- Makaleler
- 1
Kafaya çok takmak hangisi oluyor ? Bazı şeyleri kafama taktı mı takıyorum ve bu bazen stres sebebi. Aşırı mükemmeli arıyorum o yüzden bu kafaya takma da.
OKB diye biliyorum hocam.Kafaya çok takmak hangisi oluyor ? Bazı şeyleri kafama taktı mı takıyorum ve bu bazen stres sebebi. Aşırı mükemmeli arıyorum o yüzden bu kafaya takma da.
Benim anlatmak istedigim olay su kimse gidip de DSM'e gore yazmiyor bunlari, temel belirtilere gore yorum yapiyorlar ama su bir gercek komorbidite psikiyatride daha cok gorulebilen bir sey cunku cogu bozuklugun biyolojik temeli limbik sistemdeki serotonerjik ve norepinefrik aktivitesinin bozulmasindan ya da dengesizliginden olusuyor. Hepsinin bir arada gorulmesi asiri nadir olsa da olabilir ama MDB'si olan bir kiside anksiyete bozukluklarinin da gorulebilmesi normaldir temelde ayni seylere yatiyorlar cunku.Ama hepsinin ayrıldığı nokta var değil mi? Koskoca DSM-V tanı kitabında hepsinin ayrı ayrı yazılmasının bir sebebi var sonuçta değil mi?
Diğer kullanıcıların yaşantıları ile ilgili spesifik bir yaklaşımda bulunmayacağım zaten. Genelgeçer bilgilendirici tonda olan metinler paylaşacağım.
Diğer bir bakımdan bu bakış açısına göre hiçbir şey yapmamamız lazım.
Kafaya çok takmak hangisi oluyor ? Bazı şeyleri kafama taktı mı takıyorum ve bu bazen stres sebebi. Aşırı mükemmeli arıyorum o yüzden bu kafaya takma da.
Anksiyete ve depresyon tanısı konmuştu ankete cevaben, anket dışı olarak da hafif otizm yani asperger sendromum var.
Anksiyete tedavisi yanlış verildi diye düşünüyorum, verilen ilaçları bırakınca cidden anksiyetem azaldı.
OKB diye biliyorum hocam.
Zaten OKB sahibi olduğum gibi bir kanıya buradaki rastgele birinin yorumundan ulaşacak değilimDediğim şey aşağıdaki iki alıntıda gerçekleşiyor, diğer kullanıcılar birbirlerine tanı öneriyor. Bu bizim grup terapilerinde dahi zor sağladığımız bir kontrol. Bu iyi bir şey değil. Ve evet, bu gibi kontrolsüz ortamlarda soru-cevap, anket, bilgi paylaşımı gibi şeylerin yapılmasını ben sağlıklı bulmuyorum.
Hocam eminim öyledir ama inanın kişilere spesifik söylemiyorum, olayı söylüyorum. Siz yapmazsınız, 300 kişi yapmaz ama 1 kişi yapar. Benim derdim bu...Zaten OKB sahibi olduğum gibi bir kanıya buradaki rastgele birinin yorumundan ulaşacak değilimKi sahip olduğumu da direktmen düşünmüyorum sadece aşırı mükemmeli arıyorum ki bu psikolojik rahatsızlıktan çok takıntı bence.
Yok zaten size hak veriyorum hocam.Hocam eminim öyledir ama inanın kişilere spesifik söylemiyorum, olayı söylüyorum. Siz yapmazsınız, 300 kişi yapmaz ama 1 kişi yapar. Benim derdim bu...
Merhaba. Yanlış anlamakta da tabii ki serbestsiniz ama ben gene de yanlış anlamayın diye baştan uyarayım. Yaklaşık 6 yıldır uzman klinik psikoloğum ve 6 yıldır aktif olarak hasta görüyorum, bunun üzerine de kendi alanıma yapılan bu işgale karşı ben de birkaç bir şey söyleyebilecek hakkı kendimde görüyorum.
İlk olarak sizin psikoterapi beceriniz, danışan/hasta olarak uygulanan kişi olmanız. Yani sizin psikoterapi beceriniz yok, psikoterapi uygulanmış kişi olarak deneyiminiz var.
İkincisi psikiyatrinin, psikolojinin hatta genel olarak bütün tıp biliminin temel düsturu olan "hastalık yoktur, hasta vardır" ilkesi çiğnenir burada. Sizin "sağlayacağınız yarar" yarar olmayıp ve hatta kişilerin kendilerini daha kötü hissetmelerine sebep olabilir.
Kişisel mesleki deneyimlerimde en çok zorlandığım danışan/hasta grubu ne kişilik bozukluklarıdır, ne bağımlılık alanıdır ne de psikoz grubudur; yanlış bilgilendirilmiş, yanlış terapi edilmiş, yanlış yönlendirilmiş hasta grubudur. İyi niyetinizden şüphem yok lakin, yapacağınız şeyin büyük zarar doğuracağını öngörecek kadar deneyim sahibiyim.
Cevapları gördükçe de durumun buraya doğru gittiğini görüyorum.