Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım 🙃
İşe yaramadı.

Çok ilginç, videoya bakınca fark ettim de. Drop yemeden önce 1700-2000MHz olan clock hızı drop anında 28'e düşüyor.

Bende öyle drop yiyorum konuma bakın isterseniz.

RX 6500 XT MHz'si anlık düşüyor ve oyun takılıyor

Herhangi bir oyunda olabiliyor bu, Detroit'te kasarken yakaladım. Ekran kartımda kayıt için encoder yok, bu yüzden işlemci %100 olduğundaki takılmalar benden kaynaklı. Kayıt alıyorum onluk bir sorunum yok, GPU MHz'sine bakarak takip edin donmaları...
techolay.net
techolay.net
1706203764766.webp

Ben DRAM'siz Kingston NV2 1 TB kullanıyorum. Aslında SSD'den de şüphelenmiyor değildim.

Ancak anlamadığım @Caner Uncu farklı SSD kullanıyor, o zaman neden onda da drop var? Bir dakika, DRAM var mı sizde?

1706204014818.webp

Ancak anlamadığım @Caner Uncu farklı SSD kullanıyor, o zaman neden onda da drop var? Bir dakika, DRAM var mı sizde?
Gigabyte 2500E modelinde DRAM bulunmuyor. 64 MB HMB var. Ayrıca QLC NAND ve E13 kontrolcü ile geliyor. Bayağı dandik bir SSD anlayacağın. Ama sorun SSD kaynaklı değil, bundan eminim. 11 senelik oyunun M.2 SSD kaynaklı droplanacağını hiç sanmıyorum.

@Caner Uncu

Windows ayarlarından güç ayarını dengeliden performansa aldım ve Minimal driverdaki tüm AMD teknolojilerini kapattım. Şu an iyi gibi, siz de dener misiniz?
Bunlar zaten denediğim şeyler hocam. Şöyle ki, Hellblade oyununu örnek vermem gerekirse test amaçlı aynı bölümü tekrar tekrar oynuyorum ve her seferinde birebir aynı noktada oyun takılıyor. Bir bölüm var mesela, merdivenleri çıkma aşamasında oyun kesinlikle takılıyor. Ardından çıktıktan sonra ''F'' tuşu ile kapıyla etkileşime girme esnasında yine takılıyor. Her test ettiğimde bunlar gerçekleşiyor. Yani belirli noktalarda takılmalar var.

Her türlü teknoloji kapatmayı, ayar değiştirmeyi, minimum frekans ayarlamayı falan denedim. Çözüm olmuyor. FurMark, 3DMark gibi uygulamalarda kartı test ediyorum hiçbir sorun çıkmıyor. Oyunlarda takılıyor. Garip vallahi, dediğim gibi her yolu denedim gibi, sonuç yok. Şundan eminim ama, AMD'nin çöplüğü.

@Turgineer hocam anakartınızı söyleyebilir misiniz markasıyla beraber.

Arkadaşımda i3-10105F Gigabyte B450m-h, 1650 Super var benden daha az FPS alıyor ama benim oyunum daha çok donuyor hatta onda hiç donmuyor M.2'ye kurulu oyun bir de.
benim sistemim
i3 12100F
RX 6500 XT
Gigabyte H610M-H
Kingston Fury Beast 8 GB 3200 MHz DDR4 + Goodram 8 GB 3200 MHz DDR4
Aerocool VX Plus AE-VXP500 500W

@Caner Uncu hocamda Gigabyte B450M K var.
Bende Gigabyte H610M-H var Gigabyte da otomatik açılmış bir ayar sebebiyet veriyor olabilir mi?

Son düzenleme:
@Caner Uncu hocamda Gigabyte B450M K var.
Bende Gigabyte H610M-H var Gigabyte da otomatik açılmış bir ayar sebebiyet veriyor olabilir mi?
Aynı anakart hocam, Caner hocamla İtopya'dan aynı sistemi aldık. Tek fark SSDler sanırım.

Linus forumda TPM kapatmamı önerdiler BIOS'dan. Henüz denemedim.

Gigabyte'da otomatik açılmış bir ayar sebebiyet veriyor olabilir mi?
Otomatik açılmış bir ayar yok hocam. Zaten BIOS'u çok sade, çok fazla bir özellik yok yani. TPM, 4G Decoding, Re-Size Bar, XMP açıp kapama gibi birçok ayarı denedim.

Linus forumda TPM kapatmamı önerdiler BIOS'dan. Henüz denemedim.
Denedim, bir işe yaramıyor. Şöyle bir bilgi vereyim, SnowRunner oyunu Windows 10'da çok daha fazla takılırken Windows 11'de başlarda takılıyor, sonra Windows 10'a göre nispeten daha düzgün çalışıyor. Diğer oyunlarda aynı durum yok ama. CoD Ghosts inanılmaz drop yiyor, Hellblade de dediğim gibi belli alanlarda drop yiyor.

Ben sorunun AMD kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Otomatik açılmış bir ayar yok hocam. Zaten BIOS'u çok sade, çok fazla bir özellik yok yani. TPM, 4G decoding, re-size bar, XMP açıp kapama gibi birçok ayarı denedim.

Denedim, bir işe yaramıyor. Şöyle bir bilgi vereyim, SnowRunner oyunu Windows 10'da çok daha fazla takılırken Windows 11'de başlarda takılıyor, sonra Windows 10'a göre nispeten daha düzgün çalışıyor. Diğer oyunlarda aynı durum yok ama. CoD Ghosts inanılmaz drop yiyor, Hellblade de dediğim gibi belli alanlarda drop yiyor.

Kart değiştirip denemeden biri sonucu öğrenemeyecegiz o zaman.

Otomatik açılmış bir ayar yok hocam. Zaten BIOS'u çok sade, çok fazla bir özellik yok yani. TPM, 4G decoding, re-size bar, XMP açıp kapama gibi birçok ayarı denedim.

Temiz Windows'la test ettiniz mi hiç sadece Steam yükleyip?
Ben fareyi kaydırdığımda FPS'in anlık çok fazla düştüğünü gördüm biraz bakınınca bu konuyu gördüm.
"Overwolf" adlı uygulamayı silince kökten çözüldü sorunum.

Son düzenleyen: Moderatör: