RTX 5070 vs RX 9070 XT

Ben kullanıyorum 9070XT hatta hiç NVIDIA da kullanmadım önceki kartımda RX 570 idi sadece bir kaç oyun özelinde sorun yaşıyorum şu an gördüklerim Alan Wake 2, Wukong, Silent Hill2 de çözülemez bir stutterde var uzun zamandır araştırıyorum diğer oyunlar sorunsuz bu oyunlarla AMD arasında bir sorun var ama bende anlamadım bence oyun içinde NVIDIA alınabilir ama pahalı olduğu için AMD'den devam ne diyelim ASUS TUF'u 32 bine almıştım.

Bu forumun en büyük sorunu, driver problemlerine göre marka seçmesi.

Dediğin bazı oyunlarda oluyor yine burada olasılık giriyor devreye, ortalama vurursak VRAM kullanımı GDDR7'de daha verimli olduğu kağıt üzerinde değil. Gerçekten boşuna tartışıyorsunuz, çok basit aga aradaki fiyat farkı cüzdandan çıkmıyorsa 9070XT çıkıyorsa 5070 Ti bu kadar kafa yormayın, AMD'nin NVIDIA'dan tek iyi olduğu şey fiyat bunu hepiniz iyi biliyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:

NVIDIA'nın doku sıkıştırma oranı ve bant genişliği tasarrufu, AMD'nin kullandığı algoritmadan ileride. Adının aynı olması, mühendislik kalitesinin ve sıkıştırma agresifliğinin aynı olduğu anlamına gelmyor. NVIDIA o veriyi çok daha verimli paketler.

Sana yüksek VRAM'in olsa bile, mimarin zayıf olduğu için pt RT açtığında kart tökezler dedim, sen bu gerçeği tamamen es geçmişsin.
Sana basit bir soru 9070 XT'nin o 16 GB-20 GB VRAM'ine güvenip yeni nesil bir oyunda Alan Wake 2, Cyberpunk pt ayarları fullediğinde kartın ışın izleme yükünü kaldıramayıp FPS 20'lere düştüğünde ve input lag tavan yaptığında, o VRAM'in içinde duran yüksek çözünürlüklü kaplamaların sana ne faydası olacak? Allocation rakamlarına bakarak donanım analizi yapılmaz.

Ayrıca verilerin büyük bir kısmı doğrudan çipin içindeki en hızlı dediğimiz L2 önbellekte tutuluyor ve işleniyor. Bu yüzden NVIDIA'nın 12 GB'ı, L2 cache sayesinde dışarıdan VRAM'e olan ihtiyacı azalıyor.

@The Semih arkadaşımız testleri paylaşmış.

@cansux hâlâ AMD yüzünden sorunlarla uğraşıyor. RX serisinde de problem yaşamıştı sanırım.

Evet ben her oyunda yaşamıyorum, driver sorunu yaşamadım ama belirli oyunlarda stutter sorunu var ve bu 9070XT değil de AMD sorunu gibi çünkü yaşayanı çok gördüm kendi kartımda da başka kartlarda da. Mesela benim bununla ilgili bir konum var bakabilirsiniz çözümünüz varsa söyleyebilirsiniz de. Ama üzerime yapıştı ve çıkmıyor. Sürücü sil yeniden yükle hikayesini de duymaktan sıkıldım işe yaramıyor. %0.1 Low FPS'ler de aşırı düşüyor özellikle Alan Wake 2, Wukong, Silent Hill 2 gibi oyunlarda bu oyunlarla AMD arasında bir problem var gibi. Oyun alırken korkuyorum artık önce indirip 10-15dk test yapıyorum sonra siliyorum oyun alayım da aylarca kütüphane de kalsın işini de AMD'de yapamıyorum artık.

Son düzenleme:
Evet, çünkü bu tür problemler AMD’nin gerçeği. Eğer işlemci, RAM ve platform tarafında bir sorun yoksa, problem genelde ekran kartına kalıyor. AMD ekran kartı işini tam anlamıyla oturtamadı bu yeni bir durum da değil, geçmişte çok daha kötüydü. Ben XP dönemlerinde AMD/ATI kullanırken resmi sürücüler yerine fan yapımı sürücüler kullanıyordum. Sonraki serilerde de insanlara bedavaya beta tester’lık yaptırdılar hatta AMD kartlarla VAC ban yiyenler bile oldu.

Bu yüzden bütçen elveriyorsa NVIDIA alıp kafanı daha rahat ettirebilirsin. Yerinde olsam 9070 XT yerine RTX 5070 bile olsa onu alır, kafam rahat kullanırdım. En azından AI ve CUDA gibi teknolojiler var hatta RTX VSR gibi, izlediğin videoları bile upscale eden özellikler sunuyor. Tabii senin sorunun oyun ya da başka bir şey kaynaklıysa, orası ayrı.

RAM tarafında sorunum yok işlemci de de yok çünkü bu sorun belirli başlı oyunlarda var ve ekran kartı ile alakalı buna eminim RAM'leri 1.5 saat boyunca 3.5 döngü Extreme anta777'de bile test ettim sorun çıkmadı. Bu oyun motorundan mı, yoksa başka bir şeyden mi gerçekten bilmiyorum mesela Silent Hill F'de aynı motoru kullanıyor onda sorun yokken Silent Hill 2'de var bende anlamadım frametime ms aşırı artıyor o yüzden oluyor 10Ms'den 50'e fırlıyor bazen. Hatta buradan bakabilirsiniz mesela Cyberpunk sorunsuz iken alan wakede aşırı FPS düşmeleri ve frametime dalgalanması yaşıyorum grafik düz olması gerekirken değil lowlarda düşük.

Dosya Ekleri

• IMG_20260506_131524_381.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_20260506_131522_701.webp
    4,5 MB · Görüntüleme: 22
Anlattıklarına bakarsak yaşadığın şey bir sürücü hatası olmayabilir, doğrudan oyun motoru ile ekran kartı mimarisi arasındaki donanımsal bir darboğaz muhtemelen.

Alan Wake 2, Wukong, Silent Hill 2 dikkat edersen hepsi yeni nesil, ağır motorlar kullanıyor Northlight Engine ve Unreal Engine5.

Bu motorlar sen haritada yürürken veya yeni bir alana girerken arka planda anlık olarak Shader derlemeleri yapar. NVIDIA'nın sürücü yapısı ve önbellek mimarisi bu anlık derlemeleri donanım seviyesinde çok hızlı absorbe eder. AMD'nin sürücü yükü ve mimarisi bu anlık hesaplamalarda takılıp kalabiliyor.

Cyberpunk'ta bu kadar hissetmezsin çünkü onun RT entegrasyonu eski nesildir, AMD kas gücüyle onu tolere edebilir.

Aklıma uyan en mantıklı açıklama bu oldu her oyunda problem yaşamadığın için.

@cansux bu arada BIOS'taki re size bar ayarını tersine çevir açıksa kapat, kapalıysa aç. Radeon antilag gibi şeyleri tamamen devre dışı bırak.

Son düzenleme:
Denicem denemediğim bi o kaldı zaten yine çözülmezse oturup ağlarım herhalde yeni çıkacak oyunları oynayamicaksak niye aldık diye.

NVIDIA neredeyse son 1 yıldır sorunsuz değil özellikle 5000 serisi çıktığında driverlar berbat haldeydi daha yeni yeni toparlıyor desek yalan olmaz. Zaman zaman driver sorunları ikisinde de oluyor. Atıyorum bir sorunu çözmek için gelen güncelleme başka bir oyunda sorun çıkarabiliyor. Evet AMD çok çok daha kötü durumdaydı fakat bayağı toparladı alınır kullanılır. Amd sorunlu 9070 bozuk diyenlerin 10 kişiden 8'inin sisteminde bir sorun kalan 2'sininde belki kartı donanım olarak arızalıdır. Amd adrenalin yazılımı sistemde yanlış giden bir şey varsa onada hata veriyor kullanıcılar ekran kartından sanıyor. 9070xt almış güç kaynağının ne olduğu belli değil veya windows şişmiş saçma sapan bilgisayara yük bindiren program dolu. Bilmediği ayarları kurcalamış sağdan soldan ne gördüyse sisteme uygulamış sonra neden oyunlar takılıyor sistem düzgün çalışmıyor diye gezerler. Kısacası amd ekran kartı bozuk sistem çöküyor vs diyenlerin yarısından çoğunun sorununun sisteminden olduğuna eminim.

Wukong zaten optimizasyon özürlü bir oyun amdye özel olduğunu düşünmüyorum. Performans olarak native ultra ayarlarda 5090 bile bayılıyor. Bu arada sorunun kaynağını anlamak için yapabileceğin en iyi şey format atmak bios'u sıfırlamak ve bilgisayar tertemiz default haldeyken sadece oyunu yükleyip test etmek. Klavye mouse harici usb takılı olmasın. Hiçbir bios ayarı yapma dahili grafik wifi bt vs sadece bunları kapat. Kullandığın programları yükleme sadece oyun yüklü olsun. Ekran kartı, chipset, windows güncellemelerini yap bu haldeyken test et.

Son düzenleme:
Deneyeceğim denemediğim bir o kaldı zaten yine çözülmezse oturup ağlarım herhalde yeni çıkacak oyunları oynayamicaksak niye aldık diye.

Re size bar ayarıyla düzeltenler olmuş ne kadar işe yarar belirsiz. En iyisi ödünç alabileceğin farklı GPU varsa NVIDIA olur onunla denemen. Forumda moderatör bir arkadaşımızda stutter sorununu NVIDIA karta geçerek çözmüştü. Recep hocam yollamıştı sanırım kartı denemesi için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…