keysky

Çalışkan
Merhabalar, ASUS Prime 9070 XT var. Oyunlarda görüntü bozulması, saliselik donma ve ghosting oluyor. Sorun monitörde değil, UFO testinde ghosting gözükmüyor. Neyden kaynaklı acaba bir ayarı falan mı var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Furmark'ta hotspot 100+ görüyor mu, onu SS atar mısın yükteyken.

Sıfır kartta öyle olmaması lazım. O modellerde hotspot yüksek normalde ama o kadar da değil. 80-85 civarı kabul edilir.

@keysky GGTR'den hazır aldıysan sistemi onlarla iletişime geç, süreci o şekilde yönet o halde.

RAM'leri 1080p için değişmene gerek yok şu anda, ekstra masraf olmasın. Ben yeni sistem olduğunu düşünmedim belirtmediğin için. HWiNFO yazılımdan tam mod açıp RAM'lere bir bakar mısın, Micron Hynix vesaire yazıyor mu, ondan da emin olalım. @keysky Modüllerden birine tıkladığında yazması lazım.

@keysky Hotspot için şunu deneyebilirsin, kasa havalandırman falan yeterli mi onun hakkında bilgim yok mesh kasa yeterli gelmesi gerekli, ASUS yazılımı üzerinden ekran kartı power %50 kısabilirsin ya da adrenalin üzerinden, öyle bir bak oyunlara low grafikte, takılma var mı. Ona göre geri dönüş yaparsın. RAM konusunda da dediğim şekilde bir kontrol et, Micron yazdığından emin ol.

BIOS güncel mi bu arada XMP açık kapalı durumlarda da fark var mı test ettin mi? 2 oyunda online rekabetçi oyun hikayeli oyun olsa ekran kartına yüklenirdik belki de.

Bu kartta sıcaklık iyi de hotspot normal mi tam bilemiyorum yüksek diyorlardı bu kartlarda. @20424 hocam hotspot normal mi?

@stormhawks47, normal değil, @keysky, hotspot 100 olduğunda GPU kaç derece oluyor?
Resimde gördüğünüz gibi bu arada zaman geçtikçe hotspot ısı ve fan hızı daha da artıyor. Ama kartın kendi derecesi düşük.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-10-28 185237.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-28 185237.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 42
  • Ekran görüntüsü 2025-10-28 185914.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-28 185914.webp
    565,6 KB · Görüntüleme: 44
@keysky, sorunun kaynağı ısı değil, termal limite ulaşmasına daha var.

Daha önemlisi kartınızda termal sorun var, çip kaynaklı bir problem de olabilir, 45-50 derece hotspot GPU farkı olamaz, 4-5 yaşında kartlarda bile bu fark olmuyor.

Kısacası termal problem yüzünden o kart servislik.

Benim fikrim kartın çipinde sorun var.

Son düzenleme:
@keysky, sorunun kaynağı ısı değil, termal limite ulaşmasına daha var.

Daha önemlisi kartınızda termal sorun var, çip kaynaklı bir problem de olabilir, 45-50 derece hotspot GPU farkı olamaz, 4-5 yaşında kartlarda bile bu fark olmuyor.

Kısacası termal problem yüzünden o kart servislik.

Benim fikrim kartın çipinde sorun var.
Tamamdır hocam sağolasın. Gamıng gen ile dün iletişime geçtim mail attım teknik yere dönüş bekliyorum. Zamanında 6900xt kullanmıştım aynı hotspot sorununu yaşadım bu kartı çoğu kişi övdü korkarak aldım maalesef benim şansım AMD den yana yok. Ben 5070 e geri dönecem herhalde iade ederlerse.

Tamamdır hocam sağolasın. Gamıng gen ile dün iletişime geçtim mail attım teknik yere dönüş bekliyorum. Zamanında 6900xt kullanmıştım aynı hotspot sorununu yaşadım bu kartı çoğu kişi övdü korkarak aldım maalesef benim şansım AMD den yana yok. Ben 5070 e geri dönecem herhalde iade ederlerse.
Prime yerine daha farklı modellere geçebilirsin, Prime çok başarılı değil genel anlamda, ama tabi buradaki sorun bu değil, o farklı. Ne olursa olsun böyle bir durum olmaması lazım, teknik ekip incelesin.

@keysky Kafa rahatlığı açısından bir de 2x16 6000 CL30 geçebilirsen iyi olur. Zam yedi RAM fiyatları, o açıdan f/p model şu anda çok yok piyasada. 6000 CL32-30-28'den birini tercih et alırken eğer düşünürsen. 2x16 olmasında fayda var bu saatten sonra.

Prime yerine daha farklı modellere geçebilirsin, Prime çok başarılı değil genel anlamda ama tabii buradaki sorun bu değil, o farklı. Ne olursa olsun böyle bir durum olmaması lazım, teknik ekip incelesin.

