Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
  • Anakart: MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi
  • İşlemci: Ryzen 7600
  • RAM: Corsair 16x2 6000
  • Ekran kartı yok, onboard kullanıyorum.
  • PSU: Corsair RM850
  • Samsung 970 EVO Plus

Yaklaşık 1.5 2 ay önce topladığım sistemde sorun yaşıyorum. Ara sıra donuyor, mouse hareket etse bile bir şey yapılamıyor. Ben de direk kapatıp açıyorum. Uyurken sistemi açık bırakıyor kalktığımda yeniden kendini başlattığını görüyorum.

En son beta sürüm hariç güncel BIOS kurulu. EXPO'yu kapatmış öyle kullanırken de donma yaptı. Tekrar EXPO'yu açtım. Muhtemelen yine donacaktır.

Minidump oluşmuyor mavi ekran da vermiyor. AMD'nin chipset güncellemesini de yaptım ama sıkıntı devam ediyor. Donanımsal bir sorun gibi görüyorum ama çok da bilgim yok.

Sistemi de kurarken uğraştığım için tekrar kurmakla uğraşmak istemiyorum. Yani işletim sistemini kur, gerekli sürücüleri kur, yazılımları kur ayarları yap tekrar uğraşmak istemediğim için sorun işletim sistemi ise onu erteliyorum. Neyse ki eski Ryzen 3600 sistemimi satmadım o olmasa bayağı sıkıntı yaşardım. Onda GTX 1080 ekran kartı var belki yeni sisteme takar denerim ama çözülür mü emin değilim.

Sorun çıkmasın diye anakartın desteklediği RAM'leri almıştım. Yine de sıkıntı yaşıyorum. Genelde günde 1 2 kez yaşıyor gibiyim. Bazen olmuyor bazen oluyor garip bir sıkıntı. Keşke daha kolay teşhis edebilecek bir sistem olabilseydi. Nerede sıkıntı var diye uğraşmak zor. Sonuçta elimde yedek aynı parçalar da yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunumu çözdüm. Windows 10 kullanıyordum. 11 kurdum bir daha bu hataları almadım. Bunu hiç tahmin etmezdim. Aklımda hep donanım sorunu olmalı bu diye düşündüm. Umarım okuyacak arkadaşlar da bu şekilde çözebilirler.
Buraya rapor düşüyor mu?

Buraya rapor düşüyor mu?

Bazı hata, uyarı ve önemli şeklinde bildirimler olmuş ama buradan nasıl çözeceğimi bilemiyorum.

Özel görünümlerden yönetim olaylarını ve windows günlüklerinden sistem kısmını kaydedip mediafire'a attım hocam.

Şu hatayı alan birisi sorunu farklı bir yongaya sahip anakart alarak çözdüğünü söylemiş.

Screenshot_64.webp

Tabi başka bir çok farklı çözüm önerileri yazıyor ama hangisi kim bilir.

Son düzenleme:
Kernel Power 41 hatası genelde ekran kartı ve PSU kaynaklı oluyor. Başka PSU ile deneme şansınız var mı?
Ryzen 5 3600 sistemimde High Power Absolute 650W var. Onu kullanabilirim ancak uzun süre Corsair RM850'yi o sistemde kullanıyordum ve hiçbir sıkıntı yaşamamıştım.

Anakartın ikinci CPU güç girişini bağlamadım ondan yapıyor mudur? Bir de onu bağlayıp öyle deneyeyim.

Teşekkür ederim.

Ryzen 5 3600 sistemimde High Power Absolute 650W var. Onu kullanabilirim ancak uzun süre Corsair RM850'yi o sistemde kullanıyordum ve hiçbir sıkıntı yaşamamıştım.
4 aydır B650M Gaming Plus Wi-Fi kullanıyorum sizdeki sorunların hiçbiri olmadı bende. PSU veya işlemcinin dahili grafik kartından dolayı sorun yaşıyor olmanız muhtemel. Güç kaynağınız ne kadar kaliteli olursa olsun elektronik ürünlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz her zaman var. Dahili grafik kartınızın sürücüsünün güncel olduğundan emin olun. Chipset güncellemesini de AMD'nin sitesinden yapın.

4 aydır B650M Gaming Plus Wi-Fi kullanıyorum sizdeki sorunların hiçbiri olmadı bende. PSU veya işlemcinin dahili grafik kartından dolayı sorun yaşıyor olmanız muhtemel. Güç kaynağınız ne kadar kaliteli olursa olsun elektronik ürünlerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz her zaman var. Dahili grafik kartınızın sürücüsünün güncel olduğundan emin olun. Chipset güncellemesini de AMD'nin sitesinden yapın.

Eski sistemdeki GTX 1080'i takıp denedim yine aynı hataları alıyorum hocam. Halen PSU değiştirme imkanım olmadı. Sistemi komple söküp tekrar birleştirdim. O da fayda etmedi. Tek RAM takıp denedim yine aynı donmaları yaptı. Sürücüler de güncel.

Sizdeki anakart M modeli bu arada. Tabi elektronik şans işi anlıyorum. Demek ki bana denk geldi. Yine de yüzde 100 tabi emin değilim. Sistemler o kadar gelişti ama bütün parçaları tek tek değiştirmeden halen sorunun hangi parçadan olduğu tam olarak anlaşılmıyor gibi.

Bu arada memtest yaptım hiçbir hata vermedi. 20 dk OCCT yaptım sistemi zorladım ama hiçbir sorun çıkmadı.

Bir arkadaş voltaj ve MHZ'yi sabitledim öyle düzeldi demişti ama o işleri bilmediğim için pek girişmek istemiyorum. Şu an PBO ve CPB kapattım 4 gündür chrome açık şekilde duruyor kitlenme olmamış. Daha önce durduğu yerde de kitleniyordu. Ama sistemi kullanmıyorum. Eski sistemi kullanıyorum arada ona geçip bakıyorum.

En son PSU'yu değiştirip haftaya servisine götürmeyi düşünüyorum. Ancak servis point servisi hakkında da kötü şeyler okuyorum. Umarım daha da bozup bana sorun yok deyip geri vermezler.

WhatsApp Görsel 2024-09-27 saat 14.59.35_35f52e82.webp

Son düzenleme:
Sorunumu çözdüm. Windows 10 kullanıyordum. 11 kurdum bir daha bu hataları almadım. Bunu hiç tahmin etmezdim. Aklımda hep donanım sorunu olmalı bu diye düşündüm. Umarım okuyacak arkadaşlar da bu şekilde çözebilirler.

Çözüm