ggbye

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
Merhaba, çok değişik bir duygu ve çaresizlikle bu konuyu oluşturmak istedim. Yaklaşık 1.5-2 yıldır Valorant oynuyorum. Daha önce FPS oyunları geçmişim oldu. 5-6 ay ara verip tekrar başladım. Bir sorun canımı çok sıkıyor ve çözüm aramak için sizlere danışmak istiyorum.

Oyunum çamur gibi ve gecikmeler mevcut, anlık droplar, takılmalar oluyor ve mermilerim abuk sabuk yerlere gidiyor. Artık Riot bilerek öldürtmek için uğraşıyormuş gibi hissediyorum. Aimlabs’te 130k skorum var, düzenli olarak aim çalışıyorum. BenQ 540Hz monitörüm var, 600 FPS üzeri alıyorum. 32 GB 6000 MHz RAM kullanıyorum.

Birçok mouse kullandım, tüm sürücülerim güncel. Temiz kurulum defalarca yaptım, farklı işletim sistemleri denedim (ReviOS, Atlas OS, NVIDIA default). Ayar yaptım, EXPO açık/kapalı denedim, ReSize BAR açtım kapattım, birçok BIOS sürümü denedim. 3-4 tane farklı mouse denedim, USB slotlarını değiştirdim, akım korumalı priz aldım. Donanım hızlandırmalı GPU açıp kapattım, SVM açıp kapattım, işlemci ve grafik kartını devre dışı bırakıp denedim. EXPO 1-2, XMP, nihai performans, yüksek performans her şeyi denedim.Yine de oyunumda gecikme var. Oyun sırasında işlemci bir anda yükselip tekrar normale dönüyor. Lütfen yardım eder misiniz?

RTX 5070 kullanıyorum (önceden 3080 kullanıyordum, aynı sorun onda da vardı). Kolsuz değilim, peek rank’ım Immortal 3. Şu an güncel olarak Yüce 3-Immortal arasıyım. Peek atsam ölüyorum, cross koysam ölüyorum. İnanılmaz bir gecikme var mış gibi hissediyorum. W peek atmamaya özen gösteriyorum ama yine de sorun devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu SoC voltaj 1.26 veremiyor musun bu arada, programda 1.3 görünüyor. @ggbye

Eki Görüntüle 196218

Eki Görüntüle 196219
Eki Görüntüle 196220
Eki Görüntüle 196222
Eki Görüntüle 196223
Eki Görüntüle 196224
Eki Görüntüle 196226

@ggbye Timing-Nitro ve voltajlar böyle dener misin, 1.26 SoC ( Override kısmından değil AMD Overclocking diyip ver), 1.1 VDDP, 1.4 VDD 1.4 VDDQ 1.4 VDDIO

Eki Görüntüle 196228

@ggbye Böyle bir bak, tekrar bunun üzerine konuşuruz. Amazon'dan direkt iade edebiliyorsun şu anda, daha eline ulaşmadı bile. 6000 CL38 A-Die çıkma mümkünatı yok normalde, bu modele özel öyleymiş, o da senin şansına. Belki kit faulty olabilir, iptal etmeden önce bunları dene, sorun düzelmezse mecbur iade edeceksin zaten. RAM kaynaklıysa böyle bir bak sorunun.

Voltaj-timing-Nitro attım bunları deneyip bir bak 6000 CL30 için.

@LH44 En garanti yöntem HWiNFO ile bakmak ya da SPD okuyan herhangi bir program, BIOS içinden de olur. Firmalar bundan sonra belli ki elinde ne varsa onunla binliyor. Eski alışılagelmiş düzen terk edilmiş görünüyor, belki RAM krizinin bir sebebidir bu, stok eritiyorlar.
@ggbye Ayarlar bunlar. PBO için de o ayarlarda sadece -15 yerine -10 yap.

