Şu resimde ve video da izlediğime göre space marine 2 de 16 GB VRAM'li RTX 5080 nasıl oluyorda RX 7900 XTX 24 GB VRAM'i olan kartı geçebiliyor anlayamadım throttle girseydi FPS düşmez miydi ki?

Hemde bu 4k ultra da olan bir test.

VRAM yetersiz gelmediği sürece çok önemli değil performansta. 20 GB 7900 XT, 10 GB RTX 3080'in gerisinde kalmış.

Daha çok VRAM≠daha çok FPS.

throttle girseydi FPS düşmez miydi ki?

Sıcaklıktan olur throttle. Saat hızları düşeceği için FPS elbette düşerdi. Ama bu VRAM ile alakalı bir mevzu değil.

VRAM yetersiz gelmediği sürece çok önemli değil performansta. 20 GB 7900 XT, 10 GB RTX 3080'in gerisinde kalmış.

Daha çok vram≠daha çok FPS.

Sıcaklıktan olur throttle. Saat hızları düşeceği için FPS elbette düşerdi. Ama bu VRAM ile alakalı bir mevzu değil.

Hocam @Ayhan Dönmez VRAM ile alakalı throttle yediğini söylüyor.

Yani daha çok VRAM daha çok FPS değil mi ?olsa vramın FPS ile alakası yok mu ?

Oyun özelinde değişiyor VRAM ile alakalı throtle. Space Marine 2 1440P Ultra ayarlarda, 12 GB VRAM'i geçtiğinden ötürü Throttle giriyor, 4K için de bu oyun Texture pack yüklü olmadan 17-18, 4K paket yüklendiğinde 22-23 GB totalde VRAM kullanımı var şu anda.
@Merdt hocamda sıcaklık kaynaklı diyor.

Sıcaklık başlı başına problem zaten o ayrı sorun. VRAM sıcaklıkları 3000 serisi ile 4000 serisi biraz farklı. GPU Hotspot + VRAM sıcaklıkları kontrol altında değilse zaten her türlü problem yaşarsın. Benim bahsettiğim darboğaz konusu ayrı, oyun özelinde bir problem bu, ikisini karıştırma. @PC Uzmanı

Her zaman değil.

Yetersiz iken FPS düşürür. Yeterli geldikten sonra 16 GB ile 192 GB arasında bir fark oluşturmaz.

Yetersiz geldiğini nasıl anlarım sonuçta oyunda 15.5 GB VRAM kullanıyor yazıyor diyelim ki FPS de normal gibi ama başka türlü bir sorun olur mu?

Sıcaklık başlı başına problem zaten o ayrı sorun. VRAM sıcaklıkları 3000 serisi ile 4000 serisi biraz farklı. GPU Hotspot + VRAM sıcaklıkları kontrol altında değilse zaten her türlü problem yaşarsın. Benim bahsettiğim darboğaz konusu ayrı, oyun özelinde bir problem bu, ikisini karıştırma. @PC Uzmanı
Peki hocam :)

VRAM işini şöyle söyleyeyim, şu saniye Saints Row oynamaktayım. 8 GB VRAM tüketiyor. Far Cry 6'da VRAM uyarısı almıştım. Çözünürlüğüm 4K, VRAM'im 16 GB.
VRAM işini çok kafaya takacaksanız XTX'i tutun, 5080 Super'ı bekleyin veya direkt 5090 seçin.

Yetersiz geldiğini nasıl anlarım sonuçta oyunda 15.5 GB VRAM kullanıyor yazıyor diyelim ki FPS de normal gibi ama başka türlü bir sorun olur mu?

Olmaz. Yetersizse zaten performans düşüşünden anlaşılır.

VRAM işini şöyle söyleyeyim, şu saniye Saints Row oynamaktayım. 8 GB VRAM tüketiyor. Far Cry 6'da VRAM uyarısı almıştım. Çözünürlüğüm 4K, VRAM'im 16 GB.
VRAM işini çok kafaya takacaksanız XTX'i tutun, 5080 Super'ı bekleyin veya direkt 5090 seçin.

Olmaz. Yetersizse zaten performans düşüşünden anlaşılır.

Tamamdır hocam teşekkür ederim kafaya bayağı taktım büyük ihtimalle RTX 5090 gideceğim gidemezsem de RTX 5080 alıp geçeceğim artık.