- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?Hata yok ki. Psikiyatri çok geniş bir dal. 2 üç belirti yaz, bir sürü psikiyatrik vakayla ortak olur!Normal falan değil. Hata bende sanırım.
Hastalıkların açıklamasını da yazmalıydım.
Rehberlere direkt sıfırdan, nedir ne değildir sorusuna cevapla mı başlasam ne?
Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
Narsistlik kişilik örüntüsü bir psikiyatrik durum değildir.
Fakat narsistik kişilik bozukluğu bir psikiyatrik durumdur.
Kişilik bozukluğu seviyesinde olup olmadığını ancak ve ancak doktor karar verebilir.
Ama hepsinin ayrıldığı nokta var değil mi? Koskoca DSM-V tanı kitabında hepsinin ayrı ayrı yazılmasının bir sebebi var sonuçta değil mi?Hata yok ki. Psikiyatri çok geniş bir dal. 2 üç belirti yaz, bir sürü psikiyatrik vakayla ortak olur!
Arkadaşlar anket moderasyon tarafından tekrar eklenmiş olup işaretlemelerinizi yapabilirsiniz.
ilNemis
Başarılı
Merhaba. Yanlış anlamakta da tabii ki serbestsiniz ama ben gene de yanlış anlamayın diye baştan uyarayım. Yaklaşık 6 yıldır uzman klinik psikoloğum ve 6 yıldır aktif olarak hasta görüyorum, bunun üzerine de kendi alanıma yapılan bu işgale karşı ben de birkaç bir şey söyleyebilecek hakkı kendimde görüyorum.
İlk olarak sizin psikoterapi beceriniz, danışan/hasta olarak uygulanan kişi olmanız. Yani sizin psikoterapi beceriniz yok, psikoterapi uygulanmış kişi olarak deneyiminiz var.
İkincisi psikiyatrinin, psikolojinin hatta genel olarak bütün tıp biliminin temel düsturu olan "hastalık yoktur, hasta vardır" ilkesi çiğnenir burada. Sizin "sağlayacağınız yarar" yarar olmayıp ve hatta kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerine sebep olabilir.
Kişisel mesleki deneyimlerimde en çok zorlandığım danışan/hasta grubu ne kişilik bozukluklarıdır, ne bağımlılık alanıdır ne de psikoz grubudur; yanlış bilgilendirilmiş, yanlış terapi edilmiş, yanlış yönlendirilmiş hasta grubudur. İyi niyetinizden şüphem yok lakin, yapacağınız şeyin büyük zarar doğuracağını öngörecek kadar deneyim sahibiyim.
Cevapları gördükçe de durumun buraya doğru gittiğini görüyorum.
İlk olarak sizin psikoterapi beceriniz, danışan/hasta olarak uygulanan kişi olmanız. Yani sizin psikoterapi beceriniz yok, psikoterapi uygulanmış kişi olarak deneyiminiz var.
İkincisi psikiyatrinin, psikolojinin hatta genel olarak bütün tıp biliminin temel düsturu olan "hastalık yoktur, hasta vardır" ilkesi çiğnenir burada. Sizin "sağlayacağınız yarar" yarar olmayıp ve hatta kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerine sebep olabilir.
Kişisel mesleki deneyimlerimde en çok zorlandığım danışan/hasta grubu ne kişilik bozukluklarıdır, ne bağımlılık alanıdır ne de psikoz grubudur; yanlış bilgilendirilmiş, yanlış terapi edilmiş, yanlış yönlendirilmiş hasta grubudur. İyi niyetinizden şüphem yok lakin, yapacağınız şeyin büyük zarar doğuracağını öngörecek kadar deneyim sahibiyim.
Cevapları gördükçe de durumun buraya doğru gittiğini görüyorum.
Var tabi hocamNarsistlik kişilik örüntüsü bir psikiyatrik durum değildir.
Fakat narsistik kişilik bozukluğu bir psikiyatrik durumdur.
Kişilik bozukluğu seviyesinde olup olmadığını ancak ve ancak doktor karar verebilir.
Ama hepsinin ayrıldığı nokta var değil mi? Koskoca DSM-V tanı kitabında hepsinin ayrı ayrı yazılmasının bir sebebi var sonuçta değil mi?
Arkadaşlar anket moderasyon tarafından tekrar eklenmiş olup işaretlemelerinizi yapabilirsiniz.
Niye hiç kimsenin düzgün bir akıl sağlığı yok ki? Herkes hasta...
Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
@ilNemis
Mesajınızda dile getirdiğiniz endişelerinizi ve uyarılarınızı dikkatle okudum.
Ancak, burada bir yanlış anlaşılma olduğunu belirtmek isterim. Ben, psikoterapi hizmeti sunmak veya klinik teşhis koymak gibi bir iddiada bulunmuyorum. Amacım, psikoloji ve psikoterapiye dair genel bilgi ve destek sunmak ve forum üyelerini, ihtiyaç duydukları takdirde lisanslı bir uzmandan yardım almaya teşvik etmektir.
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, psikoterapinin birçok insan için faydalı bir araç olabileceğine inanıyorum. Bu nedenle, forumda bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımı yapmak istedim.
Ancak, belirttiğiniz gibi, her insan ve her durum farklıdır. Yanlış bilginin veya yönlendirmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini kabul ediyorum. Bu nedenle, her zaman resmi bir teşhis veya tedavi için lisanslı bir uzmana danışmanın önemini vurgulayacağım.
Mesleki etik ve sorumluluk bilincinin farkındayım. Herhangi bir şekilde yanlış bilgi veya yönlendirme yapmaktan kaçınmak için elimden geleni yapacağım.
Forumda paylaşılan bilgilerin ve fikirlerin açık bir şekilde tartışılmasının ve paylaşılabilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Bu sayede insanlar, psikoterapi ve ruh sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve ihtiyaç duydukları desteği bulma şansını yakalayabilirler.
Bu konudaki hassasiyetinizi ve endişelerinizi anladığımı ve saygı duyduğumu tekrar belirtmek isterim. Forumda paylaşılan bilgilerin ve fikirlerin etik çerçevede kalması için elimden geleni yapacağımı da garanti ederim.
Ancak, burada bir yanlış anlaşılma olduğunu belirtmek isterim. Ben, psikoterapi hizmeti sunmak veya klinik teşhis koymak gibi bir iddiada bulunmuyorum. Amacım, psikoloji ve psikoterapiye dair genel bilgi ve destek sunmak ve forum üyelerini, ihtiyaç duydukları takdirde lisanslı bir uzmandan yardım almaya teşvik etmektir.
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, psikoterapinin birçok insan için faydalı bir araç olabileceğine inanıyorum. Bu nedenle, forumda bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımı yapmak istedim.
Ancak, belirttiğiniz gibi, her insan ve her durum farklıdır. Yanlış bilginin veya yönlendirmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini kabul ediyorum. Bu nedenle, her zaman resmi bir teşhis veya tedavi için lisanslı bir uzmana danışmanın önemini vurgulayacağım.
Mesleki etik ve sorumluluk bilincinin farkındayım. Herhangi bir şekilde yanlış bilgi veya yönlendirme yapmaktan kaçınmak için elimden geleni yapacağım.
Forumda paylaşılan bilgilerin ve fikirlerin açık bir şekilde tartışılmasının ve paylaşılabilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Bu sayede insanlar, psikoterapi ve ruh sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve ihtiyaç duydukları desteği bulma şansını yakalayabilirler.
Bu konudaki hassasiyetinizi ve endişelerinizi anladığımı ve saygı duyduğumu tekrar belirtmek isterim. Forumda paylaşılan bilgilerin ve fikirlerin etik çerçevede kalması için elimden geleni yapacağımı da garanti ederim.
ilNemis
Başarılı
@ilNemis
Tekrar belirtmek isterim, niyetiniz ile ilgili bir şüphem yok ancak forum kontrolsüz bir ortam siz bu amacı güdüyor olabilirsiniz ancak diğer kullanıcılar ortaya bir tanı atarlar, bir yaşantı atarlar takiben başkası da kendisi ile özdeşleştirir ve damganın, kirli bilginin bini bir para olur. Benim endişem bundandır.
Captain Levi
Yetkin
Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
Diğer kullanıcıların yaşantıları ile ilgili spesifik bir yaklaşımda bulunmayacağım zaten. Genelgeçer bilgilendirici tonda olan metinler paylaşacağım.Tekrar belirtmek isterim, niyetiniz ile ilgili bir şüphem yok ancak forum kontrolsüz bir ortam siz bu amacı güdüyor olabilirsiniz ancak diğer kullanıcılar ortaya bir tanı atarlar, bir yaşantı atarlar takiben başkası da kendisi ile özdeşleştirir ve damganın, kirli bilginin bini bir para olur. Benim endişem bundandır.
Diğer bir bakımdan bu bakış açısına göre hiçbir şey yapmamamız lazım.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Yeni konular
-
-
Okullarda test yapıp burs teklif eden dil kursları güvenilir mi?
- Torukojin Kaneki
-
-
Araç kaportasındaki derin çizikler ve hatalı rötuşlar (oje) nasıl düzeltilir?
- Hamza Ensar Sağlam
-
1.500 TL bütçe ile HP Victus 16 için laptop soğutucu önerisi
- ziqxchampion
-
-
Samsung Galaxy Tab S9 ve Galaxy Tab S11 arasında hangisi tercih edilmeli?
- Mr. Soprano
-
Makine Çeviri Librarian: Tidy Up the Arcane Library! Türkçe Yama
- Calypso Çeviri