RTX 5090 ve Ryzen 7 9800X3D sistemde kilitlenme ve Valorant çökmesi

FsnFatih

Gelişen
Arkadaşlar merhaba.

Yaklaşık 2 ay önce RTX 5090 tabanlı üst düzey bir sistem topladım. Ancak sistemin toplandığı ilk günden beri peşimi bırakmayan bazı can sıkıcı problemler yaşıyorum. Yaşadığım sorunları şu şekilde özetleyebilirim:

• Sistemin Kilitlenmesi: Bilgisayar bazen yük altına girdiğinde veya normal bir işlem yaparken (bir noktaya tıkladığımda) imleç dahil her şey donup kalıyor. Bilgisayar hiçbir tepki vermiyor ve reset atmadan düzelmiyor.
  • Valorant Çökme Sorunu: Valorant’ta ajan seçim ekranına geldiğimde istisnasız her seferinde sistem çöküyor.
  • Genel Kararsızlık: Sistem bazen çok basit işlemlerde bile tepkisizleşebiliyor.
Bugüne kadar 3-4 farklı bilgisayarcıya danıştım ancak BIOS yapılandırması veya bu denli yeni/üst düzey donanımların arıza tespiti konusunda pek bilgili olmadıklarını fark ettim. Bu nedenle, tecrübelerinizden faydalanmak ve çözüm önerilerinizi almak için konuyu buraya açıyorum.
  • Ekran Kartı: RTX 5090 MSI SUPRİM
  • İşlemci: RYZEN 7 9800X3D
  • Anakart:
  • ASUS ROG STRIX X870-A
  • RAM: TRİDENT 48GB 2X24 DDR5 8000MHZ CL40 Z5 ROYAL F-58000J4048F24GX2-TR5S
  • Güç Kaynağı (PSU): Lian Li Edge Gold 3.1 Pcie 5.1 1200w 80 Plus Gold
  • KASA: HAVN HS420

ZenTimings paylaşın, sonrasında arkadaşlarla 6000 1:1 ayarlayın. O kartta 8000 1:2 çok zor, Tachyon lazım ya da Budget B850M Force.

PC'ciler OC'dan ve BIOS'tan anlamaması normal. Sadece arıza tespiti ve parça toplayıp satarlar. İlgi alanları değil.

Bilgisayarcı değilim. Üst düzey bilgim olmayıp, RAM frekansı çok yüksek olduğu için sıkıntı yaşadığını düşünüyorum. Frekansı 6000 MHz'e çekip, aynı sorunlar olup olmadığına bakabilirsin.

RAM OC hali 8000 setup kurulduğundan beri 5600 olarak kullanıyorum.

Buyrun.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeterli teknik bilgiye sahip olmadan bence PC toplanmamalı. Yeterli bilgiye sahip olan ve YouTube kanalı olan kişiler bile AM5'te 4 slot doldurma gafletinde bulunuyor, 6000 CL30 Sweet Spot dahi orada kurtarmaz. 5200-5600 1:1 anca açılabiliyor.

Burada konu sahibinde 3 tane parça da yanlış. Anakart, RAM ve işlemci uyumsuz. Uyumsuzluğu şöyle, tek CCD 3D işlemciye 1:1 mod 6000-6600 aralığı uygunken 8000 MT/s tercih edilmiş. Bu frekansı 1:2 modda 1 DPC kart harici AM5'te açamazsın, tak çalıştır ya da düz EXPO olmaz. İnce ayar çekmen lazım, yine de X870-A 1:2 performansı berbat olan bir kart, açılamaz.

Yani ya 9950X3D alınıp 8000 1:2 alacaktı, ya da 9800X3D alıp 6000 1:1 alacaktı. Ayrıca 8000 1:2 için 1 DPC Force ya da Tachyon, Apex tarzı kartlar alması lazımdı. 3 tane parça seçimi birbirinin zıt yönünde yani burada, sorunun kaynağı bu.

Bir de Mixed belası çıktı. Bu mevzular eskiden yoktu, sorunun kaynağı o da olabilir.

8000 MT/s Core Ultra'da bile uygun değil, 1 DPC kart harici açılamıyor. Orada da LGA 1700'deki i9 mantığı var. Yüksek frekans istiyorsan 1 DPC kart ve son nesil en yüksek segment işlemciyi almak zorundasın.

Yüksek frekansta ya 1 DPC olacak ya da X870E Dark Hero tarzında kartlar olacak. O kartlar 2 DPC olmasına rağmen yüksek frekans OC uygun. Ama 9800X3D'ye yüksek frekans yaramıyor, 6000-6400 aralığı ayarlayıp geçmek lazım.

2. jenerasyon 3 Gbit M-die var sende, 9000+ frekans destekler. Onda sıkıntı yok.

Şu an elimde olan sistemi sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorum hızı 8000 çekmek gibi bir derdim yok ancak şu anki sistemimde beni artı şekilde etkileyecek önerileriniz var ise yardımcı olmanızı isterim.

Şu an elimde olan sistemi sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorum hızı 8000 çekmek gibi bir derdim yok ancak şu anki sistemimde beni artı şekilde etkileyecek önerileriniz var ise yardımcı olmanızı isterim.

Var, birazdan atacağım şekilde BIOS'tan ilgili ayarları gir. En son Save & Exit ekranı görsel atarsın.

@FsnFatih Eksik ya da yanlış değer girmeyin, 1 tanesi yanlış olsa dahi Boot etmez. Karşılığında ne varsa onu gir. Ayrıca DRAM Timings içindeki Bank Refresh Mode ayarı Normal olarak değiştireceksin.

Bu ayarları da Search kısmında BIOS'tan aratıp dediğim gibi değiştir, Jack kullanmıyorsan HD Audio, Wi-Fi/BT kullanmıyorsan bu ikisi kapatılacak.

• Integrated Graphics: Disabled
  • Bank Refresh Mode: Normal
  • Memory Context Restore: Disabled
  • Power Down: Disabled
  • Gear Down: Disabled
  • Bank Swap Mode: Swap APU
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • IOMMU: Disabled
  • SVM Mode: Disabled
  • Global C-State: Enabled
  • DF C-States: Disabled
  • DFE Read Training: Enabled
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • AI Tweaker-PBO: Enabled
  • Medium Load Boostit: Enabled
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock: +75
  • Curve Optimizer: All Cores -20
  • Spread Spectrum: Disabled
  • CPU Load-line Calibration: Level 7
  • SoC Uncore OC Mode: Enabled
  • ErP Ready: S4+S5
  • HD Audio: Disabled
  • Wi-Fi/BT: Disabled
Bu ayarları girdikten sonra Save & Exit özet ekranı iletin. 1 tanesi yanlış olsa dahi Boot etmeyebilir, Clear CMOS gerekebilir Safe Mode atmazsa. RTP programı ile RAM Test yapılacak, onun öncesinde Cache temizliği yapın bu programla:

@FsnFatih RTP programı bu şekilde ayarlanacak, HWiNFO yalnızca sensörler ile CPU IOD ve RAM kısmını takip edin. Zen A2-B2 görsel iletin. 6000 1:1 bu şekilde stabil ise kullanırsın, sorun olmaz. Test öncesi RAM temizliği yap, arka plan boş olsun. HWiNFO ve RTP açık kalacak sadece.

Son düzenleme:
BIOS konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığım için belirtmiş olduğunuz ayarların bir kısmını BIOS ekranında bulmakta zorlandım. Ayrıca arama bölümüne yazdığımda bazı seçenekler görüntülenmedi. İlgili ayarlara daha kolay ulaşabilmem için izlemem gereken yöntem hakkında tarafıma bilgi verebilir misiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…