyal'de son zamanlarda karşılaştığım bir durum var: Raporda yazım hatalarını tek tek ve elimden geldiğince anlaşılır sunmama rağmen;
  • Belirttiğim hatalar bir şekilde görülmeyip mesaj düzeltilmeyebiliyor. Oysaki "raporun çözüme kavuşturulduğu" bildirimi geliyor.
  • Belirttiğim bazı hatalar düzeltilmeyebiliyor. Ha, tabii ki bazı "hata"ların düzenlenmesi gereksiz olabilir veya ben hatalı olmayan bir şeyi hatalı diye raporlamışımdır ama burada bariz düzeltilmeye ihtiyaç duyan, '' Sosyal Kuralları''na göre hata olduğundan emin olduğum hataları kastediyorum.
Bu tür bir durumla karşılaştığımda mesajın kısmi düzeltilmiş/düzeltilmemiş olmasına göz yummak istemiyorum ve bir rapor hakkımı daha kullanarak eksik kalan kısımların düzeltilmesini talep ediyorum. Bazen göz yummak durumunda kalıyorum çünkü hakkımı tekrar aynı mesaj üzerinde kullanmak istemiyorum, düzeltilmeye daha çok ihtiyaç duyan mesajlar oluyor.

Tabii bu son dediklerim, önerilerimin tek nedeni değil. Moderatörler de insan, her şeyi kusursuz yapmalarını bekleyemeyiz. Tekrar belirtmem gerekirse yararsız raporların sayısı azalıp yararlı raporların sayısı artabilir.

Technopat Sosyal büyük bir forum ve sistem çoğunlukla oturmuş durumda. Bilmiyorum, bir de pek kale alınmayacağımı düşündüm. Dolayısıyla bu önerilerimi Techolay Sosyal'de sunmak istedim.

İlginiz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Konu Dışı kategorisindeki 627 sayfalık bir konunun 347. sayfasında bulunan bir mesajdaki hala yazısını hâlâ yapmanın kimseye bir faydası yok. Eften püften hataların peşinde koşmamak lazım.

Yeşil site için dediklerinize ise katılıyorum. En son orada takıldığım zamanlarda moderatörler Türkçe bilmiyorlardı. Moderatör düzenlemesinden geçmiş birçok mesajda yazım veya imla hatası mevcuttu. Burada öyle olmasını istemem ama bu demek değil ki düzenlendiğinde kimseye bir faydası olmayacak da olsa her hatayı rapor etmeliyim.

Sonuç olarak katılmıyorum, hatta 10 dakika daha iyi olur gibi.

Öncelikle fikirlerinizi belirttiğiniz için teşekkürler.

Konu Dışı kategorisindeki 627 sayfalık bir konunun 347. sayfasında bulunan bir mesajdaki hala yazısını hâlâ yapmanın kimseye bir faydası yok. Eften püften hataların peşinde koşmamak lazım.

Burada değindiğiniz iki konuya ayrı ayrı yorum yapmak istiyorum:
  • Konu Dışı kategorisindeki 627 sayfalık bir konunun 347. sayfasında bulunan yazım hatalı bir mesajı raporlamak: Öncelikle tabii biraz fazla uç bir örnek; ancak hataları ayırt etmemek lazım. Tabii ki güncel bir konudaki güncel bir mesajın önceliği daha yüksek olabilir ama bu demek değil ki hatalı bir mesaj, belirli şartlar altında görmezden gelinebilir (çok fazla mesaja sahip bir konudaki biricik mesaj). Ha, "hala yerine hâlâ" durumuna yazımda değindim. Mesajdaki tek hata bu şekildeyse buna yollanacak rapor karşılığında bekleme süresi uygulanabilir.
  • Eften püften hataların peşinde koşmak: Katılıyorum, zaten yazımda bu tür raporları "yararsız" kategorisine koydum. Yani tabii tekniken yararsız değil de bekleme süresi verilebilecek türde bir rapor olabilir, moderatörün kararına bağlı olarak.
...ama bu demek değil ki düzenlendiğinde kimseye bir faydası olmayacak da olsa her hatayı rapor etmeliyim.

