Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
Doğru diyorsunuz. Mesela ben sistemle birlikte 4K monitör almıştım, 3 kere iade ettim; dördüncüsü ölü pikselsiz gelebildi. Üç marka değiştirdim.

Mümkünatı yok yani, ya da aşırı şanslı olman lazım bazıları gibi. Mevzu bir yerden sonra para da değil, al iade et, al iade et. Binning deniyor bu mevzuya. Ama çoğu kişi böyle yaptığından, sana gönderilen sıfır etiketli ürünün bile sıfır olduğu kesin değil. Bir de bu tarz sorunlarla uğraşıyorsun sonrasında. Bu iade politikası terk edilirse de iyi olmayacak, şu anki hali de rezalet bakıldığında. Her önüne gelen iade ediyor. Sorsan fabrikaya gönderiliyor ama aklanıp paklandıktan sonra sıfır mal diye sana geri gönderiyorlar. Büyük firmasından tut hepsi bu işten sorumlu. Refurbished ya da Open box ürün olarak satsalar zarar edecekler, esnafı da suçlamamak lazım. Ama en azından büyük firmalar bunlardan kaçınmalı. O yüzden iki ucu değnek, anladın sen onu. Biraz gözü açık davranıp hızlı halletmen gerekiyor bazı şeyleri, bir de aynı zamanda şanslı da olman lazım. Parayla da çözmen mümkün değil genel anlamda, olan boşa giden zamana oluyor.

Bu tam olarak parayla rezil olmak. Vaktin, emeğin, paran her şeyin aynı anda sömürülüyor. Hele bir de benim gibi çözümsüz kalıyorsan geçmiş olsun. ^^ @Ayhan Dönmez

@Ateş Hekimoğlu @Zgoen32 Sizin adınıza mutluyum. En azından sizinkiler çözüldü. Geçmiş olsun tekrardan.

Bu tam olarak parayla rezil olmak. Vaktin, emeğin, paran her şeyin aynı anda sömürülüyor. Hele bir de benim gibi çözümsüz kalıyorsan geçmiş olsun. ^^ @Ayhan Dönmez

@Ateş Hekimoğlu @Zgoen32 Sizin adınıza mutluyum. En azından sizinkiler çözüldü. Geçmiş olsun tekrardan.

Senin sorunu, Gamers Nexus ya da Jayz falan göndersek yine çözemez. Sendeki apayrı bir boyut, bazı şeylerle yaşamayı öğrenmek lazım diye yorumluyorum bu tarz durumları :D Benim de bazı şeyleri kabullendiğim gibi, senin de vakti geldi de geçiyor.

@SunseTTime Olmayınca olmuyor yani, Tillahi gelse yine olduramaz bazı şeyleri. Umarım bir gün çözüme kavuşturursun. Değişmedik parça kalmadı sende, uzay montaj yine kar etmedi. Gigabyte B850 ile alakalı da olmaması lazım. Globalde sıkça kullanılan bir kart bu, test edilip onaylanmış bir model yani. O yüzden akla hiçbir şey gelmiyor.

Bu adamlar sana 2 kere bozuk kart gönderecek hali yok, @Ateş Hekimoğlu ile tek tek parçaları deneyin, ancak o şekilde çözersiniz gibi. Diğer türlü sen de binning işine gireceksin gibi görünüyor. Bunu çoktan yaptın zaten.

@SunseTTime Ben mesela bir nevi sendeki durumu yaşadım, karta farklı kartların VBIOS'larını denedim tek tek. Hiçbirinde brick olmadı ama kendi BIOS'u hariç mesela ASUS Dual modelinkinde senin dediğin tarzda sıkıntı yaptı. Cross Flash işleminden bahsediyorum yani, farklı marka model çok tavsiye edilmez genelde. Power Limit önünü açmak için kullanılır, VRM'ler genelde yeterli geliyor zaten ekstrem modeller haricinde. Aralıklı drop'lar harici görüntüde de sıkıntılar oluştu, eski akıcılık artık yoktu. Bu tarz durumlarda hep karttan şüpheleniyorum o yüzden. Başta RAM ve AM5 platformu akla gelirdi, ama kart sorunları da hayli yaygınlaştı. O açıdan çok masum değil.

@SunseTTime Yani bak Apex ile yarışıyor senin kart, var mı daha ötesi :D Klavye ile düzeliyor, mouse ile bozuluyor demiştin. Onu netleştirebildin mi?

