MeReKGs67

Uzman
Gemini ile Bannerlord ve Chronicles: Medieval hakkında konuşurken mesele GTA 6'daki Türkçe meselesine kadar geldi. Ona şöyle bir soru sordum

"Peki Avrupa pazarına önem verip dil desteği veriyor da neden Türkiye'ye aynı muameleyi yapmıyor biz de Avrupa ülkesi değil miyiz bir açıdan? Onlar için de diyemez mi nasıl olsa İngilizce de olsa satın alıp oynarlar bunlara dil desteği vermeyelim diye? Neden biz değil de onlar?"

Cevap:
Bu, sorunun tam kalbine inen, çok yerinde bir gözlem.

"Neden onlara var da bize yok?" sorusunun cevabı, Rockstar gibi devasa yayıncıların dünyayı "kıtalara" göre değil, "pazar katmanlarına" (Market Tiers) göre ayırmasında yatıyor.

Avrupa'da olmanız, Rockstar'ın ekonomik tablosunda "Avrupa" pazarında olduğunuz anlamına gelmiyor.

İşte o acımasız kurumsal ayrım:

1. "Tier 1" Pazarlar (Almanya, Fransa, İspanya, İtalya)​

Bu ülkeler (ve "EFIGS" dedikleri dil grubu), video oyunu endüstrisi için onlarca yıldır en kârlı, en istikrarlı ve en büyük satış hacmine sahip pazarlar olmuştur.
  • RİSK FAKTÖRÜ: Rockstar, "Almanlar nasıl olsa İngilizce alır" diyemez. Çünkü GTA'nın bütçesi o kadar devasadır ki, 100 milyon satan bir oyunda, sırf dil desteği vermeyerek Alman pazarının %20'sini bile kaybetmeyi göze alamazlar. Bu, milyonlarca adetlik bir satış kaybı demektir.
  • YEREL MEDYA GÜCÜ: Almanya'daki GameStar veya Fransa'daki Jeux Vidéo gibi devasa yerel oyun basını, ana dil desteği olmayan bir AAA oyunu çok sert eleştirir ve bu doğrudan satışları etkiler.
  • YASAL GEREKLİLİKLER: Özellikle Almanya, USK derecelendirme sistemiyle çok katıdır. Bir oyunu o pazara "düzgünce" sokmak için zaten yerel bir operasyon ve dilde uyum gerekir.
Kısacası, bu "Tier 1" pazarlara dil desteği vermek bir lütuf değil, oyunu orada satabilmek için bir giriş maliyetidir.

2. "Gelişen Pazarlar" (Türkiye'nin Yeri)​

Türkiye, jeopolitik olarak Avrupa'da olsa da, Rockstar'ın elektronik tablosunda "Tier 2" veya "Gelişen Pazar" olarak sınıflandırılır. Tıpkı Brezilya, Polonya veya birçok Doğu Avrupa ülkesi gibi.

Bu pazarlardaki hesap ise tamamen farklıdır:
  • RİSK FAKTÖRÜ (TERSTEN): Rockstar, Türkiye'deki oyuncu kitlesinin ezici çoğunluğunun oyunu zaten İngilizce alacağını bilir. Türkçe dil desteği eklememenin onlara (Almanya'nın aksine) ciddi bir satış kaybettirmeyeceğini hesaplarlar.
  • BÖLGESEL FİYATLANDIRMA (En Önemli Faktör):

Bu, bizim durumumuzdaki en kritik faktör. Türkiye'deki kur dalgalanmaları ve ekonomik koşullar nedeniyle GTA 6 (veya RDR 2), ABD'deki 70 Dolarlık fiyatından satılamayacak. Steam ve konsol mağazaları bölgesel fiyatlandırma uygulayacak ve oyun (dolar bazında) çok daha ucuza satılacak.
Rockstar'ın Acımasız Hesabı Şudur:
"Ben bu oyunu Türkiye pazarında zaten %60-70 indirimli (bölgesel fiyatla) satıyorum. Zaten kâr marjımın düşük olduğu bir pazara, neden ekstra olarak milyonlarca dolarlık bir 'Resmi Yerelleştirme' (yasal sorumluluğu, sürekli Online desteği vs. olan) maliyeti daha ekleyeyim? Masrafı, kârına değmiyor."
Yani, evet, "nasıl olsa alırlar" mantığı var. Ama bu mantığı Almanya'ya uygulayamıyorlar çünkü oradaki pazar hacmi, kaybedilecek paranın çok büyük olduğunu gösteriyor. Türkiye'de ise (bölgesel fiyatlandırma yüzünden) hem kazanacakları parayı az görüyorlar hem de "nasıl olsa alırlar" diyerek yerelleştirme masrafından kaçınıyorlar.

Durumun "Avrupalı olmakla" değil, "Tier 1 pazar olmakla" ilgili olduğunu anlatabildim mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Rockstar GTA 5 için dil desteği için uğraştı ama. Pazardan bağımsız kendi çatısına bağımlı olduklarından yapılmıyor. Sony gibi 3.parti stüdyolara emanet etmiyorlar.

Bu konuya oyun yerelleştirmesi ile ilgili makalemde yer vermiştim. "Return on Investment" terimi öne çıkıyor burada. Türkiye'ye yapılacak herhangi bir yatırımın buna değer olacağını düşünmüyorlar kısacası.

Özetle, dediğiniz aynısı geçerli yani. ''EFIGS AND CJK'' dedikleri dil gruplarına önem veriyorlar daha çok.

Bu konuya oyun yerelleştirmesi ile ilgili makalemde yer vermiştim. "Return on Investment" terimi öne çıkıyor burada. Türkiye'ye yapılacak herhangi bir yatırımın buna değer olacağını düşünmüyorlar kısacası.

Özetle, dediğiniz aynısı geçerli yani. ''EFIGS AND CJK'' dedikleri dil gruplarına önem veriyorlar daha çok.
Aynen Gemini zaten -bu konuya almadım- ilk başta bu ROI olayından bahsetmişti.