FCLK 2000 kalsın şu an için, SoC/NB voltaj-AMD Overclocking diyip 1.3 yerine 1.26 vermen gerekiyor bir de. @ggbye

Valo oyuncusu değilim, eğer sen anlıyorsan daha iyi yardımcı olabilirsin, bu kartta VRM heatsink vesaire mevcut değil ama PBO enabled iken problem yapmaması lazım yine de, 7800x3D'den bahsediyoruz sonuçta, 9950x değil. @prime
Valla arkadaşın sorunu RAMlerden çok ısınma gibi geldi bana. PBO enabled yaptıktan sonra daha çok drop girmeye gerçekten başladıysa (arkadaşın yorumlarına bakarak placebo olma ihtimalini de göz önünde bulunduruyorum) sıcaklıkları genel olarak bi kontrol etsin bence.

Dosya Ekleri

• old.webp
    old.webp
    22,8 KB · Görüntüleme: 57
Evet böyle olması yeterli. Oyunlarda bir bak istersen buna ek olarak -10 ver demiştim -15 yerine, bu haliyle bir test et tekrar.
Böyle mi oluyor? Doğru yaptığımı düşünüyorum.

Evet böyle olması yeterli. Oyunlarda bir bak istersen buna ek olarak -10 ver demiştim -15 yerine, bu haliyle bir test et tekrar.
Doğru mu son hali böyle?
  • Rttnomwr
  • Rttnmomrd
Bu ikisin nasıl off yapacağım?

Dosya Ekleri

• IMG_6467.webp
    IMG_6467.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 38
  • IMG_6466.webp
    IMG_6466.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 38
  • nrw.webp
    nrw.webp
    22,7 KB · Görüntüleme: 40
Konuyu baştan sona inceledim daha çok RAM uzerinde durulmuş ki @Ayhan Dönmez hocama hak veriyorum RAM bu tarz gecikme, drop veya stuttering gibi sorunlara yol açabiliyor. @ggbye demişsin ki iki farklı kartta da aynı sorunlar oldu. Bu benim aklıma direkt RAM'i getirdi. Çünkü bende drop, tekleme olduğu zaman başta ekran kartını değiştirdim ciddi bir fark olmadı. Üstüne RAM'i değiştirdiğimde oyun yağ gibi aktı. Tabii ki bunu arkadaşın bileşenleri ile test etmiştik, sürekli satın al dene ona can dayanmazdı. O yuzden ben hala farklı bir RAM denemen taraftarıyım. RAM sorunsuz ise işe yarayabilecek birkaç ayar önerisinde de bulunayım. En azından ürün gelene kadar denemiş olursun.

1. NVIDIA Denetim Masası'ndan düşük gecikmeyi kapat, oyun içi reflex aç.
  2. Güç yönetim modu dengeli/yüksek performans olsun.
  3. G-Sync açık, V-Sync kapalı, 539 FPS cap dene. Monitor Hertz degeri altında kalsın ki VRR düzgün çalışsın. Akicilik noktasında da faydasını görürsün.
  4. İnternet kaynaklı packet delay olabiliyor. BF1 gibi hem offline hem de online modu olan bir oyunu test et. Sorun her ikisinde de devam ediyorsa internet ile alakası yoktur.
  5. BIOS'tan EXPO kapatıp manuel RAM hızı gir. 5600 MHz idi sanırım kontrol edersin. Harici olarak fTPM, global C-state Control kapalı kalabilir. Onlar Micro stutteringe yol açabiliyor. Ama dikkat et global C state ve birkaç ayarı kapadigimda eski sistemim mavi ekran vermişti. Bu adımı şimdilik geçebilirsin. Sadece EXPO kapat manuel RAM hızı gir şimdilik.
  6. OCCT ile RAM ve işlemci, CrystalDiskInfo ile SSD, LatencyMon ile gecikme testi yap. LatencyMon gecikmeye sebep olan şeyleri raporlayacaktir. Sürücü kaynaklı bir sorunsa eski sürümleri denersin.
  7. Oyun içi MSI Afterburner ile CPU GPU kullanım ve sicakliklari açık kalsın. Ayrıca frametime ve %1 Low da görülsün. O sorun yaşadığın anlarda sıcaklık değerleri çok yüksek mi diye gozlemle.
Aklıma gelenler şu anlık bunlar. Denedikten sonra işe yararsa haber edersin.

Böyle mi oluyor? Doğru yaptığımı düşünüyorum.

Doğru mu son hali böyle?
  • Rttnomwr
  • Rttnmomrd
Bu ikisin nasıl off yapacağım?
Doğru görünüyor, ilk etapta neden olmadı da sonrasında oldu değişmeyen zamanlamalar o kısmı tam anlamadım. O ikisini search kısmından arayıp bulabilirsin birkaç yerde var, rtt nom rd rtt nom wr ayarları, şimdilik ellemene gerek yok ama off kalsa daha iyi.

Konuyu baştan sona inceledim daha çok RAM uzerinde durulmuş ki @Ayhan Dönmez hocama hak veriyorum RAM bu tarz gecikme, drop veya stuttering gibi sorunlara yol açabiliyor. @ggbye demişsin ki iki farklı kartta da aynı sorunlar oldu. Bu benim aklıma direkt RAM'i getirdi. Çünkü bende drop, tekleme olduğu zaman başta ekran kartını değiştirdim ciddi bir fark olmadı. Üstüne RAM'i değiştirdiğimde oyun yağ gibi aktı. Tabii ki bunu arkadaşın bileşenleri ile test etmiştik, sürekli satın al dene ona can dayanmazdı. O yuzden ben hala farklı bir RAM denemen taraftarıyım. RAM sorunsuz ise işe yarayabilecek birkaç ayar önerisinde de bulunayım. En azından ürün gelene kadar denemiş olursun.

1- NVIDIA Denetim Masası'ndan düşük gecikmeyi kapat, oyun içi reflex aç.
2- güç yönetim modu dengeli/yüksek performans olsun.
3- G-SYNC açık, V-Sync kapalı, 539 FPS cap dene. Monitor Hertz degeri altında kaldı ki VRR düzgün çalışsın. Akicilik noktasında da faydasını görürsün.
4- internet kaynaklı packet delay olabiliyor. BF1 gibi hem offline hem de online modu olan bir oyunu test et. Sorun her ikisinde de devam ediyorsa internet ile alakası yoktur.
5- BIOS'tan EXPO kapatıp manuel RAM hızı gir. 5600 MHz idi sanırım kontrol edersin. Harici olarak fTPM, global C-state Control kapalı kalabilir. Onlar Micro stutteringe yol açabiliyor. Ama dikkat et global C state ve birkaç ayarı kapadigimda eski sistemim mavi ekran vermişti. Bu adımı şimdilik geçebilirsin. Sadece EXPO kapat manuel RAM hızı gir şimdilik.
6- OCCT ile RAM ve işlemci, CrystalDiskInfo ile SSD, LatencyMon ile gecikme testi yap. LatencyMon gecikmeye sebep olan şeyleri raporlayacaktir. Sürücü kaynaklı bir sorunsa eski sürümleri denersin.
7- oyun içi MSI Afterburner ile CPU GPU kullanım ve sicakliklari açık kalsın. Ayrıca frametime ve %1 Low da görülsün. O sorun yaşadığın anlarda sıcaklık değerleri çok yüksek mi diye gozlemle.

Aklıma gelenler şu anlık bunlar. Denedikten sonra işe yararsa haber edersin.
G-SYNC yok monitörde MSI Afterburner kulanmıyorum reflex NVIDIA kapalı güç yüksekte.

Doğru görünüyor, ilk etapta neden olmadı da sonrasında oldu değişmeyen zamanlamalar o kısmı tam anlamadım. O ikisini Search kısmından arayıp bulabilirsin birkaç yerde var, rtt nom rd rtt nom wr ayarları, şimdilik ellemene gerek yok ama off kalsa daha iyi.
Bulup direk off yapıyorum değil mi?

G-SYNC yok monitörde MSI Afterburner kulanmıyorum reflex NVIDIA kapalı güç yüksekte.

Bulup direk off yapıyorum değil mi?
SIM bu RAM ayarlarını yaptık neyi ifade ediyor CL30 mu artık RAM?