Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

Hocam uygulayacağım adımları toparlamak istiyorum. Eksik ya da yanlış bir adım varsa düzeltebilirsiniz.

Test süreci;

1. Kasayı başka bir lokasyonda elektrik testi amaçlı dene.

2. AMD ekran kartını DDU ile sil, mevcut RTX ekran kartını tak dene.

3. 2x16 olan RAM'leri ayrı ayrı test et.

4. Mümkün olursa başka bir SSD ve PSU ile sistemi test et. (Bu testi yapmak pek mümkün durmuyor)

NOT: Araştırdığımda PSU kaynaklı bir arıza olduğunda oyunlarda anlık kapanma, mavi ekran, donma, restart gibi sert belirtiler olacağını öğrendim.
(Mavi ekran bir kere yemiştim ama stuttering sorununa çözüm amaçlı BIOS'ta birkaç ayar değiştirdikten sonra olmuştu. Hatta BIOS bile takılıyordu sıfırlamasam format bile atamayacaktım. Şu ayarlardan sonra olmuştu; Global C-State Control AUTO -> DISABLED, Power Down Enable AUTO -> DISABLED, Fast Boot ENABLED - DISABLED hangisi sebep oldu bilmiyorum ama bunlardan biri/birkaçı veya eski mouse'un sorunlu yazılımı mavi ekrana sebep olmuş olabilir. BIOS Default alıp temiz kurulum yaptıktan sonra bu tarz bir sorunla tekrardan karşılaşmadım. )

SSD kaynaklı bir sorun varsa da bu sürekli değil, lokalize olacağını öğrendim. Oyun içi yükleme anlarında gibi. Ek olarak takılma anlarında frametime grafiğinde değişiklik beklenir. Sistemde genel bir hantallık da gözlemlenebilir.

Böyle bakınca PSU ve SSD kaynaklı bir sorun var mış gibi görünmüyor. Yani ilk üç maddeyi test etmem sizce yeterli midir?

NOT: Şimdiden ürünü aldığım firmaya mail de attım, sorunları dile getirdim. Ek olarak forumdaki denediğim adımları da okumuşlar ve mantıklı buldular. Eğer ki ekran kartı kaynaklı bir sorun olursa ürünü servise gönderecekler, arıza olduğu kararı çıkarsa da iade/değişim ya da talep edersem rtx bir ekran kartı ile değişim seçeneği sunabileceklerini belirttiler. (RTX ile değişim seçeneğini ben sormuştum yanlış anlama olmasın.)
PSU zaten stutterden önce bambaşka sıkıntılar da yapar, çok olası değil. Belki ekran kartı güç kablosu vesaire problemliyse yük altında stutter falan atıyordur, Furmark, Heaven Benchmark falan yap, öyle izle onlarda problem var mı, 3D Mark testleri var, ücretli uygulama, Epic Games'te uygun fiyatlıydı en son, oradan Steel Nomad açıp FrameTime bak, en iyi öyle anlarsın sanırım bozuk oyun motorlarıyla uğraşmak yerine @SunseTTime

Power down ayarı Memory Context Restore ile çakıştığından dolayı mavi ekran veriyor, çok anlamlı değil o, ikisini Auto bırak şimdilik, RAM Overclock'ta işe yarar, sende zaten böyle bir opsiyon söz konusu değil şu anda.

PSU zaten stutterden önce bambaşka sıkıntılar da yapar, çok olası değil. Belki ekran kartı güç kablosu vesaire problemliyse yük altında stutter falan atıyordur, Furmark, Heaven Benchmark falan yap, öyle izle onlarda problem var mı, 3D Mark testleri var, ücretli uygulama, Epic Games'te uygun fiyatlıydı en son, oradan Steel Nomad açıp FrameTime bak, en iyi öyle anlarsın sanırım bozuk oyun motorlarıyla uğraşmak yerine @SunseTTime
Ekran kartı için Furmark testi yapmıştım bir sorun çıkmamıştı. Harici olarak OCCT testi yaptığımda RAM ve CPU noktasında da bir hata çıkmamıştı. Hatta benhmark testi yaparken aynı anda HWinfo açık +12V, 5V ve 3.3V değerlerini de eşzamanlı takip etmiştim. Herhangi bir düşüş gerçekleşmemişti. Bu bilgiler doğrultusunda umarım ilk 3 adım yeterli olur..

Ekran kartı için Furmark testi yapmıştım bir sorun çıkmamıştı. Harici olarak OCCT testi yaptığımda RAM ve CPU noktasında da bir hata çıkmamıştı. Bu bilgiler doğrultusunda umarım ilk 3 adım yeterli olur..
Bu bahsettiğim Steel Nomad ya da HeavenBenchmark da yap, bunları da izle aynı şekilde, Heaven'i 4K aç hatta, tam yük bindirsin, Ücretsizdi Heaven, Afterburner kullanıyorsan dediğim ayarları başınıdaki tiki kaldırarak kapat, öyle Frame bak.

Sen garantiye gönderdiğinde Furmark-Heaven açıp bakacaklar, haliyle testte bir sorun çıkmayacak. Hep böyle olmuştur. Arıza varsa da tespiti zordur bu tarz durumlarda.

Genelde Kernel Power hataları çok uğraştırır, GPU-PSU her şey çıkabiliyor bu, genelde donanımsal çıkıyor ama, black screen BSOD dediğimiz mevzu işte. Yük altında patlıyor ya da boştayken sistem donuyor vesaire. Adamlar açıyor Furmark bir şey yok. En son hakem heyeti ile iade/değişim elde edebiliyorsun. Buna nazaran sendeki sorun yine daha minimal. Ama çözmesi zor dediğim gibi, uğraşman lazım. Yedek parçalar ile dene.

Heaven 4K'da dikkatli incele, o genelde optimizedir, Steel Nomad vesaire edinmeye çalış ucuz bir program Epic'te satılıyor ya da arkadaşında da vardır belki. Oyun dışı bu tarz programlarla bak yoksa boş yere garanti bekleyeceksin.

Son düzenleme:
PSU'nun modeli nedir? PSU aslında stuttering'e sebep olabilen gizli bir değişken. Özellikle ripple değerleri falan kötüyse o modelin etki etme olasılığı var.

GPU, voltajın stabil gelmediği durumlarda milisaniyelik olarak frekans kısabilir ve bunu yazılımlar ile takip etmek pek mümkün değil. Ripple filtrelemesi çok kötü olan bir PSU, filtrelemeyi ekran kartının üzerindeki kapasitörlere yaptırmak zorunda kalır ve çok stres biner bu durumda PCB'ye.

Bunu takip edebilmek için TechPowerUp gibi oluşumların kullandığı çok hassas ölçüm yapabilen ekipmanlar kullanmak gerekiyor. TPU'nunkiler 20 ms hassaslıkta ölçüm yapabiliyor.

Radeon Boost kapalımı sizde şöyle bir konuya denk geldim.

Önceden de belirttiğim gibi her türlü AMD Radeon ayarını denedim fark yok.
PSU'nun modeli nedir? PSU aslında stuttering'e sebep olabilen gizli bir değişken. Özellikle ripple değerleri falan kötüyse o modelin etki etme olasılığı var.

GPU, voltajın stabil gelmediği durumlarda milisaniyelik olarak frekans kısabilir ve bunu yazılımlar ile takip etmek pek mümkün değil. Ripple filtrelemesi çok kötü olan bir PSU, filtrelemeyi ekran kartının üzerindeki kapasitörlere yaptırmak zorunda kalır ve çok stres biner bu durumda PCB'ye.

Bunu takip edebilmek için TechPowerUp gibi oluşumların kullandığı çok hassas ölçüm yapabilen ekipmanlar kullanmak gerekiyor. TPU'nunkiler 20 ms hassaslıkta ölçüm yapabiliyor.
CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze, buna ek olarak FSP Vpro serisi 1100VA Line-Interactive UPS kullanıyorum. Diğer sistem bilgilerime konuyu oluşturduğum ilk sayfadan ulaşabilirsiniz.

Son düzenleme:
CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze, 80 plus özelliğini elektrik dalgalanmalarına dayanıklı diye araştırıp seçmiştim. Siz daha iyi bilirsiniz tabi. Diğer sistem bilgileri konuyu oluşturduğum ilk sayfada detaylıca yazıyor. İnceleyebilirsiniz.

PSU kaliteliymiş, filtrelemesi epey başarılı. Siz konuya epey dalmışsınız diğer arkadaşlar ile ondan ortadan dalıp ikiye bölmeyeyim, devam edin siz.

Son olarak Windows'un kendisinden kaynaklı olma ihtimalini düşündünüz mü hiç? Stock haliyle hiçbir ayar yapmadan kullanıyorsanız, arkaplanda gerçekten çok fazla yığın gereksiz şey çalışıyor.

1. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  2. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.

Bunu demişsiniz ama Windows 10 da bu konuda kötüydü. Yani OS optimizasyonu konusuna yıllardır eğildiğim için söylüyorum, sonrasında ReviOS gibi hazır araçlar çıktı, o yüzden gerek kalmadı el ile uğraşmaya.

Bence oyunlar ile de ilgili var. Ben spiderman 2 oynuyorum hiçbir sıkıntı yok cyberpunk oynuyorum hiçbir sıkıntı olmuyor ama black myht wukongta sttutertan oynanmıyor halde