@keysky kafa rahatlığı açısından bir de 2x16 6000 CL30 geçebilirsen iyi olur. Zam yedi RAM fiyatları, o açıdan F/P model şu anda çok yok piyasada. 6000 CL32-30-28'den birini tercih et alırken eğer düşünürsen. 2x16 olmasında fayda var bu saatten sonra.

Aslında hotspot derecesi normal olsa kendi derecesi bayağı başarılı. 1080p de oynadığım için bana yetiyor ama tabii yeri gelince geçeceğim 32 GB RAM'e.

@keysky, bu tarz sorunlar şans işi, aynı şey NVIDIA tarafında da başınıza gelebilirdi, bence 9070XT başarılı bir kart, 5070 Ti alamıyorsanız en iyi seçenek bu, 5070 alınacak bir kart değil.

@keysky, bu tarz sorunlar şans işi, aynı şey NVIDIA tarafında da başınıza gelebilirdi, bence 9070XT başarılı bir kart, 5070 Ti alamıyorsanız en iyi seçenek bu, 5070 alınacak bir kart değil.
Doğru söylüyorsunuz hocam 9070xt güçlü ve başarılı eğer hotspot fazla olmasa çok iyi dereceside vardı. 5070 1080P de alınabilir mi hocam 2K hedefim yok.

5070 çok arada bir kart, 9070XT için biraz fark verip 5070 Ti performansı almak çok daha mantıklı, yoksa 1080p için 5060 Ti bile bayağı iyi.

Hocam Congueror Blade ve rainbow da oluyor bulanık oluyor ve salisek donma oluyor. Congueror Blade de saliselik donma, rainbow da ise bulanıklık. Helldivers 2 de falan da bulanık. Zaten hotspot derecesi 100 derece.
AMD Ryzen 5 7500F Tray 5.0GHz, 6 çekirdek, 32MB önbellek, AM5 işlemci ×1

İşlemci soğutucu:
Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB TL-C12C-S 120mm, 4×6mm ısı borulu, Intel-AMD uyumlu hava soğutucu – 2 yıl birebir değişim garantili ×1

Anakart: ASUS Prime B650M-R, 7200MHz (OC) DDR5, soket AM5, M.2, HDMI, mATX anakart ×1
Ekran kartı: ASUS Prime Radeon RX 7900 XT OC 16GB GDDR6 256-bit ekran kartı ×1
RAM: Lexar Thor OC 16GB (2×8GB) 6000MHz CL38, Intel XMP 3.0 / AMD EXPO DDR5 RAM (LD5U08G60C38LG-RGD) ×1
SSD: Lexar NM790 1TB NVMe PCI-e Gen4×4, okuma 7400MB/s – yazma 6500MB/s, PS5 uyumlu M.2 SSD (LNM790X001T-RNNNG) ×1
Kasa: FSP CMT318 RGB temperli cam, USB 3.0, e-ATX, siyah Full Tower, FSP Hydro K Pro Gen5 750W 80+ Bronze gaming kasa ×1
Hotspot 100 dereceyi goruyorsa oyun içi ayarlarla çözülecek bir mesele değildir. Yine de denemek istersen R6 için önerdiğim ayarlar; 2K'da oynuyorsan T-AA aç, T-AA sharpness 50-75 arası kalsın, texture quality medium/high, anisotropic filtering 16x (sistemi zorlarsa 2x yap), ambient occlusion SSBC/SSBC+ olsun. Onun dışındaki ayarlar low kalabilir. NVDIA tarafında DLSS bu ayarlara çok iyi gidiyor, FSR de işe yarayacaktir %1 Low değerini arttırır en azından. Harici olarak FPS cap yapabilirsin monitor hertz degerinden biraz düşüğe sabitlemen yeterli. Freesync hep aktif kalmış olur hem. R6'da yaşadığın uzak nesnelerdeki bulaniklilik bu şekilde geçmeli.

Oyun içi ayarlar harici monitordeki OD değeri çok agresif ise o da ghosting benzeri bulaniklilik yapabiliyor. DbD'de başıma gelmişti, en ideal değeri deneme yanılma ile bulabilirsiniz.

Donma dediğiniz olay uzerinde çok konusmanin anlamı yok, muhtemelen sıcaklık kaynaklı oluyor. Farklı bir ekran kartı ile sistemi test ederseniz anlamış olursunuz. (Biraz komik biliyorum fakat arkadaşım ekran karti jelatinini çıkarmadan oyun oynamaya kalktığında 90-100 derecelerde gezmisti, sisteminiz yeni ise ve böyle bir şey gözünüzden kactiysa diye bahsetmek istedim. )

Son düzenleme: