1589

Üstün
Makaleler
2
IMG_7921.webp

Hepinize merhabalar, bugün bir incelememde daha K530 Pro klavye ile buluştuk.
Bu daha çok kullanıcı deneyimiyle karışık bir inceleme konusu olacak, umarım alacak kişiler için yararlı bir inceleme olur.

Redragon

Redragon markası 1996’dan beri piyasada olan bir marka yani uzun zamandır bu sektördeler. Sitesinde yazdığına göre Çin’deki en iyi 5 klavye ve fare markasıymış.

Kutu ve içeriği

Kutusu şu anda elimde değil ancak Yunanistan’dan alırken çektiğimiz bir fotoğraf;

bd6a4409-44a2-462a-8f0c-26f9988fd1b7.webp

Kutu içeriği ise şu şekilde;

IMG_7916.webp

Klavye, yedek switch’ler, switch ve keycaps çıkarma aparatı, çıkartmalar, garanti ve kullanım kılavuzu.

Kutu içeriği oldukça bol, ilk açtığımda beni çok sevindirmişti kutu içeriği.
Yedek switch’lerin konulması gerçekten çok iyi olmuş, klavyeye farklı yerlerden switch alıp onları da takabiliyorsunuz.

Tasarım

Tasarım konusunda diğer %60 klavyelerle neredeyse aynı tasarıma sahip.
%60 klavyeler daha çok benim gibi masası küçük olan veya masamda çok alan kaplamasın gibi şeylerden dolayı tercih ediliyor.
%60 olmasının eksisi bazı numpad kullanabilen (Page Up tuşu veya Page Down tuşu vb.) oyunlarda problem çıkarıyor ancak FN kombinasyonu ile bu problemin önüne geçilebiliyor.
FN kombinasyonu olan tuşları tuşların bize bakan alt kısmına yazmışlar.

IMG_7933.webp

Baskıların silinmemesi açısından alta konumlandırılması iyi olmuş, bir süre sonra silinecek gibi duruyor o baskı.

Teknik özellikler

Teknik kısımda çok fazla anlamasam da yazılı değerler verebilirim.

Klavye; Bluetooth, kablosuz dongle ve kablolu şekilde kullanılabiliyor.

Klavyenin 3 farklı switch seçeneği var; kırmızı, kahverengi ve mavi.

Bu üç Switch’in farklılığı ise şu şekilde:

IMG_7934.gif

Kırmızı ve kahverengi switch neredeyse aynı sese sahipken, kahverengi switch tuşa bastığınızı daha çok belli ediyor mavi switch’e yakın şekilde.

Mavi hem çok fazla ses çıkarıyor, hem de tuşa bastığınızı fazlasıyla belli ediyor.

Açıkçası bundan önceki klavyemde de mavi switch’ti, mavi switch benim vazgeçilmezim denebilir ama sıkılmadım da değil yani…

Klavyede kullanılan switch'lerin markası ise Redragon.

IMG_7924.webp

Sanırım switch’ler kendi üretimleri, bazı modellerinde Outemu veya Gateron falan kullanıyorlardı diye hatırlıyorum.

Hot swap özelliği var yani istediğiniz şekilde dışarıdan bir Switch (3 ve 5 pin, fark etmiyor) alıp üstündeki switch'ler ile değişim yapabiliyorsunuz.
Bu özellik gerçekten çok iyi, klavyeyi neredeyse ömürlük yapıyor ama bu hemen hemen artık çoğu klavyede var.

Deneyim ve düşüncelerim

Klavye hakkındaki tek eleştirim maalesef diğer kablosuz ekipmanlarımla 2.4G çakışması yaşıyor.
Bunun yüzünden kablolu kullanmak zorunda kaldım, pil konusunda bir yorumum olamayacak.

Yazılım konusunda konuşmaya bile değmeyecek bir yazılımı olduğunu düşünüyorum şahsen, o yüzden incelemeye özel bir başlıkla koymadım.

Yakın zamanda bu switch'ler ile klavyeyi modifiye etmek isterdim ancak şu an yeterli bir bütçem yok, enfes duruyor.

Artılar ve eksiler

Artılar
  • Malzeme kalitesi oldukça iyi hissettiriyor
  • Fiyatına göre oldukça iyi bir deneyim
  • Kutu içeriği bol geliyor
Eksiler
  • Yazılımı kötü
  • Temizlemek yanlardaki çıkıntı yüzünden zorlaşıyor
  • 2.4G çakışması

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 99411

Hepinize merhabalar, bugün bir incelememde daha K530 Pro klavye ile buluştuk.
Bu daha çok kullanıcı deneyimiyle karışık bir inceleme konusu olacak, umarım alacak kişiler için yararlı bir inceleme olur.

Redragon

Redragon markası 1996’dan beri piyasada olan bir marka yani uzun zamandır bu sektördeler. Sitesinde yazdığına göre Çin’deki en iyi 5 klavye ve fare markasıymış.

Kutu ve içeriği

Kutusu şu anda elimde değil ancak Yunanistan’dan alırken çektiğimiz bir fotoğraf;

Eki Görüntüle 99413

Kutu içeriği ise şu şekilde;

Eki Görüntüle 99414

Klavye, yedek switch’ler, switch ve keycaps çıkarma aparatı, çıkartmalar, garanti ve kullanım kılavuzu.

Kutu içeriği oldukça bol, ilk açtığımda beni çok sevindirmişti kutu içeriği.
Yedek switch’lerin konulması gerçekten çok iyi olmuş, klavyeye farklı yerlerden switch alıp onları da takabiliyorsunuz.

Tasarım

Tasarım konusunda diğer %60 klavyelerle neredeyse aynı tasarıma sahip.
%60 klavyeler daha çok benim gibi masası küçük olan veya masamda çok alan kaplamasın gibi şeylerden dolayı tercih ediliyor.
%60 olmasının eksisi bazı numpad kullanabilen (Page Up tuşu veya Page Down tuşu vb.) oyunlarda problem çıkarıyor ancak FN kombinasyonu ile bu problemin önüne geçilebiliyor.
FN kombinasyonu olan tuşları tuşların bize bakan alt kısmına yazmışlar.

Eki Görüntüle 99417

Baskıların silinmemesi açısından alta konumlandırılması iyi olmuş, bir süre sonra silinecek gibi duruyor o baskı.

Teknik özellikler

Teknik kısımda çok fazla anlamasam da yazılı değerler verebilirim.

Klavye; Bluetooth, kablosuz dongle ve kablolu şekilde kullanılabiliyor.

Klavyenin 3 farklı switch seçeneği var; kırmızı, kahverengi ve mavi.

Bu üç Switch’in farklılığı ise şu şekilde:

Eki Görüntüle 99425

Kırmızı ve kahverengi switch neredeyse aynı sese sahipken, kahverengi switch tuşa bastığınızı daha çok belli ediyor mavi switch’e yakın şekilde.

Mavi hem çok fazla ses çıkarıyor, hem de tuşa bastığınızı fazlasıyla belli ediyor.

Açıkçası bundan önceki klavyemde de mavi switch’ti, mavi switch benim vazgeçilmezim denebilir ama sıkılmadım da değil yani…

Klavyede kullanılan switch'lerin markası ise Redragon.

Eki Görüntüle 99426

Sanırım switch’ler kendi üretimleri, bazı modellerinde Outemu veya Gateron falan kullanıyorlardı diye hatırlıyorum.

Hot swap özelliği var yani istediğiniz şekilde dışarıdan bir Switch (3 ve 5 pin, fark etmiyor) alıp üstündeki switch'ler ile değişim yapabiliyorsunuz.
Bu özellik gerçekten çok iyi, klavyeyi neredeyse ömürlük yapıyor ama bu hemen hemen artık çoğu klavyede var.

Deneyim ve düşüncelerim

Klavye hakkındaki tek eleştirim maalesef diğer kablosuz ekipmanlarımla 2.4G çakışması yaşıyor.
Bunun yüzünden kablolu kullanmak zorunda kaldım, pil konusunda bir yorumum olamayacak.

Yazılım konusunda konuşmaya bile değmeyecek bir yazılımı olduğunu düşünüyorum şahsen, o yüzden incelemeye özel bir başlıkla koymadım.

Yakın zamanda bu switch'ler ile klavyeyi modifiye etmek isterdim ancak şu an yeterli bir bütçem yok, enfes duruyor.

Artılar ve eksiler

Artılar
  • Malzeme kalitesi oldukça iyi hissettiriyor
  • Fiyatına göre oldukça iyi bir deneyim
  • Kutu içeriği bol geliyor
Eksiler
  • Yazılımı kötü
  • Temizlemek yanlardaki çıkıntı yüzünden zorlaşıyor
  • 2.4G çakışması
2.4G çakışması eksi yön sayılamaz. Sizlik bir problem.

Onun dışında ellerinize sağlık.

2.4G çakışması eksi yön sayılamaz. Sizlik bir problem.

Onun dışında ellerinize sağlık.
Hocam niye benlik bir problem? Merak ettiğimden soruyorum. Mesela bunun olmaması için Mouse’larda uzatma kablosu oluyor, bunlar nasıl kullanılmalı? Klavyem ve kulaklığım (G435) çakışıyor.

Hocam niye benlik bir problem? Merak ettiğimden soruyorum. Mesela bunun olmaması için Mouse’larda uzatma kablosu oluyor, bunlar nasıl kullanılmalı? Klavyem ve kulaklığım (G435) çakışıyor.
Zaten mouse'u uzatma kablosuyla kullaniyorsunuz diye hatırlıyorum.

Klavyenin içinden uzatma kablosu çıkmamıştır, Redragon böyle bir şeyi akıl etmez :D

Ayriyeten uzatma kablosu satın alip klavyeyi onunla kullanabilirsiniz.

Sizlik bir problem çünkü sizin ekipmanlarınız çakışıyor. Başkası kullansa çakışmayacak.

Zaten mouse'u uzatma kablosuyla kullaniyorsunuz diye hatırlıyorum.

Klavyenin içinden uzatma kablosu çıkmamıştır, Redragon böyle bir şeyi akıl etmez :D

Ayriyeten uzatma kablosu satın alip klavyeyi onunla kullanabilirsiniz.

Sizlik bir problem çünkü sizin ekipmanlarınız çakışıyor. Başkası kullansa çakışmayacak.
Haklısınız hocam. Reddragon kötü bir marka mı peki? Yurt dışından 60-70 dolar gibi bir fiyata aldık bunu.