Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Kharov

Uzman
Yer
Pripyat
Merhaba,

Normalde CPU frekansım gayet stabil çalışırken, özellikle disk okuma-yazma işlemi yaptığım anlarda (örneğin büyük dosya kopyalarken ya da bir uygulama kurarken) işlemci hızım 0.5GHz civarına düşüyor ve Core VID de 0.5v seviyesine iniyor. Bu durumda ek bir yük bindirecek uygulama, program açıncaya kadar veya disk işlemini sonlandırmayıncaya kadar frekans tekrar yükselmiyor.

İlginç olan, uzun süre oyun oynasam bile hiçbir şekilde frekans düşmesini bu süreçte yaşamıyorum, sorun sadece disk etkinliği sırasında veya tarayıcı gibi hafif uygulamalar açarken ortaya çıkıyor. Aşağıda bazı önlemleri denememe rağmen aynı sorunu yaşıyorum:

• Güç planını “nihai performans” veya “dengeli” olarak ayarladım.
  • Temiz Windows kurulumu yaptım.
  • Overclock kapalı bir şekilde deneme de yaptım.
  • Sıcaklıkları kontrol ettim, işlemci boştayken genelde 40 derece, yük altında ise en fazla 85 derece.
  • Pinler yamulmuş mu diye kontrol sağladım herhangi bir sorun yok.
  • BIOS, chipset ve bütün sürücülerimi güncelledim.
  • Llc seçeneklerinin her birini denedim sorun çözülmedi.
  • Windows güncellemeleri tam, tüm sürücüler güncel.
  • İşlemci güç yönetimi ayarlarında minimum işlemci durumunu değiştirmeyi denedim (0% ve 100% arasında).
  • Herhangi bir “optimizer” veya ek performans aracı kullanmıyorum.
Bu konuda tecrübesi veya bilgisi olanların yardımlarını rica ediyorum. Benzer bir sorunla karşılaşanlar nasıl çözdü? BIOS tarafında veya Windows güç ayarlarında gözden kaçırmış olabileceğim bir ayar var mıdır? Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.
  • RAM: Kingston 16x2(32 GB) Beast RGB EXPO 6400MHz CL32 DDR5.
  • SSD: Crucial 1TB P3 Plus serisi NVMe M.2 SSD.
  • Ekran kartı: Zotac RTX 4070 Super.
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Normalde CPU frekansım gayet stabil çalışırken, özellikle disk okuma-yazma işlemi yaptığım anlarda (örneğin büyük dosya kopyalarken ya da bir uygulama kurarken) işlemci hızım 0.5GHz civarına düşüyor ve Core VID de 0.5v seviyesine iniyor. Bu durumda ek bir yük bindirecek uygulama, program açıncaya kadar veya disk işlemini sonlandırmayıncaya kadar frekans tekrar yükselmiyor.

İlginç olan, uzun süre oyun oynasam bile hiçbir şekilde frekans düşmesini bu süreçte yaşamıyorum, sorun sadece disk etkinliği sırasında veya tarayıcı gibi hafif uygulamalar açarken ortaya çıkıyor. Aşağıda bazı önlemleri denememe rağmen aynı sorunu yaşıyorum:

• Güç planını “nihai performans” veya “dengeli” olarak ayarladım.
  • Temiz Windows kurulumu yaptım.
  • Overclock kapalı bir şekilde deneme de yaptım.
  • Sıcaklıkları kontrol ettim, işlemci boştayken genelde 40 derece, yük altında ise en fazla 85 derece.
  • Pinler yamulmuş mu diye kontrol sağladım herhangi bir sorun yok.
  • BIOS, chipset ve bütün sürücülerimi güncelledim.
  • Llc seçeneklerinin her birini denedim sorun çözülmedi.
  • Windows güncellemeleri tam, tüm sürücüler güncel.
  • İşlemci güç yönetimi ayarlarında minimum işlemci durumunu değiştirmeyi denedim (0% ve 100% arasında).
  • Herhangi bir “optimizer” veya ek performans aracı kullanmıyorum.
Bu konuda tecrübesi veya bilgisi olanların yardımlarını rica ediyorum. Benzer bir sorunla karşılaşanlar nasıl çözdü? BIOS tarafında veya Windows güç ayarlarında gözden kaçırmış olabileceğim bir ayar var mıdır? Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.
  • RAM: Kingston 16x2(32 GB) Beast RGB EXPO 6400MHz CL32 DDR5.
  • SSD: Crucial 1TB P3 Plus serisi NVMe M.2 SSD.
  • Ekran kartı: Zotac RTX 4070 Super.
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F.
- BIOS Ayarları: BIOS ayarlarında "C-States" özelliğini devre dışı bırakmayı deneyin. Bu, işlemci güç yönetimi ile ilgili sorunları çözebilir. Ayrıca "Cool'n'Quiet" özelliğini kapatmayı da göz önünde bulundurun.

- Güç Yönetimi Ayarları: Windows'ta "Güç Seçenekleri" bölümünde "Gelişmiş Güç Ayarları" altında “PCI Express > Sıra Uyku Durumu” özelliğini devre dışı bırakmayı deneyin.

- Disk Sürücü Performansını Kontrol Etme: NVMe sürücünüzün performansını kontrol etmek için "CrystalDiskMark" veya "AS SSD Benchmark" gibi bir yazılım kullanarak okuma/yazma hızlarını test edin. Düşük performans görüyorsanız, sürücü yazılımını veya firmware güncellemesini kontrol edin.

- Disk Birleştirme ve Hızlandırma: SSD'nizde birleştirme yapılmasını önlemek için "TRIM" özelliğinin aktif olduğundan emin olun. Bunun için PowerShell'i yönetici olarak açın ve Optimize-Volume -DriveLetter C -ReTrim -Verbose komutunu çalıştırın.

- RAM Ayarları: RAM’inizin EXPO profilini BIOS'tan etkin veya devre dışı bırakmayı deneyin. Ayrıca, RAM frekansınızı 6400MHz yerine 6000MHz'e düşürerek stabiliteyi kontrol edebilirsiniz.

- Ek Disk Kontrolü: SSD'de bir sorun olup olmadığını değerlendirmek için "Windows Disk Denetimi" yapın. Komut istemine chkdsk C: /f /r komutunu yazın ve işlemi gerçekleştirin.

- Herhangi bir arka plan uygulamasını kontrol edin: Görev Yöneticisi’ni kontrol ederek işlemciyi aşırı kullanan arka plan uygulamaları olup olmadığını izleyin. Özellikle disk veya CPU kullanımına dayanan uygulamaları tespit edin.

- Yeni Bir Disk Testi: Eğer sorun devam ediyorsa, SSD’nizin yerini değiştirmek veya farklı bir M.2 yuvasında denemek faydalı olabilir. Bu, anakart bağlantı sorunlarını tespit etmenize yardımcı olabilir.

- Operasyonel Tamir: Son çare olarak, Windows'u tekrar temiz bir kurulum yaparak kurmayı düşünebilirsiniz, bu adım, derinlemesine bir sorun varsa sorunları temizleyebilir.

Bu adımlar, sorununuzu çözmek için uygun bir yol sunabilir. Her adımda sonuçları değerlendirerek ilerlemek yararlı olacaktır.

Çözüm