Ozen00s

Başarılı
Merhabalar, 3 gün önce işlemci macun değişimi ve genel temizlik amacıyla bilgisayara bakım yaparken işlemcimin pinini yanlışlıkla kırdım ve kırık pin kayıp fakat işin güzel yanı işlemcim bu süredir çalışıyor ve stress testlerinde olsun normal kullanımlarımda olsun herhangi bir sorun yaşamadım :cool:.

Tek bir pin kırıldı ve ok işareti içerisinde göstermeye çalıştım. En köşedeki pin, kırılan pin görselini ekliyorum.

sss.webp

Araştırmalarım sonucu kırılan pinin değerlendirmesi için AM4 Pinout Diagram şemasında iceledim ve "VSS" amaçlı (topraklama PIN'i ) imiş ve bir tanesi dahi kırılsa işlemcinin çalışmasında bir etkisi yokmuş yedek VSS pinleri yeterli olduğundan dolayı.

Sorun yaratmayacak gibi bir araştırma sonucu elde etsem de ve her ne kadar sorunsuz kullanıyor olsam da tabii ki işlemci gibi bir ileri mühendislik yatan bir donanımdaki olan tahribat beni düşündürüyor 🧐.

Sorum şu acaba kırılan pin her ne kadar VSS PIN'i olsa da uzun vadede ne gibi sorunlar yaşatabilir?

Merhaba, 3 gün önce işlemci macun değişimi ve genel temizlik amacıyla bilgisayara bakım yaparken işlemcimin pinini yanlışlıkla kırdım ve kırık pin kayıp fakat işin güzel yanı işlemcim bu süredir çalışıyor ve stress testlerinde olsun normal kullanımlarımda olsun herhangi bir sorun yaşamadım :cool:.

Tek bir pin kırıldı ve ok işareti içerisinde göstermeye çalıştım. En köşedeki pin, kırılan pin görselini ekliyorum.

Eki Görüntüle 72029

Araştırmalarım sonucu kırılan pinin değerlendirmesi için AM4 pinout diagram şemasında iceledim ve "vss" amaçlı (topraklama PIN'i ) imiş ve bir tanesi dahi kırılsa işlemcinin çalışmasında bir etkisi yokmuş yedek vss pinleri yeterli olduğundan dolayı.

Sorun yaratmayacak gibi bir araştırma sonucu elde etsem de ve her ne kadar sorunsuz kullanıyor olsam da tabii ki işlemci gibi bir ileri mühendislik yatan bir donanımdaki olan tahribat beni düşündürüyor 🧐.

Sorum şu acaba kırılan pin her ne kadar vss PIN'i olsa da uzun vadede ne gibi sorunlar yaşatabilir?

Sıcaklık değerleri çok artmadığı sürece çok sıkıntı olmaz. OC işlerine de girmeyin bu haliyle.

Sıcaklık değerleri çok artmadığı sürece çok sıkıntı olmaz. OC işlerine de girmeyin bu haliyle.

OC yapabilmeye müsait bir anakartım yok, sıcaklık değerlerim test altında maksimum 75 dereceyi görüyor. Bu şartlar altında sanırım kullanıma müsait olmalı sizin yorumlamanıza göre, doğru mudur?

Son düzenleyen: Moderatör:
OC yapabilmeye müsait bir anakartım yok, sıcaklık değerlerim test altında maksimum 75 dereceyi görüyor. Bu şartlar altında sanırım kullanıma müsait olmalı sizin yorumlamanıza göre, doğru mudur?

PSU nuz kaliteli mi marka modeli nedir? Eğer dandik bir markaysa sıkıntıya sebep olabilir.

PSU nuz kaliteli mi marka modeli nedir? Eğer dandik bir markaysa sıkıntıya sebep olabilir.
Bildiğim kadarı ile PSU kaliteli bir ürün değil. Modeli, Hiper PS-60 600W. Bilgisayarımdaki diğer donanımlar yüksek güç sarfedecek düzeyde olmadığı için de fazlasıyla yeterliydi açıkcası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarı ile PSU kaliteli bir ürün değil. Modeli, Hiper PS-60 600W. Bilgisayarımdaki diğer donanımlar yüksek güç sarfedecek düzeyde olmadığı içinde fazlasıyla yeterliydi açıkçası.

Yani saatli bomba minvalinde. Elektrik kesilmesi ya da anlık kesilip geri gelmesi durumunda sıkıntı çıkabilir. Onun dışında bir sorun yaşamazsın.

Bir tane VSS pininin olmamasi genelde hicbir etki yapmaz. VSS pinleri cok fazla zaten, bir tanesi gidince de pek etkisi olmuyor hallice. VSS pini kirip hala sorunsuz islemcilerini kullanan cok gordum.

Kisacasi su anlik kullanmaya devam edebilirsiniz ve yuksek ihtimal de pek sorun yasamazsiniz ancak ani sistem kapanmalari, Kernel Power 41 tarzi hatalar almaya baslarsaniz cok da sasirmayin derim. Hem ilk nesil Ryzen kullaniyorsunuz, yukseltme yapmaya bahaneniz olmus oldu.