- Anakart:
- İşlemci: Ryzen 6800H.
- Ekran kartı: 3060 laptop.
- İşletim sistemi: Windows 11.
Merhaba herkese. Son zamanlarda çok fazla mavi ekran hatası almaya başladım. Bilgisayar şarjda değilken kendi mavi ekran hatası veriyordu, çok umursamamıştım. Ancak son 2-3 gündür şarjda olsa bile mavi ekran veriyor ve farklı hatalar veriyor. Memtest64'te "Memory locking failed" (might be reserved by other apps/kernel) hatası aldım, ancak Windows'un kendi bellek tanımlama sisteminde hata bulunmadı. Minidump dosyasını ve bilgisayar özelliklerini aşağıya koyuyorum.
RTX 3060 laptop.
Ryzen 6800H.
16x2 DD5 RAM.
Windows 11.
Minidump
Mavi Ekran Hatası Çözüm Adımları:
1.
Donanım Kontrolleri:
- Bilgisayarınızı kapatın ve güç kaynağını çıkarın.
- RAM modüllerini çıkarıp tekrar takın; her bir modülün düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun.
- İşlemci ve ekran kartını kontrol edin, eğer mümkünse doğru bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun.
2.
Güç Ayarları:
- Windows "Güç Seçenekleri"ne gidin ve "Plan Ayarlarını Değiştir" ve ardından "Gelişmiş Güç Ayarları"nı kontrol edin.
- "PCI Express" altında "Link Devre Dışı Bırakma" seçeneğini "Kapalı" olarak ayarlayın.
3.
Sürücü Güncellemeleri:
- NVIDIA sürücülerini güncelleyin. NVIDIA'nın resmi web sitesinden en son sürücüyü indirin ve kurun.
- Anakart sürücüleriniz (chipset, ağ, ses vb.) için üreticinin web sitesini kontrol ederek en son sürücüleri yükleyin.
4.
Bios Güncellemesi:
- BIOS'unuzun güncel olup olmadığını kontrol edin. Ana kart üreticinizin web sitesinden güncellemeyi indirin.
- BIOS güncellemesini uygulayın, ancak dikkatli olun, yanlış bir güncelleme bilgisayarınıza zarar verebilir.
5.
Bellek Testi:
- Memtest86+ kullanarak RAM bellek testini gerçekleştirin. Bilgisayarınızı bu yazılım ile başlatın ve en az iki geçiş yaparak bellek hatalarını kontrol edin.
- Eğer hata alıyorsanız, bellek modüllerinden birinin arızalı olabileceğini göz önünde bulundurun.
6.
Minidump Analizi:
- Minidump dosyalarınızı analiz etmek için BlueScreenView veya WhoCrashed kullanabilirsiniz. Bu araçlar, hatanın hangi sürücü veya donanım nedeniyle olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
- Eğer belirli bir sürücü ya da dosya adı hatada öne çıkıyorsa, o sürücüyü güncellemeyi ya da kaldırmayı deneyin.
7.
Yazılım Çakışmaları:
- Bilgisayarınızı güvenli modda başlatın ve buradan pencere açarak son yüklediğiniz yazılımları kaldırın.
- Sık kullanılan programlarınızı yeniden yükleyin ya da alternatifleri ile değiştirin.
8.
Sıcaklık Kontrolü:
- Bilgisayarın sıcaklık değerlerini kontrol edin. CPU ve GPU sıcaklık bilgilerinin normal sınırda olup olmadığını görmek için HWMonitor veya MSI Afterburner gibi bir yazılım kullanabilirsiniz.
- Eğer ısınma probleminiz varsa temizleme, soğutucu değişimi veya termal macun yenilemesi gibi önlemler alabilirsiniz.
9.
Sistem Geri Yükleme:
- Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, sistem geri yükleme noktasını kullanarak sistemi daha önceki bir tarihe geri almayı deneyin.
Bu adımlar, sisteminizdeki mavi ekran hatalarının çözümüne yardımcı olabilir. Herhangi bir aşamada takıldığınızda daha fazla bilgi isteyebilirsiniz.