Arkadaşlarınız belki genel geçer en çok gördüğü FPS'i söylüyordur. Sistem bileşenleriniz bire bir aynı olmayabilir. Sizin yaşadığınız performans sorunlarını onlar görmezden geliyor olabilirler. Veya sistemlerini çok temiz ve düzgün ince ayarlar ile kullanıyor olabilirler. Bunun için bağlantıda genel geçer önerdiğim şeyleri deneyebilirsiniz. Oyun oynarken ayrıca arka planda çalışan uygulamaları azaltabilirsiniz.
Kayıt defterini onaran bir yazılım olduğunu sanmıyorum. Temiz kurulum sadece düzelmesini sağlar. Çok kurcalamadıysanız da bozulmaz.
Öncelikle güncelleme kontrolü yapın. Daha sonra dosya temizliği için 1-2 yöntem göstereceğim.
- Anakart sitesinden BIOS, ses ve ağ sürücülerini güncelleyin.
- AMD sitesinden anakart modeline uygun Chipset sürücülerini yükleyin.
- Ekran kartı sürücüsünü emin olmak adına DDU ile kaldırıp, tekrar yükleyin.
Son sürücüde sorun...
Önceden oynarken atıyorum Windows 10, Discord, tarayıcı gibi ekstra açık şeyler daha düşük kaynak tüketiyordu. Oyun güncelleme aldı veya sunucudaki insan sayısı arttı. Siz de kör değilseniz FPS düşen testte oyun 15 GB bellek tüketiyor. Öbür testte 13 GB olsa da oyun büyük ihtimalle 32 GB bellek ayarlasanız 17-18 GB görecektir. Kendini ve sistemi frenliyor, yani ön belleğe veri atıp, boşaltıp tekrar belleğe alıyor. Bu da FPS düşmelerine yol açıyor. Veya sisteme göre FPS kısıtlaması yapıyor.
Atıyorum o işlemci ve ekran kartı ile, bellek miktarı 32 GB iken bu ayarlarda 140 FPS alıyorsunuz, ama oyun sizin sınırlarınızı bildiğinden size çok yüklenmeyip bunu 90 civarına çekiyor.
Bellek takviyesi Rust için hatta artık güncel oyunlar için şart. Kendimi 16 GB bellek artık şart dönemine dönüş gibi hissediyorum. Firmalar artık bellek fiyatlarından dolayı bazı şeylerde optimizasyonu salmış durumdalar. Bu konuda ilk olarak da bellek geliyor. Artık 32 GB ideal olması gereken bellek. Çok param var diyorsanız 64 GB çıkılabilir. Şu anlık 32 GB ile oyun oynayıp, diğer işlemler ve Windows'u çok rahat kullanırsınız. Üstüne boşta bellek kaldığından bu oyunda yaşadığınız takılmaları da yaşamazsınız.
Arkada şu an Pacific Drive açık. Üstüne Edge ve Discord açık. Edge'de video falan izlemiyorum, ama sonradan kullanacağım sekmeler açık. Görsel olarak ultra ayarlar, belki Rust'a göre daha ağır bir oyundur. Ama tek oyunculu olduğundan Rust kadar kaynak tüketmiyor.
Windows 11, oyun, Edge(tarayıcı), Discord ve Steam ortalama 13 GB bellek tüketiyor.
Eki Görüntüle 152166