Hocam şansa bak 1 saniye önce 8 GB VRAM de iyi diyordum. 🤣

Açıkçası 4070 Ti super ile 2K path racing ile 10-12 GB VRAM kullanımı görüyorum oyunlarda. Bu kartlar bu kadar güçlü değil ama 8 GB'dan fazlasını işler. Yine de MSRP ve gerçek satış fiyatı farkını görünce bana 16 GB modelin fiyatı fazla geliyor. Genelde hikayeli oyunlarda takılıyorum bu arada.

Hocam ayar kısıp da 8 GB ile 1080p de oynanmayacak oyun sayısı bir elin parmağını geçmez, yeni çıkacak oyunlarda FSR 4 destekleyecektir. FSR 3.1 destekli oyunlar zaten FSR4'ü otomatik destekliyor. VRAM bu kadar önemli bir detay olmamalı bence. GPU'nun işleme gücü, kullanılan çözünürlük, kullanılan ayarlar, upscale teknolojileri vs falan çok fazla etki ediyor. AMD kartlar ekstra VRAM tüketiyor belki bu yüzden limitlenebilir kart.

Hocam ben de bu tekbolojiler olmadan saf kas gücü ile bana düzgün FPS versin istiyorum. RX 6400 de bile FSR gibi teknolojileri kullanmıyordum. Bana saf kas gücü lazım

Elde 8 GB varsa tamam da, sıfırdan kart alınacaksa hiç mantıklı degil.

Sıfırdan kapalı kutu alacağım. 16 GB daha mantıklı o zaman.

Hocam ben de bu tekbolojiler olmadan saf kas gücü ile bana düzgün FPS versin istiyorum. RX 6400 de bile FSR gibi teknolojileri kullanmıyordum. Bana saf kas gücü lazım.

Sıfırdan kapalı kutu alacağım. 16 GB daha mantıklı o zaman.

O zaman 16 GB daha mantıklı. Upscale olmadan kullanılırsa 8 GB VRAM uzun vade de çoğu oyunda sorun çıkartabilir.

Hocam ben de bu tekbolojiler olmadan saf kas gücü ile bana düzgün FPS versin istiyorum. RX 6400 de bile FSR gibi teknolojileri kullanmıyordum. Bana saf kas gücü lazım.

Hocam bence saf kas gücü isteyen birisi için tercih 9060XT olmamalı. Aynı mantık burada da geçerli olacak 8 GB VRAM önermiyorlar. Neden? 1 2 sene sonra patlayacakmış. Native de bu sefer 1 2 sene sonra yine patlayacaksınız (derken Ultra ayarlardan ineceksiniz). Bu mantık da 8 ya da 16 almanızın çok da bir farkı yok bütçe neye yetiyorsa onu alın. İlle de 16 alın diyen fanboyları bir kenara bırakın (bütçe varsa 16gb vram göz çıkarmaz). 10 senelik 1060 6 GB ile arkadaşım hala günümüz oyunlarını oynuyor ultrada değil de Low da ama oynuyor sen oynamak mı istiyorsun zevk yapmak mı önce buna karar ver sonra bütçe neye el veriyorsa o doğrultuda ilerle. İleride zamazingo 5 oyunu çıktığında 8 GB ile Ultra yerine yüksekte oynar alırsın 60 FPS 16 GB ile ultrada oynarsın alırsın 30 FPS sonra dersinki kasıyor çekeyim ayarları yükseğe de oynanabilirliği olsun. Ne farkı kaldı?

Aynı mantık burada da geçerli olacak 8 GB VRAM önermiyorlar. Neden? 1 2 sene sonra patlayacakmış.
1-2 sene sonra mi? Su an bile patliyor, hatta 2023'ten beri cikan oyunlarin cogunda patliyor.
Native de bu sefer 1 2 sene sonra yine patlayacaksınız (derken Ultra ayarlardan ineceksiniz).
Bu mantıkta 8 ya da 16 almanızın çok da bir farkı yok bütçe neye yetiyorsa onu alın. İlle de 16 alın diyen fanboyları bir kenara bırakın (Bütçe varsa 16 GB VRAM göz çıkarmaz). 10 senelik 1060 6 GB ile arkadaşım hala günümüz oyunlarını oynuyor ultrada değil de Low da ama oynuyor sen oynamak mı istiyorsun zevk yapmak mı önce buna karar ver sonra bütçe neye el veriyorsa o doğrultuda ilerle. İleride zamazingo 5 oyunu çıktığında 8 GB ile Ultra yerine yüksekte oynar alırsın 60 FPS 16 GB ile ultrada oynarsın alırsın 30 FPS sonra dersinki kasıyor çekeyim ayarları yükseğe de oynanabilirliği olsun. Ne farkı kaldı?
1-2 sene sonra patlayacaksiniz demissin de artik gunumuz oyunlarinin low settings 1080p VRAM kullanimi bile 6 GB'yi buluyor. Hicbir ayar yukseltmedigin senaryoda bile 8 GB VRAM'li kartinin %75'i doluyor. Ki ayar yukseltmeye basladiginda da zaten yetmedigini goruyorsun. 1060 6 GB ile su anki oyunlari oynayabilmek bir kiyas araci olarak gosterilmemeli. Bu mantikla ben de sana niye gidip 1060 3 GB almadin diye sorarim. Cunku o donemde de 3 GB VRAM bu kart icin zayifti, 1050 Ti bile kas gucu zayif olmasina ragmen 4 GB VRAM'di ve 1060 3 GB'nin VRAM kaynakli takilamalar yasattigi oyunlari catir catir oynatiyordu.

VRAM darbogazini hic yasamamis insanlar, VRAM'i cok kolay goz ardi ediyor. Deneyimlemeden yorum yapmayin. Cebinizden cikan para bastan alacaginiz yeni bir urun icin olacak, halihazirda elinde 8 GB bir kart olan adama ozellikle gidip de 16'lik bir kart al demem tabii ki sacma ama 2025 yilinda gidip de bi adama 8 GB VRAM kart aldirmak sacma. 2021'deki VRAM sinirlari ile 2025'teki sinirlar farkli.

1060 6 GB ile su anki oyunlari oynayabilmek bir kiyas araci olarak gosterilmemeli.

Neyle kıyaslayacağım başka daha düşük vrama sahip bir ekran kartı günümüz oyunlarını oynatıyorsa? Gidip de 5080 5090 ile kıyaslayamam.

Bu mantikla ben de sana niye gidip 1060 3 GB almadin diye sorarim.

Bizzat kendim ASUS Dual 1060 3 GB modelini uzun yıllar kullandım (dilerseniz faturasını bile atabilirim). Daha sonra EVGA ssc 1060 6 GB'a yükseldim (arkadaşın kartını aldım değiştiği için). 3 arkadaş 1060 aldık 2'si 6 GB 1 tane 3 GB modeli 2 arkadaş sistemi yükseltti diğeri ise halen daha 6 GB modeliyle kullanmaya devam ediyor.

Çatır çatır açar ama optimize ayarlarda yine de 1060 3 GB modeli 1050 Ti'dan daha güçlü olacaktır.

VRAM darbogazini hiç yasamamis insanlar.

Karşınızdaki insanı tanımadan yargı yapmanıza gerek yok.

Ben VRAM'i göz ardı etmiyorum. Bence sizler VRAM olayına o kadar kafayı takmışsınız ki ekran kartlarının gücünü göz ardı ediyorsunuz. Sizce God of War'da 9070XT'nin harcadığı VRAM ile 9060XT'nin harcadığı VRAM aynı mı? Oyunlarda optimizasyon denen bir durum var bu sadece grafikten ibaret değil. Kartın güç miktarına göre kullanım yapıyor.

Halihazirda elinde 8 GB bir kart olan adama ozellikle gidip de 16'lik bir kart al demem tabii ki saçma.

Elinde halihazırda 8 GB modeli olsa bizde ona 16 GB modelini git al demeyiz ki ben bütçe varsa 16 GB modeli alma taraftarıyım. Ancak 1080p de oynayacaksa kendini zorlamasının anlamı yok diyorum.

1-2 sene sonra mi? Su an bile patliyor, hatta 2023'ten beri cikan oyunlarin cogunda patliyor.

Hiç sanmıyorum. 1080p de her oyunu ultrada oynatırken. Büyük bir kısmını da 2K'da çatır çatır çalıştırıyor.