Bariz hataların düzeltilmesi, kurallara duyulan saygıyı gösterir. Bireysel faydası olmayabilir ama foruma genel bir faydası var diye düşünüyorum, tutarlılık açısından. Kastettiğiniz hata türü "eften püften" ise ona yukarıda cevap vermiş oldum.

Bu önerinin ana motivasyonu, forumdaki mesajları daha hızlı bir şekilde düzeltebilmek. Düzenleme sonrası verilecek uyarılarla hiçbir alakası olmadığını belirteyim. Amacım üyelerin daha fazla uyarı almasını sağlamak değil (ki gerektiğinde uyarı verilsin tabii), sadece mesajların önemli kurallara uyacak şekilde daha çok düzenlenebilmesi.

Hatta 10 dakika daha iyi olur gibi.

Sürenin neden uzamasını istediğinizi pek anlamadım. Gereksiz raporlara müdahale edildiği sürece gerekli raporlar neden daha az yollanabilsin?

Sürenin neden uzamasını istediğinizi pek anlamadım. Gereksiz raporlara müdahale edildiği sürece gerekli raporlar neden daha az yollanabilsin?
Doğru kullanılması durumunda rapor aralığı olması tamamen saçmalık özünde ama biraz boş buluyorum bu Türkçe kuralları muhabbetini. O yüzden öyle yazdım.

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, ancak bence şu an rapor sisteminden daha önemlisi moderasyon ekibi. Sırf Technopat'ta çok mesajı var diye, burada aktif diye olmadık birini moderatör yapacaklarsa iş sıkıntıya düşer. Technopat'ta zamanında gördüğüm bir hataydı bu, moderatör konuyu onaylamış yayınlanmış, konuyu bir okuyorum, imlası ismini vermek istemediğim forumlara benziyor. Son zamanlarda tekrar bu hatayı yapmaya başladılar, Technopat'ta açılan konu başlıklarını incelerseniz görürsünüz ki her gün en az 10-15 tane yanlış yazılmış başlıkla konu açılıyor. Bunu orayı kötülemek için söylemiyorum. Sadece bence onların da moderasyon ekibini gözden geçirmesi, bizim de yeni moderatörleri seçerken işinin hakkını verecek kişileri seçmemiz gerek. Rapor sisteminden önce moderatörlerin seçilmesi ve bir deneme sürecine sokulması gerektiğini düşünüyorum. Rapor sistemi bir şekilde düzene konur.

Kaldı ki moderatörler işini düzgün yaparsa rapor sisteminin kullanım sıklığı da azalacaktır. Ayrıca yönetim, raporlanan içeriklere daha düzgün çözüm bulacaktır.

Son düzenleme:
Son zamanlarda tekrar bu hatayı yapmaya başladılar, Technopat'ta açılan konu başlıklarını incelerseniz görürsünüz ki her gün en az 10-15 tane yanlış yazılmış başlıkla konu açılıyor.

"Rapor bekleme süresinden dolayı yetişilememezlik." Buna çok güzel bir örnek verdiniz. Aslında olay rapor sisteminde değilmiş, sayenizde daha geniş açıdan bakabildim, aşağıda açıklamasını yapacağım.

Rapor sisteminden önce moderatörlerin seçilmesi ve bir deneme sürecine sokulması gerektiğini düşünüyorum. Rapor sistemi bir şekilde düzene konur.

Kaldı ki moderatörler işini düzgün yaparsa rapor sisteminin kullanım sıklığı da azalacaktır. Ayrıca yönetim, raporlanan içeriklere daha düzgün çözüm bulacaktır.

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim, çok mantıklı buldum ve farkındalık sağladı. Technopat Sosyal'de moderasyonun iyi işlediğine o kadar inanmışım ki sıkıntıyı sadece rapor sistemine bağlamışım. Halbuki maalesef yeterince iyi işlemiyor, doğru. Hatta ben aslında bunu baz alarak sundum öneriyi. Sıkıntının bir kısmı da baz aldığım konudaymış.

Bunu orayı kötülemek için söylemiyorum. Sadece bence onların da moderasyon ekibini gözden geçirmesi, bizim de yeni moderatörleri seçerken işinin hakkını verecek kişileri seçmemiz gerek.

Kötülemekten ziyade yapıcı eleştiride bulunduğumuzu düşünüyorum. İki forumda da umarım yeterince kalifiye moderasyon ekipleri oluşur. Burada iş daha kolay gibi, henüz görece küçük bir topluluğuz ve moderatör alımları sıfırdan, yeni başladı.

Doğru kullanılması durumunda rapor aralığı olması tamamen saçmalık.

Oldukça deneyimli üyelerin de olduğu yönetim ekibince alınan bir karar olması (?) dolayısıyla vardır bir bildikleri diye düşünüyorum da ben de çok mantıklı bulamıyorum. Tamam, gereksiz raporların önüne geçiliyor ama doğru raporlar da beklemek zorunda kalıyor. Sistemin ne olursa olsun şişmemesini sağlıyor (önceden sormuştum ve buna benzer bir cevap almıştım) ama daha iyi çözümler olabilir gibi geliyor.

Son düzenleme:
  • Muhteşem
İfadeler: 725
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim, çok mantıklı buldum ve farkındalık sağladı. Technopat Sosyal'de moderasyonun iyi işlediğine o kadar inanmışım ki sıkıntıyı sadece rapor sistemine bağlamışım. Halbuki maalesef yeterince iyi işlemiyor, doğru. Hatta ben aslında bunu baz alarak sundum öneriyi. Sıkıntının bir kısmı da baz aldığım konudaymış.

Technopat'ta moderasyonun çok güzel işlediği dönemler de vardı. Ben de bir dönem moderatörlük yapmıştım, benden önceki dönemde oldukça iyiydi bence. Ufak tefek hata oluyordu ama anında çözülüyordu. Kendi dönemimle ilgili yorum yapmayayım ama diğer moderatör arkadaşlar işini hakkıyla yapıyordu diye düşünüyorum. Benden sonraki birkaç ayın ardından bazı moderatörlerin çalışmalarını beğenmemeye başladım. Sonra da forumu bıraktım zaten. O zamandan beri eskisi kadar iyi olmadığına inanıyorum. Birkaç kez foruma dönmeye niyetlendim ama sonra durumu görünce vazgeçtim.
Burada iş daha kolay gibi, henüz görece küçük bir topluluğuz ve moderatör alımları sıfırdan, yeni başladı.

Bu noktada size katılmıyorum. Forumda evet, Technopat'tan gelen bir kemik kitle var, çok tanıdık kişiye denk geldim ama yine de görüyorum ki herkes bu yeni foruma alışmaya çalışıyor. Sorunlar giderilmeye çalışılıyor, sistem oturtulmaya çalışıyor, kısacası yeni bir ev inşa ediyoruz kendimize. Technopat'taki düzen ve sistem burada henüz oluşmadı. Ayrıca üye sayımız da az. Evet yönetmesi daha kolay ancak moderatör yapacak üye seçeneğimiz de az. Toplasan adam gibi forumu emanet edebilecek kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez belki de. Olur da yanlış insanlar seçilirse zaten yeni inşa edilmekte olan forumun düzene oturması çok daha uzun zaman alacak.

Technopat'ta moderasyonun çok güzel işlediği dönemler de vardı.

Ben de 2017'de düzeltmeler şimdikine göre çok daha katıydı diye hatırlıyorum. Tabii aradan 6 yıl geçti, çok şey değişmiştir. Forum daha kalabalık ve sonuç olarak daha fazla konu açılıyor, mesaj gönderiliyor... Belki de ekip için işler çok yoğundur.

Benden sonraki birkaç ayın ardından bazı moderatörlerin çalışmalarını beğenmemeye başladım. Sonra da forumu bıraktım zaten. O zamandan beri eskisi kadar iyi olmadığına inanıyorum.

Anladım, yani bir noktada yapılan işin kalitesi moderatöre de bağlı olabiliyor. Benim kafamda, tüm moderatörlerin aynı kurallara göre hareket etmesi beklendiği için uygulamada hepsinin aynı performansta olduğu düşüncesi vardı.

Bu noktada size katılmıyorum. Forumda evet, Technopat'tan gelen bir kemik kitle var, çok tanıdık kişiye denk geldim ama yine de görüyorum ki herkes bu yeni foruma alışmaya çalışıyor. Sorunlar giderilmeye çalışılıyor, sistem oturtulmaya çalışıyor, kısacası yeni bir ev inşa ediyoruz kendimize. Technopat'taki düzen ve sistem burada henüz oluşmadı. Ayrıca üye sayımız da az. Evet yönetmesi daha kolay ancak moderatör yapacak üye seçeneğimiz de az. Toplasan adam gibi forumu emanet edebilecek kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez belki de. Olur da yanlış insanlar seçilirse zaten yeni inşa edilmekte olan forumun düzene oturması çok daha uzun zaman alacak.

Haklısınız, bir an biraz gerçeklerden uzak düşündüm sanırım. Az üye ve oran olarak çok tanıdık üye olmasından dolayı moderatör seçiminin rahat olacağını, yanlış üyelerin seçilme ihtimalinin az olduğunu düşünmüştüm ama diğer faktörleri pek göz önünde bulundurmadım.

• Düşündürücü
Ben de 2017'de düzeltmeler şimdikine göre çok daha katıydı diye hatırlıyorum. Tabii aradan 6 yıl geçti, çok şey değişmiştir. Forum daha kalabalık ve sonuç olarak daha fazla konu açılıyor, mesaj gönderiliyor... Belki de ekip için işler çok yoğundur.

Yoğun olabilir, kaliteyi düşürmek için bir bahane değil ki bu. Daha sıkı çalışmak gerekiyor demek ki. Ya da moderatör alımı yapmak.

Anladım, yani bir noktada yapılan işin kalitesi moderatöre de bağlı olabiliyor. Benim kafamda, tüm moderatörlerin aynı kurallara göre hareket etmesi beklendiği için uygulamada hepsinin aynı performansta olduğu düşüncesi vardı.

Kesinlikle moderatörlere bağlı. Kimisi gerçekten hakkını vererek, onayladığı konuları en ufak imla kuralına uyarak düzenlerken kimisi çok gelişigüzel yapabiliyor. Bu da uzun vadede forumun kalitesini etkiliyor tabi. Aynı performansta ve istekle çalışmıyorlar çünkü. Kimisi çok severek yapıyor, emek veriyor. Kimisi sırf moderatör tagı almak için başvurup onaylanıyor sonra baştan savma iş yapıyordu. İlla dikkatinizi çekmiştir.

Haklısınız, bir an biraz gerçeklerden uzak düşündüm sanırım. Az üye ve oran olarak çok tanıdık üye olmasından dolayı moderatör seçiminin rahat olacağını, yanlış üyelerin seçilme ihtimalinin az olduğunu düşünmüştüm ama diğer faktörleri pek göz önünde bulundurmadım.

O da bir bakış açısı tabi, belki doğru olabilir. Ama yine de önemli bir karar olduğunu düşünüyorum, sandığımız kadar rahat değil kesinlikle.

Son düzenleme:
Kimisi gerçekten hakkını vererek, onayladığı konuları en ufak imla kuralına uyarak düzenlerken kimisi çok gelişigüzel yapabiliyor.

Hangi moderatörün ne yaptığını göremediğimiz için (?) ne oluyor ne bitiyor, bilemiyorum; ama bir fark hissediliyor. En azından tüm işleri aynı kişinin yapmadığı anlaşılıyor (e yani). :)

Diğer dedikleriniz hakkında yorum yapamam çünkü yeterince zaman geçirmiş olduğumu düşünmüyorum. Sadece mesajların düzenlenme farklarını çok iyi görüyordum.

• Beğendim