Hocam şansa bak 1 saniye önce 8gb vram de iyi diyordum. 🤣

Açıkçası 4070 ti super ile 2k path racing ile 10-12gb vram kullanımı görüyorum oyunlarda. Bu kartlar bu kadar güçlü değil ama 8gb’dan fazlasını işler. Yinede msrp ve gerçek satış fiyatı farkını görünce bana 16gb modelin fiyatı fazla geliyor. Genelde hikayeli oyunlarda takılıyorum bu arada.
Forza Horizon 5'te 1080p extreme ayarlar ve MSAA ayarlari da en yuksekteyken 12 GB VRAM kullanimi goruyordum. Cok oyun kulturum yok lakin Hardware Unboxed gibi kanallarin 8 GB VRAM'e yonelik yapmis olduklari kapsamli oyun incelemelerinde hep cuvalladigini gozlemliyorum. Dolayisiyla konu sahibinin de yarin bir gun bu oyunlari oynayabilecegi ihtimalini gozeterekten 8 GB VRAM'li kartlari hicbir konuda onermem.

@2254, FSR 4 cogu oyunda yok ve gelmeyecek. FSR 4'u gec, onceki FSR'lar bile su an 30 oyunda ya vardir ya yoktur. DLSS ve RT ise 200 kusur oyunda bile vardir. Ustelik ciktigi gun veya ciktigi haftada mutlaka geliyor.

AMD maalesef FSR'da iyi gelisim sagliyor lakin oyunlara entegre konusunda sinifta kaliyor.

Forza Horizon 5'te 1080p Extreme ayarlar ve MSAA ayarlari da en yuksekteyken 12 GB VRAM kullanimi goruyordum. Cok oyun kulturum yok lakin hardware unboxed gibi kanallarin 8 GB VRAM'e yonelik yapmis olduklari kapsamli oyun incelemelerinde hep cuvalladigini gozlemliyorum. Dolayisiyla konu sahibinin de yarin bir gun bu oyunlari oynayabilecegi ihtimalini gozeterekten 8 GB VRAM'li kartlari hiçbir konuda onermem.

@2254, FSR 4 cogu oyunda yok ve gelmeyecek. FSR 4'u gec, onceki FSR'lar bile su an 30 oyunda ya vardir ya yoktur. DLSS ve RT ise 200 kusur oyunda bile vardir.

AMD maalesef FSR'da iyi gelisim sagliyor lakin oyunlara entegre konusunda sinifta kalıyor.

Hocam hardware Unboxed'ın her dediğini ciddiye almıyorum artık ben. Sebebine gelecek olursak VRAM bakımından sıkıntılı oyunları gösterek 3-5 tane spesifik oyun seçiyorlar, bu değerlere göre kötülüyorlar.
Örnek:

IMG_3739.webp

Burada VRAM sorunlu 6 oyunu 1440p de test edip gömüyorlar. Bu kartlar 1080p kartı. Altta ise 18 oyun ortalamasında 5060 Ti 8 GB ve 5060 Ti 16 GB versiyonu arasında 1 FPS fark olduğunu görüyoruz.

IMG_3740.webp

MSI MAG275Qf'nin çoğu alanda ortalamanın altında performans sunması da cabası. G274QPF qd de zamanında övmüşlerdi ama berbat bir monitör. Sebebi OSD menüsündeki kısıtlı ayarlar. Premium color modu geniş gamut modu ama çamurdan farksız. Aşırı yapay derecede canlı gözüküyor. sRGB mod da renkler yine iyi değil. Gamma ayarlaması iyi değil. Hız açısından inverse ghosting fazla. Hiçbir görüntü modu premium color, kullanıcı vs iyi çalışmıyor. Ve bu sorun sadece bende değil internetten araştırdığımda da çoğu kişinin aynı sorunu yaşadığını gördüm. Bazı videolarda da katılmadığım kısımları çokça vardı, abartı başlıklar falan atabiliyor. İçerikleri kaliteli ama bence bazen fena saçmalıyorlar.

Ha bir de 1440p Ultra ayar gösterdikleri gibi upscale kapalı test ediyorlar, bence günümüzde bu yanlış. Giriş seviye kartlarla 1440p native kimse oynamaz. DLSS ve FSR videosu çektiler 1080p de kullanabilirsiniz dedikleri halde 1440p de bile test etmiyorlar.

G274QPF QD de zamanında övmüşlerdi ama berbat bir monitör. Sebebi OSD menüsündeki kısıtlı ayarlar. Premium color modu geniş gamut modu ama çamurdan farksız. Aşırı yapay derecede canlı gözüküyor.
O kadar yuksek renk gamutunu iyi kalibre etmezsen yapay gozukmesi normal lakin G274QPF-QD gibi %180 sRGB Volume degerine sahip monitoru alip da sRGB icerikten oteye gitmemek zaten hatali bir secim. Bu monitorun ana kullanim amaci icerik uretimi, tipki MAG274QRF-QD gibi. MAG274QRF-QD zaten oyuncu tipi monitor kafasinda cikip da %100 Adobe RGB'ye sahip olan ilk monitor.

Hocam hardware Unboxed'ın her dediğini ciddiye almıyorum artık ben. Sebebine gelecek olursak VRAM bakımından sıkıntılı oyunları gösterek 3-5 tane spesifik oyun seçiyorlar, bu değerlere göre kötülüyorlar.
Örnek:

Eki Görüntüle 166682

Burada VRAM sorunlu 6 oyunu 1440p de test edip gömüyorlar. Bu kartlar 1080p kartı. Altta ise 18 oyun ortalamasında 5060 Ti 8 GB ve 5060 Ti 16 GB versiyonu arasında 1 FPS fark olduğunu görüyoruz.

Eki Görüntüle 166683
Bu kartlar en nihayetinde 8 GB VRAM haliyle de oynatir lakin takilmalar ve kaplamalarda gec yuklenmeler meydana geliyor. Bunlar da %1 ve %0.1 FPS gibi degerlerde cok dusuk sonuclar veriyor. Sadece FPS'ye bakmak dogru degil, %1 ve %0.1 FPS, ana FPS'ten daha onemli. %1, %0.1 ve ana FPS arasindaki makas ne kadar dar ise o kadar iyidir. 8 GB VRAM'li kartlarda ornegin %1 FPS 70, %0.1 FPS 50, ana FPS ise 200 gibi ucuk farklar olurken yuksek VRAM'li kartlarda bu fark 120-140-200 gibi ilerler.

O kadar yuksek renk gamutunu iyi kalibre etmezsen yapay gozukmesi normal lakin G274QPF-QD gibi %180 sRGB volume degerine sahip monitoru alip da sRGB icerikten oteye gitmemek zaten hatali bir secim. Bu monitorun ana kullanim amacı icerik uretimi, tipki MAG274QRF-QD gibi. MAG274QRF-QD zaten oyuncu tipi monitor kafasinda cikip da %100 Adobe RGB'ye sahip olan ilk monitor.

Cahil zamanımda almıştım. Ama oyun, dizi ve film için berbattı. Üretkenlik için mantıklı olabilir.
Linus tech tips test ediyor 8 GB ve 16 GB 5060 Ti aynı performansı vermiş. VRAM kullanımı düşürülemez bir şey olsa 5K ver kafan rahat olsun derim de 1080p de upscale kullanmak şart oldu. Böyle bir senaryoda 8 GB'dan 16 GB'a 5 bin TL fark verip geçmeye değmez gibi geliyor.

IMG_3744.webp

Bu kartlar en nihayetinde 8 GB VRAM haliyle de oynatir lakin takilmalar ve kaplamalarda gec yuklenmeler meydana geliyor. Bunlar da %1 ve %0.1 FPS gibi degerlerde cok dusuk sonuclar veriyor. Sadece FPS'ye bakmak dogru degil, %1 ve %0.1 FPS, ana FPS'ten daha onemli. %1, %0.1 ve ana FPS arasindaki makas ne kadar dar ise o kadar iyidir. 8 GB VRAM'li kartlarda ornegin %1 FPS 70, %0.1 FPS 50, ana FPS ise 200 gibi ucuk farklar olurken yuksek VRAM'li kartlarda bu fark 120-140-200 gibi ilerler.
Hocam 5060 ti de %1 fps de 1 fps fark var. 9000 serisi 5000 serisine göre abartı fazla vram tüketiyorsa bilemem ama hem hardware hemde linus testlerinde arada gözle görülür fark olmuyor. 8gb 9060xt modelinin detaylı incelemesini görmedim, belki amd de durum farklı olabilir.

VRAM kullanımı düşürülemez bir şey olsa 5K ver kafan rahat olsun derim de 1080p de upscale kullanmak şart oldu.
Burada da ortaya su soru cikiyor: O kadar para verdigim bir kartta neden kas gucu yetmesine ragmen VRAM darbogazina girmemek icin ayar kismak durumunda kaliyorum?

Burada da ortaya su soru cikiyor: O kadar para verdigim bir kartta neden kas gucu yetmesine ragmen VRAM darbogazina girmemek icin ayar kismak durumunda kalıyorum?

Bu durumu ben şöyle yorumluyorum, Ultra da 60-70 FPS anca alabildikleri için 1 sene sonra 60 FPS alamayacak duruma gelecekler. 90-100 FPS hikayeli oyun oynamaya alışmış biri olarak 60 FPS kasıyor gibi geliyor. Ayar kısmakta bu yüzden mantıklı bence. Tabii ayar kısmaktan kastım Ultra yerine optimize ayarlar yapmak. İnternette örnek ayarlar paylaşılıyor. Gözle görülür devasa farklılık bulunmayan ama FPS'yi düşüren ayarlar. 4070 Ti superle DLSS ve fg açmadan Max yapıp oynayamıyorum oyunları. FSR 4 zaten yaygın değilse o zaman 9060XT ile Ultra ayarlarda oyun oynamakta eziyet. Black myth Wukong, indiana jones gibi optimizasyonu kötü olan oyunlarda Ultra oynatamaz bu kartlar.

Tabii alacak kişi ayar kısmak istemiyordur 60 FPS daha iyi görüntüyü 90 FPS'ye tercih ediyordur bilemem. Tercih meselesi.

Birde 125 dolar farkı baz alarak yorumluyorum 50 dolar olsa sorun yok. 125 dolar fark bana fazla geliyor.

Birde 125 dolar farkı baz alarak yorumluyorum 50 dolar olsa sorun yok. 125 dolar fark bana fazla geliyor.
Yapacak bir sey yok. Yurt disinda yasamiyoruz ve oradan siparis verme imkanimiz da yok, dolayisiyla bu fiyatlandirmalara itiraz edebilecegimiz bir mecra da yok, ya fiyatlara boyun egip gaymeleri bayilacagiz ya da ulke degistirecegiz.

Yapacak bir şey yok. Yurt disinda yasamiyoruz ve oradan sipariş verme imkanimiz da yok, dolayisiyla bu fiyatlandirmalara itiraz edebilecegimiz bir mecra da yok, ya fiyatlara boyun egip gaymeleri bayilacagiz ya da ulke degistirecegiz.

5K'ya eskiden RX6600 alınabiliyordu, şimdi sadece VRAM için 5K fiyat farkı ödememiz gerek. Yapacak bir şey yok artı ve eksileri göze alarak tercihini yapsın. 16 GB ağırlıklı önerildiğine göre genel olarak fiyat farkı fazla olsa da daha mantıklı anlaşılan. Bir şey diyemeyeceğim ben zamanında 16 GB aldım kafam rahat.