Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
Hocam RAM değiştirip yine drop yiyen arkadaş dediklerinden biri de benim, ben de onlara dedim CL 30 Hynix ile de çözülmedi diye. Size böyle uzunca düzgün bir yazı yazdılarsa benle de düzgünce ilgilenirler diye düşünüyorum çünkü birçok müşteri şuan bu sorundan mağazayı darlıyor. Ben yaptırabilirsem Ultra 7 265K yaptıracağım sistemi. Bakalım bana da bizde drop yok diyecekler mi :D. Elektrik kaynaklıysa ve oda değişince de çözülmezse aşırı sıkıntı çünkü ev bizim. Benim maillere acaba niye dönmediler, yarın arayıp bir konuşayım sizden de bahsedeyim benim sisteme ne yapacaksınız diye sorayım.

@Ayhan Dönmez Hocam vermeyi unuttuğum bir detay var. Ben oyunlarda FPS sabitleyince, mesela RDR 2'de 80'in altını görmediğimden 80 limiti koymuştum ve ekran kartı kullanımı yüzde 60'lara inmişti ve Watt değeri de azalmıştı; sutter bıçak gibi kesilmişti. Bu olay stutter yaşanan her oyunda aynı; bu detay hangi donanımdaki soruna işaret edebilir? GamingGen'den hala dönüş alamadım.
G-Sync açıksa VRR range dışına çıkarsa yapabiliyor, bendeki stutter sebeplerinden birisi buydu, o yüzden G-Sync kapatınca düzelmişti. Haricen ekran kartı ile alakalı olabilir, mesela GPU power limit %100 gelir normalde, bunu %50 limitleyip oyunu very low ayarlara aldığında, stutter çözülüyorsa, bil ki sorun GPU tarafına işaret ediyor yüksek ihtimalle, artık güç bağlantısı olur, hotspot sıcak çalışıyordur ondan olur, bir sürü sebebi olabilir. Genel anlamda tek tek parça değiş tokuşu ile, deneme yanılma ile çözülebilecek bir sorun bunlar, GGTR test ettiği herkese sanırım drop yok diyor, gidip kendi gözünle görmen en iyisi gibi. Adamlar çünkü drop var dese, sıfırdan yenilemesi gerekecek, veyahut teste tabi tutan arkadaş deneyimsiz, o yüzden yorum yapamıyorum. Çok geniş bir yelpaze yani.

G-Sync açıksa VRR range dışına çıkarsa yapabiliyor, bendeki stutter sebeplerinden birisi buydu, o yüzden G-Sync kapatınca düzelmişti. Haricen ekran kartı ile alakalı olabilir, mesela GPU power limit %100 gelir normalde, bunu %50 limitleyip oyunu very low ayarlara aldığında, stutter çözülüyorsa, bil ki sorun GPU tarafına işaret ediyor yüksek ihtimalle, artık güç bağlantısı olur, hotspot sıcak çalışıyordur ondan olur, bir sürü sebebi olabilir. Genel anlamda tek tek parça değiş tokuşu ile, deneme yanılma ile çözülebilecek bir sorun bunlar, GGTR test ettiği herkese sanırım drop yok diyor, gidip kendi gözünle görmen en iyisi gibi. Adamlar çünkü drop var dese, sıfırdan yenilemesi gerekecek, veyahut teste tabi tutan arkadaş deneyimsiz, o yüzden yorum yapamıyorum. Çok geniş bir yelpaze yani.
Hocam psikolojimi etkilemeye başladı artık; onbinler verdiğim PC yerinde yok; adamlara attığım maillerde dönüş yok, çözüp çözmeyecekleri belli değil. Gerçekten hızlı trenle çıkıp Sivas'tan oraya gidip yanlarında bizzat test edip sorun çözülene kadar parça deneyebilirim birlikte, gece bir arkadaş/akrabada bir şekilde kalıp ertesi gün geri dönerim. Bunu yapmam tabii ki şimdilik öylesine bir düşünce ama her an ciddileşebilir. Öbür türlü başım daha çok ağrıyacak gibi.

Hocam psikolojimi etkilemeye başladı artık; onbinler verdiğim PC yerinde yok; adamlara attığım maillerde dönüş yok, çözüp çözmeyecekleri belli değil. Gerçekten hızlı trenle çıkıp Sivas'tan oraya gidip yanlarında bizzat test edip sorun çözülene kadar parça deneyebilirim birlikte, gece bir arkadaş/akrabada bir şekilde kalıp ertesi gün geri dönerim. Bunu yapmam tabii ki şimdilik öylesine bir düşünce ama her an ciddileşebilir. Öbür türlü başım daha çok ağrıyacak gibi.
Zor bir durum evet, süreç yavaş işliyor malesef, ona yapacak hiçbir şey yok. Umarım olumlu sonuçlanır, hepinizde aynı sorun var ama ne hikmetse adamların test merkezinde tek bir sorun dahi yok.

G-Sync açıksa VRR range dışına çıkarsa yapabiliyor, bendeki stutter sebeplerinden birisi buydu, o yüzden G-Sync kapatınca düzelmişti. Haricen ekran kartı ile alakalı olabilir, mesela GPU Power limit %100 gelir normalde, bunu %50 limitleyip oyunu Very Low ayarlara aldığında, stutter çözülüyorsa, bil ki sorun GPU tarafına işaret ediyor yüksek ihtimalle, artık güç bağlantısı olur, hotspot sıcak çalışıyordur ondan olur, bir sürü sebebi olabilir. Genel anlamda tek tek parça değiş tokuşu ile, deneme yanılma ile çözülebilecek bir sorun bunlar, ggtr test ettiği herkese sanırım drop yok diyor, gidip kendi gözünle görmen en iyisi gibi. Adamlar çünkü drop var dese, sıfırdan yenilemesi gerekecek, veyahut teste tabii tutan arkadaş deneyimsiz, o yüzden yorum yapamıyorum. Çok geniş bir yelpaze yani.

Hocam bu arada bende de sanirim Battlefield 6 da gözlemlemistim Very Low yapinca daha akici oluyordu oyun ama hepsinde gecerli değildi sanirim bu aksam bir kez daha deneyeyim.
Bende FPS limiti koymak pek bir ise yaramiyor.

170 FPS limiti koysugum Rocket League gibi bir oyunda bile %1 Low FPS 74-50-34 arasi geziyor.

Selam. Sisteminiz Techolay ofisine geldi ve test ettik.

Farklı RAM'ler ve farklı PSU ile test ettik ve sorun çözülmedi.
ResizeBAR ve EXPO ayarları da fayda etmedi.

En son sizin sisteminizdeki ekran kartını test sistemimizdeki RTX 4070 ile değiştirip test ettik.
4070 ile her iki sistemde de stutter sorunu oluşmadı.
Sizin sisteminizdeki 5070 Ti ise her iki sistemde de stutter sorununa yol açtı. Yani sorunun ekran kartında olma olasılığı çok yüksek, bilginize.

@Ateş Hekimoğlu

Selam. Sisteminiz Techolay ofisine geldi ve test ettik.

Farklı RAM'ler ve farklı PSU ile test ettik ve sorun çözülmedi.
ResizeBAR ve EXPO ayarları da fayda etmedi.

En son sizin sisteminizdeki ekran kartını test sistemimizdeki RTX 4070 ile değiştirip test ettik.
4070 ile her iki sistemde de stutter sorunu oluşmadı.
Sizin sisteminizdeki 5070 Ti ise her iki sistemde de stutter sorununa yol açtı. Yani sorunun ekran kartında olma olasılığı çok yüksek, bilginize.

@Ateş Hekimoğlu
Bu durumda ne yapabilirim? GamingGen Recep Bey'e dediğim gibi oyuna bile girmeden bir şey yok diye salmıştı sistemi; sonra size geldi zaten. Ekran kartı sorunlu diye kartı yollasam yine bir şey yok diye geri yollayacaklar bana. @Dark Raiden

Sanirim servis sana olumsuz yanit vermis o yuzden mi Techolay ofisine verdin?

Neyse ben normalde %1 sayicini acmadan FurMark testini yapiyordum NVIDIA'nin kendi izlemesini açtım ve FurMark testinde bile 267 ortalama FPS'ten %1 Low FPS'in 27'e 25 falan dustugunu gozlemledim.

Sanirim servis sana olumsuz yanit vermis o yuzden mi Techolay ofisine verdin?

Neyse ben normalde %1 sayicini acmadan FurMark testini yapiyordum NVIDIA'nin kendi izlemesini açtım ve FurMark testinde bile 267 ortalama FPS'ten %1 Low FPS'in 27'e 25 falan dustugunu gozlemledim.
Oyuna bile girmeden bir şey yok dedi onlar. Ben şimdi yine aradım Techolay ofisinde test edildi dedim ama yine bir şeyler gevelediler bana, hiçbir şey yapmıyoruz diyorlar yani. Artık para biriktirip düzgün marka bir 5070 Ti alıp bir daha da hazır sistem işine bulaşmam herhalde. Belki Recep Bey konuşursa kartı değişirler ama sanmıyorum. Bu Galax markasının garantisi de bu mağazaymış yani o kartı hayatta değiştiremeyeceğim. Siz de bi' farklı ekran kartıyla deneyin. Bence sizin sorun da yüzde 99 ekran kartıyla ilgili. Bozuk kartları kitleyip müşteriye yüz çeviriyorlar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.