Bu videoda RAID yapılmamış. Daha önceden açtığım konuda ne işe yarayacağını sormuştum. Şimdi ne için kullanılıyor merak ettim. @Barış ve @Recep Baltaş bilgilendirme yapar mısınız? İçinde neler depolanıyor mesela? 34 TB civarı alan var.

Sordum dedim; depolama amaçlı olacak ama neler yapılacak bununla sonraki aşamalarda?

İyi Sosyaller.

Arşiv. Depolama yetersizliğinden eski kayıtlarımızı kullanamıyoruz. 4K'da 200 Mbps kayıt alıyoruz 1 bölüm kısa devrenin yaklaşık çekimi 50GB ham dosyası olabiliyor. Emin olun ki 34 TB bile az, seneye falan daha fazlası lazım olur.
Bunların hep durması gerekiyor mu eski videoların falan? Kaç TB gerekir şu zamanda?

34TB gerçekten az. Geçen hafta ofisteki sunucuyu 168TB'a yükselttik. 2021'de sadece 16TB ile başlamıştık ve o zamandan bu yana gigabaytlarca 3D model ve render sahnesi biriktirdik.
168 TB yetersiz kalıyorsa vay halimize...

168 TB yetersiz kalıyorsa vay halimize...

Ortak çalıştığım firmada 4 tane yüksek hassasiyetli wax 3D printer var. Olay şu: Dışarıdan gelen 3D model dosyalarını alıp makinenin tablasına diziyorlar. Sadece bu hazırlanan tabla dosyası bile neredeyse 3 GB tutuyor. Bunun üstüne bir de modellerin kendi dosyalarını ekleyince, bir makineye atılan tek bir iş en az 6 GB'lık veri haline geliyor. Her makineye günde iki kez bu şekilde tabla atıldığı için, makine başına günlük ortalama 12 GB veri çıkıyor. Dört makine olduğu için de 12 çarpı 4'ten, günde en az 48 GB sırf baskı dosyası birikiyor. Bu da yetmezmiş gibi, her gün yapılan yeni çizimlerden de en az 10-12 GB arası bir veri geliyor. Kısacası her şey toplandığında, günde ortalama 60 GB'lık bir veriden bahsediyoruz ve bu dosyalar her gün yedekleniyor ve bu minimum veri miktarı bazen gündelik olarak bu daha artabiliyor. Bu sebepten 168 TB'ta bir gün dolacak...

TrueNAS'i rehber olmasi icin kurduk. Su anda NextCloud var o bilgisayarda. RAID yapmadik cunku kritik veriler depolanmayacak, sadece stok cekimler ve video yedeklerini atacagiz. Halen daha tam olarak kullanima almadik, musait zamanda verileri icerisine atacagiz.

TrueNAS'i rehber olmasi icin kurduk. Su anda NextCloud var o bilgisayarda. RAID yapmadik cunku kritik veriler depolanmayacak, sadece stok cekimler ve video yedeklerini atacagiz. Halen daha tam olarak kullanima almadik, musait zamanda verileri icerisine atacagiz.
Kritik veriler nerede duracak?