nacho

Çalışkan
Merhabalar, bu sistemi yaklaşık 8 aydır kullanıyorum ve birkaç gün önce Resident Evil 4 oynarken görüntü dondu ve olay esnasında gelen ses takılmış bir şekilde gelmeye başladı. Ardından Forza Horizon 6’da da aynı şekilde olay gerçekleşti ve bu olaylar öncesinde bilgisayarda herhangi bir değişiklik (driver update, BIOS update, donanım değişimi) gerçekleşmedi.

Isılarda ise herhangi bir problem gözlemleyemedim. Ek olarak OCCT’de bulunan Power Testine soktuğumda ise 2 dakika dolmadan görüntü gidiyor ancak bilgisayar çalışmaya devam ediyor.

Eklemek isterim ki BIOS ve driverlar günceldi. BIOS üzerinde EXPO açık, işlemci dahili ekran kartı kapalı olması haricinde işlem yoktu, BIOS’u CMOS reset ve kendi Optimized Profile’ı dahil denedim. Bir kere HYPERVISOR_ERROR crash ekranı geldi ve SVM Mode, Memory Integrity gibi seçenekleri değerlendirdim ancak düzelmedi. Event viewer’da ise olağan dışı bir şeye rastlamadım.
  • Sapphire RX 9070 XT Nitro+
  • Ryzen 7 7800X3D
  • MSI B850 Gaming Plus WiFi
  • Patriot 6000Mhz 16GB RAM
  • Enermax Revolution III 1000W 80+ GOLD PSU

Merhaba,@Yakuza, @Recep Baltaş, farklı bir DDR5 RAM taktığımda sarı-kırmızı ışıklar söndü ve sistem başarıyla açıldı. Masaüstü kullanımında ve OCCT Power testinde problem yaşamadım ancak ekran kartım takılı olmadığı için oyun testi yapamadım. Tüm bu sorunlar RAM kaynaklı yaşanabilir mi? RAM aldığım süreçte farklı bir problemle karşılaşır mıyım sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,@Yakuza, @Recep Baltaş, farklı bir DDR5 RAM taktığımda sarı-kırmızı ışıklar söndü ve sistem başarıyla açıldı. Masaüstü kullanımında ve OCCT Power testinde problem yaşamadım ancak ekran kartım takılı olmadığı için oyun testi yapamadım. Tüm bu sorunlar RAM kaynaklı yaşanabilir mi? RAM aldığım süreçte farklı bir problemle karşılaşır mıyım sizce?
Ekran kartını da takıp test et, bakalım çalışıyor mu?

Kombinasyonları denemek bu işlerde ilk adım.

@X99 MSI + Patriot kombinasyonu, bilmem kaçıncı oldu. Bu konuları pas geçmeyin...

Bir süre EXPO kapalı dener misiniz?

EXPO kapalı olarak hata devem ediyorsa. Güç kaynağından gelen kabloları tek tek kontrol edelim. 3 ayrı kablo geliyor yazmışsınız ama, bir bakalım, çift soketli vardır belki, onu bir kontrol edelim. Adrenalinden ekran kartının gücünü bir tık kısıp deneyelim. -% de 10 deneyelim. İşlemcinin de grafik kartını güncelleyin, sonra BIOS'tan disabled yapın. Yazılım olarak Windows ve sürücü tarafında çözülmez ise, RAM ayarları ile ömzüm yolu arayalım. @ahmet.wint1

Ekran kartını da takıp test et, bakalım çalışıyor mu?

Kombinasyonları denemek bu işlerde ilk adım.
Ekran kartı takıp test ettim ve şu anda herhangi bir problem ile karşılaşmadım ilginçtir ki daha önce bahsettiğim tarayıcı üzerinden kick.com veya Spotify açılırken takılma yaşamadım.
@X99 MSI + Patriot kombinasyonu, bilmem kaçıncı oldu. Bu konuları pas geçmeyin...
Bu ikili arasında bir uyuşmazlık mı var acaba?
EXPO kapalı olarak hata devem ediyorsa. Güç kaynağından gelen kabloları tek tek kontrol edelim. 3 ayrı kablo geliyor yazmışsınız ama, bir bakalım, çift soketli vardır belki, onu bir kontrol edelim. Adrenalinden ekran kartının gücünü bir tık kısıp deneyelim. -% de 10 deneyelim. İşlemcinin de grafik kartını güncelleyin, sonra BIOS'tan disabled yapın. Yazılım olarak Windows ve sürücü tarafında çözülmez ise, RAM ayarları ile ömzüm yolu arayalım. @ahmet.wint1
Sistemi 2 gün içerisinde 2 kez baştan topladım ekstra olarakta farklı PSU ile 1 kere sıfırdan topladım. Diğer taraftan ise güncellemeler, BIOS güncellemeleri ve ayarları, farklı Windows çeşitleri, farklı ekran kartı gibi birçok yol denedim ancak ne son yaşadığım olay ne de geçmişte yaşadığım (birkaç saat önce bile oynadığım oyunlarda ilk girdiğimde yaşanan takılmalar, Spotify masaüstü uygulamasını açtığımda mouse dahil tüm görüntünün donması ve sesin devam etmesi) çözülmemişti. Ne yazıktır ki denediğim Ram ile üzerinde saatlerce deneme yapamadım ancak şu anda sanıyorum ki bu konunun açılma sebebi RAM’miş

Ekran kartı takıp test ettim ve şu anda herhangi bir problem ile karşılaşmadım ilginçtir ki daha önce bahsettiğim tarayıcı üzerinden kick.com veya Spotify açılırken takılma yaşamadım.

Bu ikili arasında bir uyuşmazlık mı var acaba?

Sistemi 2 gün içerisinde 2 kez baştan topladım ekstra olarak da farklı PSU ile 1 kere sıfırdan topladım. Diğer taraftan ise güncellemeler, BIOS güncellemeleri ve ayarları, farklı Windows çeşitleri, farklı ekran kartı gibi birçok yol denedim ancak ne son yaşadığım olay ne de geçmişte yaşadığım (birkaç saat önce bile oynadığım oyunlarda ilk girdiğimde yaşanan takılmalar, Spotify masaüstü uygulamasını açtığımda mouse dahil tüm görüntünün donması ve sesin devam etmesi) çözülmemişti. Ne yazıktır ki denediğim RAM ile üzerinde saatlerce deneme yapamadım ancak şu anda sanıyorum ki bu konunun açılma sebebi RAM'miş

Ekran kartı problemi çıkmamış en azından, RAM uyuşmazlığı çıktı gene. Bu Patriot RAM'in kodu falan var mı sende bakalım MSI'ın desteklediği listede görünüyor mu? Görünüyorsa vay MSI'ın haline, mid tier'de sıkıntılı.

@Ayhan Dönmez daha iyi bilir, onun elinden çok anakart geçti.

Patriot A2-B2 takılıyken EXPO açıp Bank Refresh Mode Normal denemeniz lazım. Bir de voltajları elle ayarlayın. Burada önerdiğim gibi. Patriot Dual Rank, IMC zayıfsa sıkıntı çıkar. MSI zaten problemli AM5'te, o artık bilindik bir şey. 10 karttan 5'inde bu tarz sorunlar var. Tepe model hariç bulaşılmaz. İşten anlayan adam bulaşabilir, 24 saat uğraşıp çözer. Normal kullanıcı ya da PC'ciler çözemez.