celikonur774

Üyecik
Herkese merhaba, geçtiğimiz günlerde yeni bir PC topladım. Yeni kasada birkaç kez AMD "sürücü zaman aşımı" hatası başıma geldi. Sürücüyü iki temiz kurulum üzerine yeniden yükledim. AMD'nin son yayınladığı önerilen sürücü olan 26.8.1 yüklü. Sizce çözümü nerede aramalıyım, bu hataya ne sebebiyet verir? PSU ya da ekran kartı arızalı diyebilir miyiz? Yardımlarınızı bekliyorum...

• İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • Ekran Kartı: Gigabyte RX 9070 XT
  • Anakart: ASUS Prime B650M-K
  • RAM: Patriot Viper Venom 16 GB DDR5
  • SSD: Kingston M.2 1TB
  • Kasa: Montech XR
  • PSU: Alpha 850W 80+ Bronze ATX 3.1 Gen5.1

Çıkan hata ise tam olarak bu şekilde:

f4515cf4-f421-484d-92bc-915bfb775eea.webp

Peki bunun bir çözümü yok mu şu an için? Yani driver güncellemesi mi beklemek gerekiyor, bir de tabii yine klasikleşmiş coil whine sesi mevcut. Ancak onu FPS 60 ile sınırlandırınca azaltabiliyorum. Ayırca PSU'yu da bütçe kısıtından dolayı daha düşük maliyetli seçmiştim, bu hataya PSU vesile olur mu diye korktum açıkçası.

Bir de son olarak RAM ile ilgili olan soruna da cevap verebilirseniz çok sevinirim.

AMD sürücü zaman aşımı her zaman ekran kartından olmaz kroniktir klasik AMD gibi söylemler de bence yanlış. Benim sıvı soğutma ekran kartına sıvı damlatmıştı o zamanda o hatayı almıştım ya da işlemcide sorun çıktığı zaman yine veriyordu aynı şekilde Windows yüzünden de olabiliyor. Sürekli alıyorsan problem var demektir ben 1 senedir kullanıyorum 2-3 kere oldu bende oyundan falan atmıştı farklı farklı oyunlarda ama çok sık olmuyor. Sende de fazla olmuyorsa uğraşmaya değmez.

AMD sürücü zaman aşımı her zaman ekran kartından olmaz kroniktir klasik AMD gibi söylemler de bence yanlış. Benim sıvı soğutma ekran kartına sıvı damlatmıştı o zamanda o hatayı almıştım ya da işlemcide sorun çıktığı zaman yine veriyordu aynı şekilde Windows yüzünden de olabiliyor. Sürekli alıyorsan problem var demektir ben 1 senedir kullanıyorum 2-3 kere oldu bende oyundan falan atmıştı farklı farklı oyunlarda ama çok sık olmuyor. Sende de fazla olmuyorsa uğraşmaya değmez.
2 gün içerisinde 3 kez başıma geldi. Oldukça fazla sanırım bu. 3 farklı oyunda aynı hatayı aldım, ama sizin dediğiniz gibi bazen sorunsuz 1 saat aralıksız oyun oynadığım da oldu

2 gün içerisinde 3 kez başıma geldi. Oldukça fazla sanırım bu. 3 farklı oyunda aynı hatayı aldım ama sizin dediğiniz gibi bazen sorunsuz 1 saat aralıksız oyun oynadığım da oldu.

Evet fazla ve normalde değil olay görüntüleyicisine baktınız mı uygulama ile sistem kısmına kırmızı bir uyarı var ise ne yazdığını söyleyebilir misiniz? Ama hatayı aldığınız saat ve dakikaya ait olsun.

Bu hata sistemde oluşan en ufak anormallikte tetiklenir. RAM timing uyuşmazlığı CPU OC stabilitesi SSD sağlığı ve en önemlisi PSU sağlığı ve GPU kablosu düzgün değilse olabilir.

Tabii Windows'ta hızlı başlatma gibi özellikler de bunu tetikleyebilir. Daha önceden bu hatayı düzenli olarak almıyorsanız içiniz rahat olsun kronik bir şey yok sadece bir şeyi bozduğunuz için alırsınız. Düzelttiğinizde eskisi gibi stabil olur.

RAM ile ilgili yukarda bahsettiğim gibi 6000 Mhz'ye çıkardığımda BIOS ekranını göremeden direkt masaüstüne atıyor. 4800'e tekrar çekince böyle bir sorunla karşılaşmadım. Kullandığım anakartın 6000 Mhz RAM'lerde sorun yarattığını okumuştum. Bundan kaynaklı olabilir mi?

Kasayı aldığım satıcı, PSU değişikliği için 4.200 TL fiyat farkıyla PN1000D Deepcool 1000W Gold ile değiştirmeyi öneriyor. Sizce uygun mudur bu PSU?
Bir bakalim.

RAM ile ilgili yukarıda bahsettiğim gibi 6000 MHz'ye çıkardığımda BIOS ekranını göremeden direkt masaüstüne atıyor. 4800'e tekrar çekince böyle bir sorunla karşılaşmadım. Kullandığım anakartın 6000 MHz RAM'lerde sorun yarattığını okumuştum. Bundan kaynaklı olabilir mi?

O RAM'leri iade ediniz baska RAM versinler. 4800MHz kullanilmaz. Ya da anakarti B850mk yapin.

Insanlari anlıyorum ust seviye pc istiyorlar ama parca denge kalite önemli maalesef bu yüzden bir miktar fazla harcamak lazim.

Psu,Anakart degismesi lazım. B650 sorun cikartmamasi lazimdi acaba neden olabilir @Ayhan Dönmez @X99

Bir bakalim.

O RAM'leri iade ediniz baska RAM versinler. 4800MHz kullanilmaz. Ya da anakarti B850mk yapin.

Insanlari anlıyorum ust seviye pc istiyorlar ama parca denge kalite önemli maalesef bu yüzden bir miktar fazla harcamak lazim.
Yani RAM'ler de mi problem var yoksa anakartta mı? Hangisi bu sorunu tetikler?

Bütçe kaynaklı bu ikisini de daha iyileriyle değiştirmem mümkün değil şu an için. Eğer sorun gerçekten bu parçalardaysa iade edip bir müddet bekleyebilirim ancak.

Bütçe kaynaklı bu ikisini de daha iyileriyle değiştirmem mümkün değil şu an için. Eğer sorun gerçekten bu parçalardaysa iade edip bir müddet bekleyebilirim ancak.
Bu arada elimdeki RAM'i DIMM A slotuna takmıştım. Sanırım anakart single RAM kullanımında DIMM B'yi öneriyormuş. DIMM B'ye takınca bu kez PC'de görüntü alamadım.

Yazdıkça bilgisayarda başka bir sorun çıkıyor sanki :)

Son düzenleme: