Şişman Adam 115

Kategori Yetkilisi
Hukuk Moderatörü
Makaleler
5
Yer
Ankara

GİRİŞ

Herkese merhaba,

NVIDIA RTX 5000 serisinde üvey evlat muamelesi gören RTX 5050'nin performansı ile ilgili küçük bir katkı sunmak istiyorum.

İncelediğim ve deneyimlediğim kadarıyla RTX 5050 aslında RTX 4060'ın MFG'li hali diyebiliriz. RTX 4060 ile raster performansı olarak kafa kafaya görünüyor. TechPowerUp'taki bilgilere göre RTX 4060 raster performansı olarak önde görünüyor, ancak pratikte bu fark göz ardı edilebilir bir fark. Yani oyun performansında dikkate değer bir fark yaratmıyor.

Ekran görüntüsü 2026-09-19 225255.webp

Böyle bir konuyu açmaktaki amacım bütçe sıkıntısı çeken ve RTX 5050 gibi giriş seviye kartlara ön yargılı olan kitleye bu tarz kartların yeteneklerini göstermek ve onlara bir fikir oluşturmak, yön vermeye çalışmak.

Günümüzde ekran kartı fiyatlarının geldiği durum sebebiyle üst seviye kartlara ulaşmak, hatta artık orta seviye kartlara dahi ulaşmak zorlaştığı için giriş seviye kartlarla neler yapılabileceğini göstermenin faydalı olacağını düşünüyorum.

Umarım bir miktar katkı sağlamış olurum bu konuda.

SİSTEM ÖZELLİKLERİ:

• Anakart: Gigabyte B650 Eagle AX Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F (Manuel PBO, +200 MHz, undervolt)
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5050 8 GB Gaming OC (Manuel OC, undervolt)
  • RAM: Patriot 32GB (2x16) Viper Venom RGB 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO (6000 MHz - CL30 şeklinde EXPO profili açık)
  • PSU: Corsair 750W RMe Serisi RM750e 80+ Gold Tam Modüler ATX 3.0 GEN5

RTX 5050'ye yaptığım undervolt ayarları:
  • Voltaj: 960 mV
  • GPU Çekirdek Hızı: 3100 Mhz
  • VRAM Hızı: +1000 Mhz
Çok fazla üstüne düşüp farklı ayarlarla undervolt denemeleri yapmaya motivasyonum olmadığından bu değerleri şimdilik yeterli gördüm.

Assassin’s Creed Shadows Testi

Genel itibariyle test yapmak yorucu ve zaman isteyen bir uğraş. Hem bu yüzden hem de sistemi zorlayan oyunlardan biri olduğu için direkt kartın sınırlarını zorlamak için çeşitli senaryolar arasında geçiş yapmadan direkt aşağıdaki belirttiğim ayarları ve çözünürlüğü kullanarak videolar çektim.

2K Ultra - DLSS Ultra Performans - 4x MFG:

4K Ultra - DLSS Ultra Performans - 4x MFG:

Red Dead Redemption 2 Testi

Bu oyun testi sırasında motivasyonum ve vaktim görece daha fazla olduğu için daha fazla senaryoya yönelik test yapabildim. Her çözünürlüğün videolarını tek bir videoda birleştirdim.

2K Testi:

4K Testi:

SONUÇ

Bilerek 1080p testi gerçekleştirmedim. Zaten 1080p çözünürlük için üretilmiş bir kart olduğu için ilgili çekici olması ve kimi ön yargılar için fikir oluşturması adına bilinçli şekilde 2K ve 4K testi yapmak istedim. 2K ve 4K sonuçları üzerinden 1080p sonuçları da yeteri kadar tahmin edilebilir diye düşünüyorum.

Ayrıca amacımı zaten girişte söylemiştim. Kimseyle 8 GB VRAM'in ve RTX 5050'nin 2K ve 4K çözünürlük için yeterli olup olmadığını tartışmak istemiyorum. Böyle bir iddiam yok zaten. Sadece paylaştığım bu testlerde yaşadığım oyun deneyimi bana göre oynanabilir olduğundan, ben RTX 5050 ile NVIDIA'nın çeşitli oyuncaklarından da faydalanarak 2K ve 4K'da gayet keyifli oyun oynayabilirim diyebilirim. :)

Yine kimseyle RTX 5050'nin fiyatını hak edip hak etmediğini tartışmak istemiyorum. Bu konuda bir iddiam yok. :) Sadece şunu söyleyebilirim, illaki NVIDIA tercih edilecekse, illaki RTX 5000 serisi olsun isteniyorsa, illaki sıfır kart alınacaksa, bütçe RTX 5060'a gerçekten çıkmıyorsa, o halde RTX 5050 alınır. :)

Fırsat buldukça başka oyunlardan da video ekleyeceğim ilerde. Ayrıca başka bir zaman RTX 5050'nin DLSS 5 performansı için de konu açacağım.