Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

r4bytf

Çalışkan
Merhaba, ilk konum olduğu için yazımımda küçük hatalar olabilir şimdiden özür diliyorum.

3 gün önce 2. el açılmamış bir RX 5700XT reference model kart aldım. Kartın garanti bantları üstündeyken geldiği gibi teste soktum ve termal macunun değişmemiş olmasından dolayı sıcaklığı normal bulup ürünün alımını onayladım. İlk değerlere göre FurMark'ta GPU 89, Hotspot 105'i geçmiyordu 40 dakikalık test boyunca. Kart hiçbir şekilde kendini kısmıyordu. Kartı açtım. İçindeki macun sert ve siyah bir macundu. Yapısı termal macun gibi değildi. Elimde Wipaste C2 olduğu için onunla denemek istedim. Thermal padler de fazlasıyla kuruydu ve yüzeyi pürüzlüydü. Sadece termal macunu değiştirip denedim. GPU yine 90 dereceydi ama hotspot 110'a fırlıyordu ve kendini kısıyordu. Termal pedleri 12.5 wmk değerinde bir pad ile değiştim. Buradaki rehbere göre 2.5mm Memory denmiş ancak aşırı şekilde kalın geldi, o yüzden VRAM'ler için aldığım 1.5mm'likleri kullandım. Memory sıcaklığı, VRAM sıcaklığı bir nebze rahatladı ama GPU 90, Hotspot 110'larda dolanmaya devam ediyor. NZXT H510i kullanıyorum. Üst taraftaki fanı söküp kasanın önüne, ekran kartının hava alabileceği biçimde koydum. Hotspot halen 110'lara fırlıyor ama bu süre 30 saniye yerine 4 dakikada gerçekleşmeye başladı. Pumpout yapmayacak bir termal macun sürmek istiyorum ama sorunumu çözer mi emin değilim.

Sistemim darboğaz yapıyor, yakında işlemci değiştirip R5 5600 alacağım. Bu yüzden oyunlarda hotspot 70'i falan geçmiyor. Zaten normalden daha düşük FPS veriyor darboğazda olduğu için. Korkum işlemci değiştiğim zaman kartın tam gücüyle kullanılıp hotspotun 110'a fırlaması.
Değerli tavsiyelerinize ve özellikle bu kartı kullanıp bunları deneyim etmiş birinin fikirlerine ihtiyacım var.
Teşekkürler.

Sistemim:
  • Ryzen 5 3400G.
  • 8x2 16 GB 3000MHz RAM.
  • RX 5700 XT Reference Modeli.
  • Zalman 600W.
  • NZXT H510i.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AMD Adrenalin Edition üzerinden fan ayarını açtın mı, hele o sıcaklıklarda %50'nin üzerine kesin çıkması lazım.
Mutlu sona ulaştığımı belirtmek isterim. Yeni padler, BIOS düzenlemesi ve son olarak viskozite değeri yüksek olan bir termal macun(Thermalright TF7 kullandım). Bu üçü sayesinde sıcaklığımı 75 e hotspotu 90 a kadar düşürmeyi başardım. Reference kart için büyük bir başarı olarak görüyorum. Yardımlarınız için teşekkür ediyorum tekrardan.
1758293478898.webp

Ufak bir güncelleme yapmak istiyorum. Yeni işlemcim R5 5600'ü aldım. Kartı tam potansiyelde kullanmaya başladığım 1-2 hafta gayet güzel geçti. Dün akşam Ready or Not oynarken undervoltlu haliyle bile 100 derece hotspot ve 88 derece GPU sıcaklığını gördüm. Pumpout yapmaya başlamış gibi hissettiriyor. AliExpress indiriminden PTM7950 sipariş verdim vergi dahil 334 TL gibi bir fiyata denk geldi. 40x40'lık bir parça söyledim. Kalınlığı 2.5mm. Yorumları hiç fena değildi ve marka+ etiketi vardı. Fotoğraflı yorumlara baktığımda kutusunun orijinali ile aynı olduğunu gördüm. Orijinalliğinden halen daha emin değilim tabii ürün elime geçince yine güncelleyeceğim. 1 yıldır bilgisayar bakımlarını TF7 ile yaptığım kişilerin hepsi halen sonuçtan memnun ancak 5700XT'ye dayanamadı gibi. Carbonaut almayı da düşündüm ancak yorumları fazlasıyla karışıktı.

Dosya Ekleri

• IMG_0350.webp
    IMG_0350.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme: