2 yıldır RX 7600 kullanıyorum totalde de 10 senedir AMD kullanıcısıyım. Nvidia'nın teknolojilerini de merak ettiğim ve Hepsiburada'da 10 taksit ve indirim olduğu için RTX 5060 almaya karar verdim. Yaklaşık 7-10 gündür kullandığım kartla ilgili deneyimlerimden bahsetmek istiyorum ki bu kartı almak isteyenler almasın. Önce sistem özelliklerimden bahsedeyim:
  • Ryzen 7 5700x3D
  • 4x8 32 GB 3200 MHz RAM
  • 1 TB Samsung 970 Evo Plus SSD
  • 1080P 180 Hz monitör

Evet bu kartla ilgili sıkıntı 8 GB VRAM yüzünden aslında kartın RX 7600 olmasıyla alakalı. Ne demek istiyorum? Stellar Blade'de mesela RX 7600 ile native yüksek ayarlarda 90-100 FPS oynayabiliyorum oyunu. RTX 5060 ile bu DLAA açık 130-140 FPS oluyor buraya kadar sıkıntı yok. Ama 140 FPS bir AAA singleplayer oyun için hayli yüksek o zaman ben de ayarları yüksekten çok yükseğe çekeyim diyorum ve bam. FPS drop, stuttering, %1 FPS'in yerleri boylaması, RAM kullanımının fazladan 10 GB'a kadar artması vs. ne kadar VRAM yetersizliğinden ötürü olan olay varsa hepsi oluyor.
Sonra aynısını Wuthering Waves'te deniyorum normalde oyunda 120 FPS limiti var ben zaten 120 FPS alabiliyorum. O zaman ayarları yükselteyim ki daha güzel gözüksün. Ama o da ne ayarları yükseltince yine 8 GB hatta 7.4 GB VRAM'i geçtiğim için FPS yine yere çakılıyor.
Aynısı KCD 2'de de oluyor. Zaten RX 7600 ile yüksek ayarlarda native olarak 70-80 FPS oynadığım oyun RTX 5060 ile 120 FPS oynuyorum ne güzel. Ama dediğim gibi singleplayer bir oyun için bence 75 FPS üstü hayli hayli yeterli. O zaman ayarları yüksek yerine ultraya çekeyim de grafikler daha güzel gözüksün. Ama o da ne? FPS yine 30-40'a düşüyor, %1 FPS anlık olarak 10'a düşüyor ki bu sürede ortalama FPS 90-100 oysa. Yani ayarları yükseltemiyorum sadece mevcut ayarlarda daha yüksek FPS alabiliyorum. Bildiğiniz Tofaş'a gidip BMW motoru takıyorum ama tabi Tofaş 300 km/s yapamıyor.

Diyebilirsiniz ki bunları zaten bilmiyor muydun, Sosyal'de bunları söylüyoruz, bununla ilgili bir sürü test var bakabilirdin vs. ve evet haklısınız. Bunları bilerek aldım çünkü DLSS 4, Nvidia'nın oyun içi ayarlarını, Nvidia Reflex'in ne kadar iyi çalıştığını merak ediyordum o yüzden denemek için aldım. Yazılım kısmı oldukça iyi hem de fazla iyi çalışıyor. Yani DLAA'in sağladığı görüntü baya güzel, oyun içi renk ve keskinlik+ ayarı baya güzel, ihtiyacınız olursa Reflex baya iyi çalışıyor ki AMD'nin Anti-lag'ı nedense asla düzgün çalışmıyor yani yazılımsal olarak sunduğu özellikler baya iyi ki DLSS 4 çok daha fazla oyunda var. Yani eğer kartınız çok eski, oynadığınız oyunlar daha çok rekabetçi oyunlarsa kart amacını yerine getiriyor. Ben Marvel Rivals ve OW 2'de test ettim. Ama iş AAA oyunlara gelince VRAM'den ötürü bu fiyattaki rakibi RX 9060 XT'ye göre (normalde rakibi RX 9060 olmalı ama fiyatı belli sonuçta bunun fiyatına 9060 XT 16 GB alınıyor) baya geride. Yani sürekli ayar kısmak zorunda kalıyorsunuz ve bu dediklerim 1080P için geçerli unutmayın bunun bir de 2K'sı var hani öbür gün monitörünüzü falan yükseltirsiniz diye söylüyorum.

