Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

4070 ti super ve 7800x3d kullanıyorum. %1 300-400 falan değil. Keşke öyle olsa. Tabii rekabetçiden bahsediyorsan bilemem, ona hiç bakmamıştım. Hikayeli oyunlardan söz ediyorum ben.
1754388722854.webp

Ben mesela bunu zorluyorum ama çok mantıklı değil. Hynix çipler 1.8'e kadar dirençli çoğu. 1.65v üstü günlük tavsiye edilmiyor. Bu zaten herkesin yapcağı bir şey değil, stabil tutamıyorsun. IMC limit bu %99 işlemci için şu anda. 2 RAM slotlu kartlarda biraz daha rahat çalışıyor sadece. En mantıklısı 6000 CL 30 ayarlayıp geçmek kısmen sıkı zamanlar ile, Nitro 1-2-1 yetiyor, FCLK için de 2133 yeterli. GPU bound senaryolarda zaten etki çok kısıtlı, örneğin 4K'da. CS gibi oyunlarda fark görüyorsun sadece, saf CPU oyunlarında. Düz EXPO ben artık kullanamıyorum bunlardaki akıcılığı gördükten sonra, bu akıcılık nasıl bir şey, 150 FPS ve %1 80 alıyorken, 160 FPS %1 100 üstüne çıkıyor mesela, o zaman net görüyorsun. %1 200 iken 250 olması çok zor hissedilir.

3D işlemcilerde cache miktarından ötürü RAM erişimi kısıtlı, ama bir 9700x'te ciddi farklar oluyor FPS tarzı oyunlarda özellikle, ama 3D'de bu çok belirgin değil. Hikaye tabanlı oyunlarda da fark daha minimal zaten.

Düz EXPO açınca takılıyor bende CS tarzı oyunlar 3-5 dk'da bir, ben çok takmıyorum orası ayrı, hikaye tabanlı oyunlar çok nadir 30-40 dk'da bir takılırsa takılıyor, bir tık optimize etmek iyileştiriyor o yüzden.

Eki Görüntüle 170238
Ben mesela bunu zorluyorum ama çok mantıklı değil. Hynix çipler 1.8'e kadar dirençli çoğu. 1.65v üstü günlük tavsiye edilmiyor. Bu zaten herkesin yapcağı bir şey değil, stabil tutamıyorsun. IMC limit bu %99 işlemci için şu anda. 2 RAM slotlu kartlarda biraz daha rahat çalışıyor sadece. En mantıklısı 6000 CL 30 ayarlayıp geçmek kısmen sıkı zamanlar ile, Nitro 1-2-1 yetiyor, FCLK için de 2133 yeterli. GPU bound senaryolarda zaten etki çok kısıtlı, örneğin 4K'da. CS gibi oyunlarda fark görüyorsun sadece, saf CPU oyunlarında. Düz EXPO ben artık kullanamıyorum bunlardaki akıcılığı gördükten sonra, bu akıcılık nasıl bir şey, 150 FPS ve %1 80 alıyorken, 160 FPS %1 100 üstüne çıkıyor mesela, o zaman net görüyorsun. %1 200 iken 250 olması çok zor hissedilir.

3D işlemcilerde cache miktarından ötürü RAM erişimi kısıtlı, ama bir 9700x'te ciddi farklar oluyor FPS tarzı oyunlarda özellikle, ama 3D'de bu çok belirgin değil. Hikaye tabanlı oyunlarda da fark daha minimal zaten.

Düz EXPO açınca takılıyor bende CS tarzı oyunlar 3-5 dk'da bir, ben çok takmıyorum orası ayrı, hikaye tabanlı oyunlar çok nadir 30-40 dk'da bir takılırsa takılıyor, bir tık optimize etmek iyileştiriyor o yüzden.
Hocam eve gidince istediğiniz HWinfo ram kısmının ekran fotoğrafını alıp size ileteceğim. Fakat ufak bir sorum var bunu bir türlü mantığım almıyor o yüzden size sormak istiyorum.

Şimdi benim dediğim bu tekleme, kasma hissiyatı, ekranın akıcı dönmemesi gibi durumları frametime'ın sürekli ip gibi ilerlediği ms değerinin düşük olduğu oyunlarda bile oluyor. Zaten cs2 dışında frametime diğer tüm oyunlarda dümdüz ilerliyor. O açıdan bir sorun yok. Ama böyle olduğu halde hikayeli ya da fps fark etmeksizin dönüşlerde akıcılık sorunu olduğunu görebliyorum. CS2'de mesela frametime sabit iken gayet akıcı sadece frametime ufak ufak dalgalanmalar gelince tekleme hissetmeye başlıyorum. Ama resident evil villiage, titanfall2, bf1 gibi oyunlarda frametime'dan bağımsız bir tekleme oluşuyor.

Tekleme sorununa odaklanmamış olsaydım, böyle bir şeyin varlığından bir haber olsaydım sanırım sadece R6 ve dying light oynanabilir derdim. Çünkü onlarda daha minimal hissediyorum. (Yine frametime dümdüz)

Bunu nasıl açıklayabiliriz?

Son düzenleme:
Hocam eve gidince istediğiniz HWinfo ram kısmının ekran fotoğrafını alıp size ileteceğim. Fakat ufak bir sorum var bunu bir türlü mantığım almıyor o yüzden size sormak istiyorum.

Şimdi benim dediğim bu tekleme, kasma hissiyatı, ekranın akıcı dönmemesi gibi durumları frametime'ın sürekli ip gibi ilerlediği ms değerinin düşük olduğu oyunlarda bile oluyor. Zaten cs2 dışında frametime tüm oyunlarımda ip gibiydi. Ama böyle olduğu halde hikayeli ya da fps fark etmeksizin dönüşlerde akıcılık sorunu olduğunu görebliyorum. CS2'de mesela frametime sabit iken gayet akıcı sadece frametime ufak ufak dalgalanmalar gelince tekleme hissetmeye başlıyorum. Ama resident evil villiage, titanfall2, bf1 gibi oyunlarda frametime'dan bağımsız bir tekleme oluşuyor.

Tekleme sorununa takmış olmasaydım, böyle bir şeyin varlığından bir haber olsaydım sanırım sadece R6 ve dying light oynanabilir derdim. Çünkü onlarda daha minimal hissediyorum. (Yine frametime dümdüz)

Bunu nasıl açıklayabiliriz?
Contact frame kullanmıyorsun değil mi AM5 için olan? Eğer kullanıyorsan onu sök. Dediğim gibi başka bir prizde dene, SSD ödünç alabiliyorsan arkadaşlarından onunla dene, PSU ile dene, PSU genelde OCCT power testi falan başarıyla geçiyorsa çok düşünmezdim ben. RAM'i işte Hynix ise verdiğim ayarları dene. Bu mevzuyu çözmek zor, ben Tomahawk'tan kurtulunca çözmüştüm ama benim başka problemler de vardı. Monitör o.c'lenebilen model benim, o.c'leyince kafayı yiyordu arada, drop yapıyordu bahsettiğin gibi, onu da monitörü stokta kullanarak çözdüm. Ekran kartı dropluyordu memory ve core o.c yüzünden onları sıfırladım. Bu liste çok uzun. Başka prizde ve başka bir evde deneyerek başla, bir de RAM ayarlarını dene. PSU ile dene, SSD bile çıkabiliyor sorun absürt şekilde.

GPU Hotspot 95 üzerini görüp duruyorsa mesela o da belki droplatabilir. Liste çok çok uzun yani, başka prizde ve evde dene, RAM ayarları yap çünkü yapması basit, eğer Hynix ise yap ama verdiğim gibi yoksa EXPO açıp geç, hiç uğraşma. Diğer çipleri optimize etmek imkansıza yakın.

Bende hala drop sorunu var, bellek kontrolcü çok zorladığım için ve hava ısındı +100 -15 falan verince droplatıyor, memory training failliyor vesaire. Zor iş bunlar, RAM ve Undervolt çok zorlamaman lazım, çok iyi soğutman varsa ancak mümkün bu tarz şeyler, yazın çok zor her şey. Neredeyse her şeyi stoğa yakın kullanmak lazım, crash drop vesaire olmasın diye. Sendeki durum bundan farklı olabilir, dediğim metodlarla eleyerek devam etmen lazım. Ben direkt anakartı değişmiştim, artık BIOS'tan mıydı neydi bilmiyorum, Tomahawk diye aratınca zaten %90 kişi stutter var iade ettim diyordu.

Sendeki sadece biraz abartılı bir versiyon. Tek tek denemekten başka çaren yok.

Afterburner'den dediğim şeyleri kapatarak başla denemeye, o direkt drop yapıyor. Ya da direkt Afterburner kapat yani, kendin hissedersin takılma vs. durumunda zaten.

Contact frame kullanmıyorsun değil mi AM5 için olan? Eğer kullanıyorsan onu sök. Dediğim gibi başka bir prizde dene, SSD ödünç alabiliyorsan arkadaşlarından onunla dene, PSU ile dene, PSU genelde OCCT power testi falan başarıyla geçiyorsa çok düşünmezdim ben. RAM'i işte Hynix ise verdiğim ayarları dene. Bu mevzuyu çözmek zor, ben Tomahawk'tan kurtulunca çözmüştüm ama benim başka problemler de vardı. Monitör o.c'lenebilen model benim, o.c'leyince kafayı yiyordu arada, drop yapıyordu bahsettiğin gibi, onu da monitörü stokta kullanarak çözdüm. Ekran kartı dropluyordu memory ve core o.c yüzünden onları sıfırladım. Bu liste çok uzun. Başka prizde ve başka bir evde deneyerek başla, bir de RAM ayarlarını dene. PSU ile dene, SSD bile çıkabiliyor sorun absürt şekilde.

GPU Hotspot 95 üzerini görüp duruyorsa mesela o da belki droplatabilir. Liste çok çok uzun yani, başka prizde ve evde dene, RAM ayarları yap çünkü yapması basit, eğer Hynix ise yap ama verdiğim gibi yoksa EXPO açıp geç, hiç uğraşma. Diğer çipleri optimize etmek imkansıza yakın.

Bende hala drop sorunu var, bellek kontrolcü çok zorladığım için ve hava ısındı +100 -15 falan verince droplatıyor, memory training failliyor vesaire. Zor iş bunlar, RAM ve Undervolt çok zorlamaman lazım, çok iyi soğutman varsa ancak mümkün bu tarz şeyler, yazın çok zor her şey. Neredeyse her şeyi stoğa yakın kullanmak lazım, crash drop vesaire olmasın diye. Sendeki durum bundan farklı olabilir, dediğim metodlarla eleyerek devam etmen lazım. Ben direkt anakartı değişmiştim, artık BIOS'tan mıydı neydi bilmiyorum, Tomahawk diye aratınca zaten %90 kişi stutter var iade ettim diyordu.

Sendeki sadece biraz abartılı bir versiyon. Tek tek denemekten başka çaren yok.

Afterburner'den dediğim şeyleri kapatarak başla denemeye, o direkt drop yapıyor. Ya da direkt Afterburner kapat yani, kendin hissedersin takılma vs. durumunda zaten.
HWinfo'dan baktım hocam ''SDRAM Üreticisi: Micron'' yazıyor. Sizin kötü dediğiniz yani.

✅ Micron RAM + 5600 MHz manuel ayar = Gayet güvenli ve stabil kullanım (EXPO kapalı kullandığım için ChapGPT sorun olmamalı dedi ama tabi siz daha iyi bilirsiniz.)
❌ Micron RAM yüzünden stutter yaşıyor olman çok düşük ihtimal
🔧 Odak noktan GPU testi (rx 9060 xt) + farklı lokasyon olmalı (elektrik)

Son düzenleme:
Arkadaşlar, chipset güncellemesi yaptım, yeni çıkan sürücüyü kurdum ve antivirüsü sildim. Bunları yaptıktan sonra Adrenalin üzerinden Super Resolution, Geliştirilmiş Senkronizasyon ve monitörden Adaptive Sync’i aktif hale getirdim. Bu değişikliklerden sonra Cyberpunk 2077'de yaşadığım micro stutter sorunları büyük oranda ortadan kalktı. Şu an her şey, öncekine kıyasla çok daha akıcı görünüyor.

Yine de zaman zaman takılma hissi oluşuyor ama bu büyük ihtimalle oyunun optimizasyonuyla alakalı. Grafiklerden takip ettiğimde, takılma hissettiğim anlarda micro stutter oranı 0.0 olarak gözüküyordu. Benim asıl sorunum akıcılık eksikliği ve FPS düşüşleriydi. Diğer oyunlarda da denemeler yapacağım. Umarım sorun tamamen çözülmüştür.

Arkadaşlar, chipset güncellemesi yaptım, yeni çıkan sürücüyü kurdum ve antivirüsü sildim. Bunları yaptıktan sonra Adrenalin üzerinden Super Resolution, Geliştirilmiş Senkronizasyon ve monitörden Adaptive Sync’i aktif hale getirdim. Bu değişikliklerden sonra Cyberpunk 2077'de yaşadığım micro stutter sorunları büyük oranda ortadan kalktı. Şu an her şey, öncekine kıyasla çok daha akıcı görünüyor.

Yine de zaman zaman takılma hissi oluşuyor ama bu büyük ihtimalle oyunun optimizasyonuyla alakalı. Grafiklerden takip ettiğimde, takılma hissettiğim anlarda micro stutter oranı 0.0 olarak gözüküyordu. Benim asıl sorunum akıcılık eksikliği ve FPS düşüşleriydi. Diğer oyunlarda da denemeler yapacağım. Umarım sorun tamamen çözülmüştür.
http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/B650M-S2H-rev-13/kf -> [7.03.21.2116] 2025-04-28 (BENDE YÜKLÜ OLAN)
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html -> 7.06.02.123 2025-06-13 (AMD SİTESİNDE OLAN)

Ben chipseti amd tarafından yüklememiştim ama tarih olarak daha güncel sürüm orada. Ben de onu değiştireyim senin yaptığın gibi belki işe yarar.

NOT: güncelledim, super resolution, geliştirilmiş senkronizasyon açtım, freesync açık denedim. FPS 500'lerde %1 FPS'lerde 350'lerdeydi Titanfall2 için konuşuyorum. Ekran ciddi tekliyor ve artık buna kare kare görsel bozulması, kasma bile denebilir. Yine en stabil hali monitör hz değerine FPS'i sabitlemek. Hatta 1 azına sabitliyorum 179fps olarak. amd radeon freesync dışında her şey kapalı. Böyle en azından 15 20 saniye onayıp sonrasında ekranda bir tekleme takılma hissiyatı oluşup devam edebiliyorsun. İlginçtir bu olurken bile frametime ip gibi dümdüz. Özetle bende sorun çözülmedi.

Son düzenleme:
http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/B650M-S2H-rev-13/kf -> [7.03.21.2116] 2025-04-28 (BENDE YÜKLÜ OLAN)
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html -> 7.06.02.123 2025-06-13 (AMD SİTESİNDE OLAN)

Ben chipseti amd tarafından yüklememiştim ama tarih olarak daha güncel sürüm orada. Ben de onu değiştireyim senin yaptığın gibi belki işe yarar.

NOT: güncelledim, super resolution, geliştirilmiş senkronizasyon açtım, freesync açık denedim. FPS 500'lerde %1 FPS'lerde 350'lerdeydi Titanfall2 için konuşuyorum. Ekran ciddi tekliyor ve artık buna kare kare görsel bozulması, kasma bile denebilir. Yine en stabil hali monitör hz değerine FPS'i sabitlemek. Hatta 1 azına sabitliyorum 179fps olarak. amd radeon freesync dışında her şey kapalı. Böyle en azından 15 20 saniye onayıp sonrasında ekranda bir tekleme takılma hissiyatı oluşup devam edebiliyorsun. İlginçtir bu olurken bile frametime ip gibi dümdüz. Özetle bende sorun çözülmedi.
Ben de olduğunda grafiksel olarak FPS de Ekran kartı kullanımı da düşüyor, FPS DROP yiyorum yani. Onun dışında ekranı yağ gibi kayıyor gibi hissedemiyorum çözümü var mı o bile belli değil. Ram ayarlarını yapamadım aşırı karışık geldi, çoğu ayar yerinde yok. Galiba anakart üreticim ya kapatmış ya gizlemiş.

Ben de olduğunda grafiksel olarak FPS de Ekran kartı kullanımı da düşüyor, FPS DROP yiyorum yani. Onun dışında ekranı yağ gibi kayıyor gibi hissedemiyorum çözümü var mı o bile belli değil. Ram ayarlarını yapamadım aşırı karışık geldi, çoğu ayar yerinde yok. Galiba anakart üreticim ya kapatmış ya gizlemiş.

Hocam eğer ki geç saat kaynaklı elektriksel bir düzelme yoksa, sanırım çözüm buldum. 3 oyun sorunsuz diğerlerini de deneyip emin olunca bilgi vereceğim. İnşallah hepimizi kurtaracağım bu illetten!

Hocam eğer ki geç saat kaynaklı elektriksel bir düzelme yoksa, sanırım çözüm buldum. 3 oyun sorunsuz diğerlerini de deneyip emin olunca bilgi vereceğim. İnşallah hepimizi kurtaracağım bu illetten!
Ben de tam deneme yapmak amaçlı HELLBLADE 2 indiriyordum, umarım çözeriz de verdiğimiz paraların hakkını alırız.

Ben de tam deneme yapmak amaçlı HELLBLADE 2 indiriyordum, umarım çözeriz de verdiğimiz paraların hakkını alırız.
Hocam şimdi şöyle öncelikle bu bulduğum çözüm önerisi tüm oyunlarda hala işe yaramıyor ama denemeye değer olduğunu düşünüyorum.

Şimdi fps sınırı koymazsak kağıt üzerinde sistem güçlü olduğu için fps oyunlarında 300-550 fpsleri görebiliyor, ve ne yazık ki bu ciddi bir aralık, artıp azalmalarda akiciliga dair hiçbir şey kalmıyor. Gönül ister ki başkalarının oynadığı gibi fps limiti koymayalım, ama biz koydugumuz halde tekleme sorunu yaşıyoruz o yüzden böyle bir lüksümüz yok önce bunu belirtmek istedim. Yapacağın adımlara gelecek olursak;

Freesync özelliğini hem monitorden hem de amd radeondan kapatmalisin. Ve monitörün kaç hertz ise o değerin bir azına fps'i sabitlemelisin. Harici olarak oyun içi vsync açmalısın.

Bunu yaptıktan sonra gelişme gördüğüm oyunlar;

Rainbow six siege -> freesync ile ekranda donuslerde tekleme ve piksellenme kare kare kopmalar gözüme carpiyordu, vsync geçince %90 oranında azaldı. Yani baktığında en azından drop, ciddi bir tekleme kasma olmadan oynattı. Tabi zaman zaman ufak teklemeler gözüme carpti ama oyunun akışını bozacak kadar değildi diyebilirim.

Dying Light -> freesync ile vsync arasında çok bir fark göremedim. Zaten en stabil çalışan oyun buydu. O yuzden gelişme varsa da minimal oldu.

Resident evil Village -> bu da frametime ip gibi olduğu halde donuslerde gözümü rahatsız eden bir oyun olmuştu. Vsync ile %90 oranında sorunlar gitti, oynanabilir düzeye geldi diye dusunuyorum.

Bf1 (offline) -> bu da zaten hep akıcı idi. O yuzden fark göremedim.

Bf1 (online) -> bu düzelmedi

Titanfall2 (online ve offline) -> bu düzelmedi

Cs2 -> bu rezaletti. Saydigim diğer oyunlarda fps drop olmuyor titanfall2 online modda illa biraz düşmeler oluyordu ama geri toparliyordu. Cs2 çok dengesiz bunda biraz oyun kaynaklı belli.

Toparlayacak olursak ürün oyunlarda kesinlikle beklenti altı performans veriyor. Kasayı arkadaşın evinde ve ondaki rtx ekran karti ile test edince sorun varsa anlayabilecegim. Şu an ne desem boş. Ama dediğim gibi bir dene, tahminimce özellikle hikayeli oyunlarda iyileşme fark edeceksin. Bu arada sendeki sistem de mi rx 9060 xt idi?

Son düzenleme: