4070 ti super ve 7800x3d kullanıyorum. %1 300-400 falan değil. Keşke öyle olsa. Tabii rekabetçiden bahsediyorsan bilemem, ona hiç bakmamıştım. Hikayeli oyunlardan söz ediyorum ben.
Hocam eve gidince istediğiniz HWinfo ram kısmının ekran fotoğrafını alıp size ileteceğim. Fakat ufak bir sorum var bunu bir türlü mantığım almıyor o yüzden size sormak istiyorum.Eki Görüntüle 170238
Ben mesela bunu zorluyorum ama çok mantıklı değil. Hynix çipler 1.8'e kadar dirençli çoğu. 1.65v üstü günlük tavsiye edilmiyor. Bu zaten herkesin yapcağı bir şey değil, stabil tutamıyorsun. IMC limit bu %99 işlemci için şu anda. 2 RAM slotlu kartlarda biraz daha rahat çalışıyor sadece. En mantıklısı 6000 CL 30 ayarlayıp geçmek kısmen sıkı zamanlar ile, Nitro 1-2-1 yetiyor, FCLK için de 2133 yeterli. GPU bound senaryolarda zaten etki çok kısıtlı, örneğin 4K'da. CS gibi oyunlarda fark görüyorsun sadece, saf CPU oyunlarında. Düz EXPO ben artık kullanamıyorum bunlardaki akıcılığı gördükten sonra, bu akıcılık nasıl bir şey, 150 FPS ve %1 80 alıyorken, 160 FPS %1 100 üstüne çıkıyor mesela, o zaman net görüyorsun. %1 200 iken 250 olması çok zor hissedilir.
3D işlemcilerde cache miktarından ötürü RAM erişimi kısıtlı, ama bir 9700x'te ciddi farklar oluyor FPS tarzı oyunlarda özellikle, ama 3D'de bu çok belirgin değil. Hikaye tabanlı oyunlarda da fark daha minimal zaten.
Düz EXPO açınca takılıyor bende CS tarzı oyunlar 3-5 dk'da bir, ben çok takmıyorum orası ayrı, hikaye tabanlı oyunlar çok nadir 30-40 dk'da bir takılırsa takılıyor, bir tık optimize etmek iyileştiriyor o yüzden.
Contact frame kullanmıyorsun değil mi AM5 için olan? Eğer kullanıyorsan onu sök. Dediğim gibi başka bir prizde dene, SSD ödünç alabiliyorsan arkadaşlarından onunla dene, PSU ile dene, PSU genelde OCCT power testi falan başarıyla geçiyorsa çok düşünmezdim ben. RAM'i işte Hynix ise verdiğim ayarları dene. Bu mevzuyu çözmek zor, ben Tomahawk'tan kurtulunca çözmüştüm ama benim başka problemler de vardı. Monitör o.c'lenebilen model benim, o.c'leyince kafayı yiyordu arada, drop yapıyordu bahsettiğin gibi, onu da monitörü stokta kullanarak çözdüm. Ekran kartı dropluyordu memory ve core o.c yüzünden onları sıfırladım. Bu liste çok uzun. Başka prizde ve başka bir evde deneyerek başla, bir de RAM ayarlarını dene. PSU ile dene, SSD bile çıkabiliyor sorun absürt şekilde.Hocam eve gidince istediğiniz HWinfo ram kısmının ekran fotoğrafını alıp size ileteceğim. Fakat ufak bir sorum var bunu bir türlü mantığım almıyor o yüzden size sormak istiyorum.
Şimdi benim dediğim bu tekleme, kasma hissiyatı, ekranın akıcı dönmemesi gibi durumları frametime'ın sürekli ip gibi ilerlediği ms değerinin düşük olduğu oyunlarda bile oluyor. Zaten cs2 dışında frametime tüm oyunlarımda ip gibiydi. Ama böyle olduğu halde hikayeli ya da fps fark etmeksizin dönüşlerde akıcılık sorunu olduğunu görebliyorum. CS2'de mesela frametime sabit iken gayet akıcı sadece frametime ufak ufak dalgalanmalar gelince tekleme hissetmeye başlıyorum. Ama resident evil villiage, titanfall2, bf1 gibi oyunlarda frametime'dan bağımsız bir tekleme oluşuyor.
Tekleme sorununa takmış olmasaydım, böyle bir şeyin varlığından bir haber olsaydım sanırım sadece R6 ve dying light oynanabilir derdim. Çünkü onlarda daha minimal hissediyorum. (Yine frametime dümdüz)
Bunu nasıl açıklayabiliriz?
HWinfo'dan baktım hocam ''SDRAM Üreticisi: Micron'' yazıyor. Sizin kötü dediğiniz yani.Contact frame kullanmıyorsun değil mi AM5 için olan? Eğer kullanıyorsan onu sök. Dediğim gibi başka bir prizde dene, SSD ödünç alabiliyorsan arkadaşlarından onunla dene, PSU ile dene, PSU genelde OCCT power testi falan başarıyla geçiyorsa çok düşünmezdim ben. RAM'i işte Hynix ise verdiğim ayarları dene. Bu mevzuyu çözmek zor, ben Tomahawk'tan kurtulunca çözmüştüm ama benim başka problemler de vardı. Monitör o.c'lenebilen model benim, o.c'leyince kafayı yiyordu arada, drop yapıyordu bahsettiğin gibi, onu da monitörü stokta kullanarak çözdüm. Ekran kartı dropluyordu memory ve core o.c yüzünden onları sıfırladım. Bu liste çok uzun. Başka prizde ve başka bir evde deneyerek başla, bir de RAM ayarlarını dene. PSU ile dene, SSD bile çıkabiliyor sorun absürt şekilde.
GPU Hotspot 95 üzerini görüp duruyorsa mesela o da belki droplatabilir. Liste çok çok uzun yani, başka prizde ve evde dene, RAM ayarları yap çünkü yapması basit, eğer Hynix ise yap ama verdiğim gibi yoksa EXPO açıp geç, hiç uğraşma. Diğer çipleri optimize etmek imkansıza yakın.
Bende hala drop sorunu var, bellek kontrolcü çok zorladığım için ve hava ısındı +100 -15 falan verince droplatıyor, memory training failliyor vesaire. Zor iş bunlar, RAM ve Undervolt çok zorlamaman lazım, çok iyi soğutman varsa ancak mümkün bu tarz şeyler, yazın çok zor her şey. Neredeyse her şeyi stoğa yakın kullanmak lazım, crash drop vesaire olmasın diye. Sendeki durum bundan farklı olabilir, dediğim metodlarla eleyerek devam etmen lazım. Ben direkt anakartı değişmiştim, artık BIOS'tan mıydı neydi bilmiyorum, Tomahawk diye aratınca zaten %90 kişi stutter var iade ettim diyordu.
Sendeki sadece biraz abartılı bir versiyon. Tek tek denemekten başka çaren yok.
Afterburner'den dediğim şeyleri kapatarak başla denemeye, o direkt drop yapıyor. Ya da direkt Afterburner kapat yani, kendin hissedersin takılma vs. durumunda zaten.
http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/B650M-S2H-rev-13/kf -> [7.03.21.2116] 2025-04-28 (BENDE YÜKLÜ OLAN)Arkadaşlar, chipset güncellemesi yaptım, yeni çıkan sürücüyü kurdum ve antivirüsü sildim. Bunları yaptıktan sonra Adrenalin üzerinden Super Resolution, Geliştirilmiş Senkronizasyon ve monitörden Adaptive Sync’i aktif hale getirdim. Bu değişikliklerden sonra Cyberpunk 2077'de yaşadığım micro stutter sorunları büyük oranda ortadan kalktı. Şu an her şey, öncekine kıyasla çok daha akıcı görünüyor.
Yine de zaman zaman takılma hissi oluşuyor ama bu büyük ihtimalle oyunun optimizasyonuyla alakalı. Grafiklerden takip ettiğimde, takılma hissettiğim anlarda micro stutter oranı 0.0 olarak gözüküyordu. Benim asıl sorunum akıcılık eksikliği ve FPS düşüşleriydi. Diğer oyunlarda da denemeler yapacağım. Umarım sorun tamamen çözülmüştür.
Ben de olduğunda grafiksel olarak FPS de Ekran kartı kullanımı da düşüyor, FPS DROP yiyorum yani. Onun dışında ekranı yağ gibi kayıyor gibi hissedemiyorum çözümü var mı o bile belli değil. Ram ayarlarını yapamadım aşırı karışık geldi, çoğu ayar yerinde yok. Galiba anakart üreticim ya kapatmış ya gizlemiş.http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/B650M-S2H-rev-13/kf -> [7.03.21.2116] 2025-04-28 (BENDE YÜKLÜ OLAN)
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html -> 7.06.02.123 2025-06-13 (AMD SİTESİNDE OLAN)
Ben chipseti amd tarafından yüklememiştim ama tarih olarak daha güncel sürüm orada. Ben de onu değiştireyim senin yaptığın gibi belki işe yarar.
NOT: güncelledim, super resolution, geliştirilmiş senkronizasyon açtım, freesync açık denedim. FPS 500'lerde %1 FPS'lerde 350'lerdeydi Titanfall2 için konuşuyorum. Ekran ciddi tekliyor ve artık buna kare kare görsel bozulması, kasma bile denebilir. Yine en stabil hali monitör hz değerine FPS'i sabitlemek. Hatta 1 azına sabitliyorum 179fps olarak. amd radeon freesync dışında her şey kapalı. Böyle en azından 15 20 saniye onayıp sonrasında ekranda bir tekleme takılma hissiyatı oluşup devam edebiliyorsun. İlginçtir bu olurken bile frametime ip gibi dümdüz. Özetle bende sorun çözülmedi.
Ben de olduğunda grafiksel olarak FPS de Ekran kartı kullanımı da düşüyor, FPS DROP yiyorum yani. Onun dışında ekranı yağ gibi kayıyor gibi hissedemiyorum çözümü var mı o bile belli değil. Ram ayarlarını yapamadım aşırı karışık geldi, çoğu ayar yerinde yok. Galiba anakart üreticim ya kapatmış ya gizlemiş.
Hocam eğer ki geç saat kaynaklı elektriksel bir düzelme yoksa, sanırım çözüm buldum. 3 oyun sorunsuz diğerlerini de deneyip emin olunca bilgi vereceğim. İnşallah hepimizi kurtaracağım bu illetten!Ben de olduğunda grafiksel olarak FPS de Ekran kartı kullanımı da düşüyor, FPS DROP yiyorum yani. Onun dışında ekranı yağ gibi kayıyor gibi hissedemiyorum çözümü var mı o bile belli değil. Ram ayarlarını yapamadım aşırı karışık geldi, çoğu ayar yerinde yok. Galiba anakart üreticim ya kapatmış ya gizlemiş.
Ben de tam deneme yapmak amaçlı HELLBLADE 2 indiriyordum, umarım çözeriz de verdiğimiz paraların hakkını alırız.Hocam eğer ki geç saat kaynaklı elektriksel bir düzelme yoksa, sanırım çözüm buldum. 3 oyun sorunsuz diğerlerini de deneyip emin olunca bilgi vereceğim. İnşallah hepimizi kurtaracağım bu illetten!
Hocam şimdi şöyle öncelikle bu bulduğum çözüm önerisi tüm oyunlarda hala işe yaramıyor ama denemeye değer olduğunu düşünüyorum.Ben de tam deneme yapmak amaçlı HELLBLADE 2 indiriyordum, umarım çözeriz de verdiğimiz paraların hakkını alırız.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?