Peki ben ne yaptım? Kartı iade ettim ve ücretin bankama geri yatmasını bekliyorum. Yattıktan sonra RX 9060 XT 16 GB alıp yoluma devam edeceğim. Aslında RX 7600'den 1080P için yükseltmeye gerek var mı? Pek de yok ama FSR 4 desteği için yine de yükseltmek istiyorum.

Son düzenleme:
RX 7600'den RTX 5060'a geçmenin en ufak bir mantıklı yönü yok. İyi ki iade etmişsiniz.
Merakımı giderdim en azından deyip devam ediyorum. Bu oyun içi filtreler vs DLSS 4'ten ötürü aslında epey beğendim ama performans artışı verdiğiniz paraya değmiyor. Kaldı ki RX 7600'den değil gidip RX 580 gibi çok daha eski bir karttan da geçilmez. Hatta sıfır sistem toplarken de alınmaz çünkü fiyat olarak çok saçma bir yerde. Mesela fiyatı 12-13 bin TL bandında olsa bütçe yok o zaman RTX 5060 tek tercih alınır. Ama ben bile indirimde 15.199 TL 10 taksit aldım ve güncel fiyatı 16.000 TL modele göre 17.000 TL'yi geçiyor ki bu RX 9060 XT 16 GB'ın fiyatı. Performans farkı göründüğünden de fazla yani mesela iki oyunda yüksek ayarlarda RTX 5060 100 FPS verirken RX 9060 XT 110 FPS veriyor ama ayarları yükselttiğiniz an RTX 5060 kullanılmaz oluyor. O yüzden yazılım desteği güzel olsa dahi kesinlikle tercih edilebilecek bir kart değil.

1080p için gereksiz zorluyorsunuz gibi gelse de (kendim de denediğim için diyorum) kartı bir hafta kullanıp iade edebilmenize de şaşırmadım değil. Paylaşılan GPU RAM'inin desteği oluyor mu? Yoksa olsa bile kurtarmıyor mu?

1080P için gereksiz zorluyorsunuz gibi gelse de (kendim de denediğim için diyorum) kartı bir hafta kullanıp iade edebilmenize de şaşırmadım değil. Paylaşılan GPU RAM'inin desteği oluyor mu? Yoksa olsa bile kurtarmıyor mu?
Hepsiburada'dan almıştım (Satıcı da Hepsiburada) ve kutusunu vs. de çok özenle sakladım eksiksiz teslim ettim. Başka satıcı sorun çıkarırdı belki bilemiyorum. Paylaşılan RAM hiç kurtarmıyor direkt %1 lowların düştüğünü bir noktadan sonra 100 küsürlerde gezen FPS'in 20-30'a düştüğünü görüyorsunuz. İnanın zorlamakla da alakası yok çünkü kartın VRAM'i 12 GB olsa mesela çok rahat ultra ayarlarda +100 FPS verebilecekken sırf 8 GB VRAM'den ötürü dediğim problemler oluyor ya da ayar kısıyorsunuz. O zaman da GPU'nun güçlü olmasının hiçbir mantığı kalmıyor.

Hepsiburada'dan almıştım (Satıcı da Hepsiburada) ve kutusunu vs. de çok özenle sakladım eksiksiz teslim ettim. Başka satıcı sorun çıkarırdı belki bilemiyorum. Paylaşılan RAM hiç kurtarmıyor direkt %1 lowların düştüğünü bir noktadan sonra 100 küsürlerde gezen FPS'in 20-30'a düştüğünü görüyorsunuz. İnanın zorlamakla da alakası yok çünkü kartın VRAM'i 12 GB olsa mesela çok rahat ultra ayarlarda +100 FPS verebilecekken sırf 8 GB VRAM'den ötürü dediğim problemler oluyor ya da ayar kısıyorsunuz. O zaman da GPU'nun güçlü olmasının hiçbir mantığı kalmıyor.
Zorlamaktan kastım kartın ayarlarını zorlamak değil, 1080p için görüntü kalitesini zorlamaktan söz ediyordum. Yani FPS kazandırsa da görüntü kalitesi bir yerden sonra monitörün teknik özelliklerine takılıyor anlamında. Açıkçası bu 8 GB VRAM olayını da pek anlamadım. RTX 3060'ta bile 12 GB versiyonu var ama RTX 5060'ta yok. Onun yerine RTX 5060 Ti almak gerekiyor. Gerçi öyle bir seçenek olsa fiyatı ne olurdu? O da ayrı konu.

Ben de 4060 Ti 8 GB ile 20 küsur oyun oynadım. GoW, TLOU, Alan Wake 2, MW3, Black Ops 6, Hogwarts. RDR 2 ve Witcher gibi oyunları katmıyorum çünkü onların VRAM kullanımı zaten düşük. Oyunun optimizasyonuna göre değişiyor bu. Hogwarts gibi optimize özürlü oyunlarda ayar kıstım VRAM kullanımını 5-6 GB'lara düşürdüm bir de ne göreyim yine mikro droplar oluyor :) CoD oyunlarını oynarken her şey ultrada Frame Generation de açıktı ki (VRAM yer Frame Generation) VRAM 7.8 GB falan geziyordu hiç drop yaşamadım yüzde 1 ve binde 1 problem yoktu. Yani bunu kasıtlı yapıyorlar. 8 GB VRAM aslında 1080p için yetiyor ama oyunları optimize çıkarmıyorlar işte.

Nebi hocamın bu konuda güzel bir videosu var. Mevcut teknolojide kullanılan bellek modülleri 2GB olduğu için bu giriş seviyesi olarak nitelendirilen kartlar yapıları gereği ya 8 ya da 16 GB VRAM'e sahip olmalı. 16GB versiyonları da aslında 8GB ile aynı veri yolu kapasitesine sahip olduğu için aslında o 16GB VRAM'i de tam performans kullanamıyor ancak bahsettiğiniz çoğu kalite arttırımında ortaya çıkan sorunları gideriyor. Kullanılan modüller 2 GB olduğu için sonraki 12GB kartlar orta seviye olarak nitelendiriliyor ve fiyat burada açılıyor. Segment belirleyen kısımda burası aslında kartlarda. Aşağıya 3 görsel bırakıyorum. Biri 9060XT 8GB biri 9060XT 16GB diğeri ise 9070 XT.
1763903752926.webp

Gördüğünüz üzere 2x4'ten 8GB ekran kartımız. Aşağıdaki ki 16GB ekran kartımız.
1763903806043.webp

Evet birebir aynı ama nasıl olur bu ekran kartı 16GB değil miydi? Evet öyle. Ancak bu kartın arkası şöyle gözüküyor.
1763903847359.webp

Kalan 2x4 bellek öndeki 2x4 ile paralel bir şekilde bağlanıyor ve aynı yolları kullanıyorlar. Burada bellek kapasitesi artıyor ancak kullanılan yollar aynı ve veri işlemedeki kısıt büyümüyor. Bir de 9070 XT 16GB'a bakalım.
1763903914894.webp

Burada görüyoruz ki 2x8'den 16GB belleğimiz var ve hepsinin kendine özel yolları var bu sayede verileri iletebileceğimiz yol fazla olduğundan bu bellek boyutundan tam kapasitede ve çipimizin işleyebileceği sınırda yararlanabiliriz. Bir de bonus ekleyeyim ve 6700XT 12GB'a bakalım.
1763904096476.webp

Burada da 2x6 bellekleri görüyoruz. Yani 8GB'lık bir ekran kartını 12GB yapabilmek için tasarımının tamamen değişmesi gerektiğini anlamış oluyoruz. Ancak bu sefer de artık o kartın sadece 12GB sürümü olabilir ve 16 mümkün olmaz.

Gel gelelim sadede. Benim çıkarımım şu şekilde: Elimizde giriş, orta ve yüksek diyebileceğimiz bir kategorilendirme mevcut. Bu kartları sırasıyla 5060, 5070 ve 5080-90 olacak şekilde ayırıyoruz. Giriş seviye bir kartın gücü bellidir. Firmalar bu kartların geniş bir kullanım analizlerini ellerinde bulundurur. Bu kartların maaliyet bedeli ve kâr değerleri de belli. Daha fazla masrafın altına girilmesi hem kartların fiyatını yükseltir hem de fiyatı yükseldiği kadar performans getirmez çünkü çip diyelim en fazla 10GB veriyi işleyebilecektir ve o diğer boşta kalan 2GB bellek için kartın tamamen baştan tasarlanmasının altına girilmesi doğru seçenek olarak görülmez.

Gelelim orta sınıfa çipimiz artık daha güçlü ve 10GB'dan fazla veriyi de işleyebilir konumda o zaman artık tasarımı baştan yapabilir ve belleklerimizi 12GB'a çıkarabiliriz. Bunun sonucunda fiyatı ve maaliyetiyle elimizde 5070 ekran kartı oluşuyor.

Üst sınıfa geçtiğimizde de çip artık çok güçlü olduğundan 12GB'dan fazla veriyi de işleyebilir konuma geliyor bu yüzden artık 16GB tasarımına geçiliyor ve fiyatlandırma buna göre yapılıyor.

Giriş seviyesindeki 16GB uygulaması da şundan çıkıyor. Biliyoruz bu kart bazı senaryolarda 8GB'dan daha fazla veri işlemesi gerekebilecek ancak bu genel senaryo nispeten küçük bir miktar. Ama bizim bu kartı 16 yapma gibi bir imkanımız var. Alın veri yollarını genişletmedik çünkü zaten çip 16GB'a kadar veri işleyebilecek güçte değil ama o aradaki 1-2GB VRAM ihtiyacınızı sizden 50 USD daha fazla alarak size veriyoruz.

Gel gelelim sadede ve nihai sonuca. 8GB mecburi olarak varolmak zorunda ancak firmalar bize 16GB imkanını da sunuyor. Burada tercihi sizin verebileceğiniz para ve o paranın karşısında almak istediğiniz ekstra şeyler belirliyor. Eğer yok Ultra'da oynamam şart değil Yüksek ayarlarda işimi görür dersen 50 USD fazladan vermene gerek kalmıyor ve 8GB kart ile ihtiyacını sağlıyorsun. Ha o aradaki parayı verebilme imkanın varsa tabiki verip kafan rahat oyunlarını oynayabilirsin.

Nihai sonuç ise şu. Bu senaryoların tek sorumlusu bellek modüllerinin 2GB olması. Tüm tasarımlar buna göre yapılıyor ve işleniyor. Ancak bildiğim kadarıyla 3GB bellek modülleri artık günümüzde mevcut ancak fiyatları biraz daha pahalı. NVIDIA belki 60 serisinde bu 3GB modülleri kullanır VRAM boyutlarında değişikliğe gider. Ancak o kadar kötü bir döneme geldik ki bellek fiyatlarının AI sunucuları için köle olduğu bu dönemde oyuncuların ihtiyaçları ne kadar önemseniyor orası meçhul. Umarım her şey biz son kullanıcıların iyiliği ile sonuçlanır diyerekten yazımı bitiriyorum. Uzun bir yazı oldu bazı yerlerde belki hatalı cümleler kurabilmiş olabilirim affola. İyi sosyaller herkese.