Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Muhammed Yıldırım

Çalışkan
Herkese merhaba,

Bir süredir kafama takılan bir konu var Gigabyte RTX 4060 Ti 16 GB model ekran kartım Denetim Masası'na girdiğinde sol altta sistem bileşenleri kısmına girdiğinde açılan pencereden en alta doğru indiğinde PC veri yolu kısmı bilinmeyen veri yolu yazıyor normalde öyle yazmaması lazım yeni bir driver kurduğumda düzeliyor PC de işim bittikten sonra kapatıp tekrar açıyorum kontrol ediyorum aynı yeri aynı şekilde bilinmeyen veri yolu yazıyor.

PC Aygıt Yöneticisi görüntü bağdaştırıcılarına gelip ekran karını devre dışı bırak etkinleştir yaptığımda düzeliyor tekrardan ama işim bittiğinde PC kapatıp tekrar açtığımda yine aynısı oluyor oyunlarda kontrol ettim herhangi bir performans kaybının olmadığını gördüm ama kafama takıldı bu herhangi bir sorun teşkil eder mi bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim gerekli görselleri paylaşacağım.

Ekran görüntüsü 2025-07-02 090747.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-02 090854.webp

Çözüm
Hayır sorun yok, isterseniz test edin, o görselini paylaştığım yerin sağ tarafında soru işareti var ona tıklayın, render gibi bir şey olması lazım kartı yüke bindiren, onu çalıştırın bura X8 gen 4 olur.
Sistem boştayken kart tasarruf amaçlı veri yolu hızını düşürebiliyor, mesela X8 gen 4 kartı X1 gen 4 olarak çalıştırabiliyor, yüke binince artıyor, bu aradaki değişiklik yanıltıyor olabilir sistemi, GPU-Z'den bakarsanız daha anlaşılır olur.

Sistem boştayken kart tasarruf amaçlı veri yolu hızını düşürebiliyor, mesela X8 gen 4 kartı X1 gen 4 olarak çalıştırabiliyor, yüke binince artıyor, bu aradaki değişiklik yanıltıyor olabilir sistemi, GPU-Z'den bakarsanız daha anlaşılır olur.
Hocam dediğiniz programı indirdim fakat uygulamaya yabancıyım biraz görselini paylaşayım sizinle .

Dosya Ekleri

• gpu z.webp
    gpu z.webp
    71,5 KB · Görüntüleme: 62
Anlattığım şekilde oluyor, burada da doğruluyor.

Screenshot_2025-07-02-10-20-14-79_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Sadece X1 gen 4 olarak değil, X8 gen 1.1 olarak düşürmüş hızı, kart yüke bindiğinde bu artar.

Bazen ikisini birden de düşürebiliyor, X4 gen 1.1 gibi.

Hayır sorun yok, isterseniz test edin, o görselini paylaştığım yerin sağ tarafında soru işareti var ona tıklayın, render gibi bir şey olması lazım kartı yüke bindiren, onu çalıştırın bura X8 gen 4 olur.

Çözüm

Hocam gerçekten de dediğiniz gibi oldu, attığınız görseldeki değerler değişti haricinde Denetim Masası'ndan da baktım orası da değişti. Şaşırdım, bilmeyince insan düşünüyor. Çok teşekkür ederim esenlikle kalın.

Son düzenleyen: Moderatör: