Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

r4bytf

Çalışkan
Merhaba, ilk konum olduğu için yazımımda küçük hatalar olabilir şimdiden özür diliyorum.

3 gün önce 2. el açılmamış bir RX 5700XT reference model kart aldım. Kartın garanti bantları üstündeyken geldiği gibi teste soktum ve termal macunun değişmemiş olmasından dolayı sıcaklığı normal bulup ürünün alımını onayladım. İlk değerlere göre FurMark'ta GPU 89, Hotspot 105'i geçmiyordu 40 dakikalık test boyunca. Kart hiçbir şekilde kendini kısmıyordu. Kartı açtım. İçindeki macun sert ve siyah bir macundu. Yapısı termal macun gibi değildi. Elimde Wipaste C2 olduğu için onunla denemek istedim. Thermal padler de fazlasıyla kuruydu ve yüzeyi pürüzlüydü. Sadece termal macunu değiştirip denedim. GPU yine 90 dereceydi ama hotspot 110'a fırlıyordu ve kendini kısıyordu. Termal pedleri 12.5 wmk değerinde bir pad ile değiştim. Buradaki rehbere göre 2.5mm Memory denmiş ancak aşırı şekilde kalın geldi, o yüzden VRAM'ler için aldığım 1.5mm'likleri kullandım. Memory sıcaklığı, VRAM sıcaklığı bir nebze rahatladı ama GPU 90, Hotspot 110'larda dolanmaya devam ediyor. NZXT H510i kullanıyorum. Üst taraftaki fanı söküp kasanın önüne, ekran kartının hava alabileceği biçimde koydum. Hotspot halen 110'lara fırlıyor ama bu süre 30 saniye yerine 4 dakikada gerçekleşmeye başladı. Pumpout yapmayacak bir termal macun sürmek istiyorum ama sorunumu çözer mi emin değilim.

Sistemim darboğaz yapıyor, yakında işlemci değiştirip R5 5600 alacağım. Bu yüzden oyunlarda hotspot 70'i falan geçmiyor. Zaten normalden daha düşük FPS veriyor darboğazda olduğu için. Korkum işlemci değiştiğim zaman kartın tam gücüyle kullanılıp hotspotun 110'a fırlaması.
Değerli tavsiyelerinize ve özellikle bu kartı kullanıp bunları deneyim etmiş birinin fikirlerine ihtiyacım var.
Teşekkürler.

Sistemim:
  • Ryzen 5 3400G.
  • 8x2 16 GB 3000MHz RAM.
  • RX 5700 XT Reference Modeli.
  • Zalman 600W.
  • NZXT H510i.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AMD Adrenalin Edition üzerinden fan ayarını açtın mı, hele o sıcaklıklarda %50'nin üzerine kesin çıkması lazım.
Ryzen 3400G PCI 3.0 X8 hattından maksimum faydalanıyor ekran kartın bant genişliği tam yarı yarıya düşük kullanıyorsun.
Sorun anakartında değil. Anakartın PCI gen3 X16 destekliyor doğru işlemciyle RX 5700 XT'den tam olarak faydalanabiliyorsun anakart değişikliği elzem değilse sadece işlemci değiştirmen performansını artıracak. PCI Gen 4 X16 desteklese de PCI Gen 4'e RX 5700XT için gerek yok bilgin olsun.

Boştaki 45W güç tüketimini de aşağıdaki rehberle 10W seviyelerine düşürebilirsin.

https://techolay.net/sosyal/konu/cr...kilmasi-ve-yuksek-guc-tuketimi-sorunu.142050/
Verdiğiniz rehber için teşekkür ediyorum. BIOS ayarlarımda ReSize bar hariç tüm ayarları uyguladım. ReSize bar ayarını maalesef bulamadım. GPU-Z programında "not supported" yerine "Disabled" yazmakta. Destekliyor mu emin değilim. Fan hızı çoğu benchmark uygulamasında %50 de takılıyor. Termal macun konusunda da TF7 yi deneyeceğim bu hafta. Tek istediğim kartın hotspot sıcaklığını ilk aldığım halindeki 105 e kadar düşürebilmek. Throttle yapmasın yeterlidir benim için. Padleri birkaç defa açıp kontrol ettim hepsi boşluksuz tam oturuyor.

Az önce 3Dmark testim bitti. Arka planda HWmonitor açık bırakmıştım. Hotspot max 106 görmüş.
Sonuçlar şöyle

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-09-13 at 20.41.27.webp
    WhatsApp Image 2025-09-13 at 20.41.27.webp
    977,9 KB · Görüntüleme: 69
  • 3dmark.webp
    3dmark.webp
    460,7 KB · Görüntüleme: 58
  • 3dmark sıcak.webp
    3dmark sıcak.webp
    11,2 KB · Görüntüleme: 59
Son düzenleme:
Dediğim gibi PTM hem ulaşılabilirlik hem de fiyat açısından maalesef ki bana uymuyor. Önerebileceğiniz başka bir macun var mı? Gerek fiyat gerek pumpout muhabettine dayanabilecek.
Faz değişimli termal pad öneririm. Pump-out muhabbetine dayanabilecek çok macun yok. En garanti ve kalıcı çözüm için, faz değişimli termal pad öneri konusu açın.

Faz değişimli termal pad öneririm. Pump-out muhabbetine dayanabilecek çok macun yok. En garanti ve kalıcı çözüm için, faz değişimli termal pad öneri konusu açın.
Bu sitedeki ürüne ne dediniz? Çoğu kişi alıp memnun kaldığını söylüyor. Birde vergisi indirimli olan 105 tl denmi hesaplanır acaba?

Bu sitedeki ürüne ne dediniz? Çoğu kişi alıp memnun kaldığını söylüyor. Birde vergisi indirimli olan 105 tl denmi hesaplanır acaba?
Edit: Kargo ile 273 e yükseldiğini belirteyim.

AMD Adrenalin Edition üzerinden fan ayarını açtın mı, hele o sıcaklıklarda %50'nin üzerine kesin çıkması lazım.

Çözüm

Fan ayarı underclock ile aynı sekmedeyse gözükmüyor. RX580 de oradaki sekmedeydi.

Önemli Güncelleme!
Kartımın BIOS sürümünü kendi inisiyatifim dahilinde Orijinal reference BIOS u attım ve hiç kolay olmadı. SSID uyuşmazlığı vardı ancak Device ID aynıydı sanırım.Yabancı bir siteden bunları yok sayan bir amdvbflash toolu buldum ismini vermem doğru olur mu bilmiyorum. BIOS u atarkenki 10 saniyelik nefes alamayışımı tahmin edebiliyorsunuzdur umarım 😄. İşin sonunda artık elimde subvendor kısmında lenovo yerine AMD ati yazan ve radeon software programında fan hızını ayarlayabildiğim bir kartım oldu. Yarın TF7 macunum gelince onuda sürerek sonuçları size aktaracağım.

Şuan sürülü olan Wipaste C2 macuna rağmen sonuçlarda değişiklik var. Hotspot 110-112 aralığından sabit 103 e düşüş gerçekleştirdi. 15 dakikadır 103 üzerine çıkıp throttle yapmadı. VRAM sıcaklığım 96 dan 88 e düştü. Fanım 2600 RPMden 3200 e yükseldi. Ses konusunda halen daha kabul edilebilir. %60 hızda çalışmakta. Lenovo, kartta olan özellikleri bayağı bir kısıtlamış gibi görünüyor. Şimdilik sonuçlar fazlasıyla tatmin edici.
@lazye ye teşekkür ediyorum. Fan hızının ayarlanamamasını reference modellerde normal sanıyordum sayenizde fark ettim.

Son düzenleme:
Fan ayarı underclock ile aynı sekmedeyse gözükmüyor. RX580 de oradaki sekmedeydi.

Önemli Güncelleme!
Kartımın BIOS sürümünü kendi inisiyatifim dahilinde Orijinal reference BIOS'u attım ve hiç kolay olmadı. SSID uyuşmazlığı vardı ancak Device ID aynıydı sanırım. Yabancı bir siteden bunları yok sayan bir amdvbflash toolu buldum ismini vermem doğru olur mu bilmiyorum. BIOS'u atarkenki 10 saniyelik nefes alamayışımı tahmin edebiliyorsunuzdur umarım 😄. İşin sonunda artık elimde subvendor kısmında Lenovo yerine AMD ati yazan ve Radeon Software programında fan hızını ayarlayabildiğim bir kartım oldu. Yarın TF7 macunum gelince onu da sürerek sonuçları size aktaracağım.

Şu an sürülü olan Wipaste C2 macuna rağmen sonuçlarda değişiklik var. Hotspot 110-112 aralığından sabit 103'e düşüş gerçekleştirdi. 15 dakikadır 103 üzerine çıkıp throttle yapmadı. VRAM sıcaklığım 96'dan 88'e düştü. Fanım 2600 RPM'den 3200'e yükseldi. Ses konusunda halen daha kabul edilebilir. %60 hızda çalışmakta. Lenovo, kartta olan özellikleri bayağı bir kısıtlamış gibi görünüyor. Şimdilik sonuçlar fazlasıyla tatmin edici.
@lazye ye teşekkür ediyorum. Fan hızının ayarlanamamasını reference modellerde normal sanıyordum sayenizde fark ettim.

SSID farklı BIOS flashlama işlemini gerçekleştirdiğine göre az çok anlıyorsun. Eğer Windows içerisinde flashlama yaptıysan Amdvbflash 2.93+ kullandığını düşünüyorum diğer amdvbflash sürümleri hata veriyor ve VBIOS değiştirme işlemini gerçekleştirmiyor. RX 5700XT için istersen Sapphire Nitro+ VBIOS'unu at kolay kolay kart hardbrick olmaz. Fiziksel flash atabilirim dersen bütün RX 5700XT vbioslarını da deneyebilirsin. Hepsi aynı sadece bir iki numara farklı. Ben sana istersen senin vbiosundaki fan ayarını açayım diyecektim ama sen zaten farklı VBIOS ile halletmişsin. Takıldığın bir yer olursa yine etiketleyebilirsin. Kendim VBIOS modifikasyonu yapıyorum.

Son düzenleme:
SSID farklı BIOS flashlama işlemini gerçekleştirdiğine göre az çok anlıyorsun. Eğer Windows içerisinde flashlama yaptıysan Amdvbflash 2.93+ kullandığını düşünüyorum diğer amdvbflash sürümleri hata veriyor ve VBIOS değiştirme işlemini gerçekleştirmiyor. RX 5700XT için istersen Sapphire Nitro+ VBIOS'unu at kolay kolay kart hardbrick olmaz. Fiziksel flash atabilirim dersen bütün RX 5700XT vbioslarını da deneyebilirsin. Hepsi aynı sadece bir iki numara farklı. Ben sana istersen senin vbiosundaki fan ayarını açayım diyecektim ama sen zaten farklı VBIOS ile halletmişsin. Takıldığın bir yer olursa yine etiketleyebilirsin. Kendim VBIOS modifikasyonu yapıyorum.
Son termal macun testinden sonra sonuçlara göre bir iki düzenleme daha yapmayı düşünüyorum. Sürüm olarak amdvbflash 5.0.638 portable sürümü. Yanına bir adet .bat dosyası eklenmiş. Mantığa göre yüklemek istenilen BIOS dosyasını bu bat dosyasının üstüne atıp bırakıyoruz. Kendisi şuan içinde yüklü olan BIOS sürümü ile karşılaştırıp gerekli son uyarıları yapıp gerekli yedekleri de otomatik olarak yaparak işlemi gerçekleştiriyor. BIOS hakkındaki tek tecrübem eski RX580 ARMOR kartımdan kalma. Kartı bir defa brick edip sonradan APU sistemim olduğu için kurtarabilmiştim. Bunda da aynı şekilde APU ya güvenerek attım.

Son termal macun testinden sonra sonuçlara göre bir iki düzenleme daha yapmayı düşünüyorum. Sürüm olarak amdvbflash 5.0.638 portable sürümü. Yanına bir adet .bat dosyası eklenmiş. Mantığa göre yüklemek istenilen BIOS dosyasını bu BAT dosyasının üstüne atıp bırakıyoruz. Kendisi şu an içinde yüklü olan BIOS sürümü ile karşılaştırıp gerekli son uyarıları yapıp gerekli yedekleri de otomatik olarak yaparak işlemi gerçekleştiriyor. BIOS hakkındaki tek tecrübem eski RX580 Armor kartımdan kalma. Kartı bir defa brick edip sonradan APU sistemim olduğu için kurtarabilmiştim. Bunda da aynı şekilde APU'ya güvenerek attım.

Anladım evet o portable sürümünü de görmüştüm. Güle güle kullan.