Son düzenleme:
@SunseTTime Olmayınca olmuyor yani, Tillahi gelse yine olduramaz bazı şeyleri. Umarım bir gün çözüme kavuşturursun. Değişmedik parça kalmadı sende, uzay montaj yine kar etmedi. Gigabyte B850 ile alakalı da olmaması lazım. Globalde sıkça kullanılan bir kart bu, test edilip onaylanmış bir model yani. O yüzden akla hiçbir şey gelmiyor.
2.webp
1.webp
cevabım.webp

Herkesin gömdüğü Monster 1050 Ti 60Hz laptopta yaşadığım akıcılığı 9700X&RTX 5060 Ti ile yaşayamıyorsam, mouse laglı ve sürekli görüntü bozuluyorsa nasıl kabullenmem beklenebilir ki? Ben FPS düşük demiyorum, görüntü bildiğin framepacing tarzı bozuluyor diyorum. Videolara yansıyan bir ise ben beş görüyorum. Gigabyte yurtdışı supporta yazdım adamlar en son farklı monitör ile de aynı ise anakart ile ilgili bir durum olabilir diyor. Kaldı ki iki farklı Gigabyte anakart ile de aynı devam ettiğini belirttim. Dediğin gibi kabullenmek lazım ama 5 oyundan 4'ü oynanmaz halde, 1'i ince ayar ile idare eder oluyorsa o sistemdeki parçaları tek tek satarım daha iyi hocam.. @Ayhan Dönmez

@Ayhan Dönmez, arkadaşın konusu dağılmasın diye kısa cevapladım. Ekstra bir şey soracak olursan konuma yazabilirsin hocam. Zaten farklı marka anakart önerisi istemiştim.

@Ateş Hekimoğlu, geçmiş olsun tekrardan. Her şey gönlünce olsun bundan sonraki süreçte...

Son düzenleme:

Herkesin gömdüğü Monster 1050 Ti 60Hz laptopta yaşadığım akıcılığı 9700X&RTX 5060 Ti ile yaşayamıyorsam, mouse laglı ve sürekli görüntü bozuluyorsa nasıl kabullenmem beklenebilir ki? Ben FPS düşük demiyorum, görüntü bildiğin framepacing tarzı bozuluyor diyorum. Videolara yansıyan bir ise ben beş görüyorum. Gigabyte yurtdışı supporta yazdım adamlar en son farklı monitör ile de aynı ise anakart ile ilgili bir durum olabilir diyor. Kaldı ki iki farklı Gigabyte anakart ile de aynı devam ettiğini belirttim. Dediğin gibi kabullenmek lazım ama 5 oyundan 4'ü oynanmaz halde, 1'i ince ayar ile idare eder oluyorsa o sistemdeki parçaları tek tek satarım daha iyi hocam.. @Ayhan Dönmez

Aynı sıkıntıları MSI'de yaşamıştım, o kart kesin sorunluydu. MSI AM5 sokette kesinlikle tercih edilmemesi lazımdı, şu an bir tık düzeldi. O da MPG serisi. Diğer serilerde Tomahawk dahil hepsinde Beta BIOS mevcut. Benim aldığım dönemde arka arkaya 15 Beta yayınlayıp yayınlayıp siliyorlardı. Türlü türlü kararsızlıklar yaşıyordun. Sonrasında bir de Servispoint denen firma ile uğraşıyorsun, 5 defa adamlara kargolaman gerekiyor iade/değişim raporu almak için. Hep aynı mevzular, üründe sorun yok, Valorant ve GTA V açıyorsa sorun yoktur :D

Force ile alakalı bir tek sende gördüm bu sorunu. Alan çok fazla oldu, kullananlardan da bir tanesi drop sorunu yaşamıştı yakın çevreden. Onda da sorun DRAM'siz SSD çıktı. Zaten DRAM mevcut değilse Windows + gaming önerilmiyor onu biliyorsun. B650M-R falan alıp deneyebilirsin, AM5 için X870E Apex ile B650M-R arasında 9700x için fark yok çünkü. Sadece BIOS update gerekebilir Ryzen 9000 desteği için, öyle bir durumda da Flashback portu vasıtasıyla kolayca halledebilirsin. Render almıyorsun, düz oyuncusun. 6000 CL30 açıp oyun oynayacaksın sadece. O açıdan bunu bir düşünebilirsin. Alıp iade edersin süreç içerisinde yine düzelmezse. Başka çaren yok gibi eğer gerçekten anakarttan şüpheleniyorsan. Ama globalde bir araştır derim. Denk gelmedim bu kartta bu tarz bir soruna açıkçası. Drop sorunu direkt olarak AM5'in kendi sorunu ama pacing başka bir şey. @SunseTTime

Geçmiş olsun hocam ve sevindim en azindan THH süreciyle ugrasmayip iadeyi alabilmissin.

Ben aradigimda iadem onaylanmis denildi ama herhangi bir bildirim almadim bankta tarafindan arayip sordugumda herhangi bir sürecin başlamadigini belirttiler.

Hocam bu iadeyi başlatacaklarini söyledikten.
Sonra banka sana sürecin başladigina dair SMS veya telefon etti mi?

Geçmiş olsun hocam ve sevindim en azindan THH süreciyle ugrasmayip iadeyi alabilmissin.

Ben aradigimda iadem onaylanmis denildi ama herhangi bir bildirim almadim bankta tarafindan arayip sordugumda herhangi bir sürecin başlamadigini belirttiler.

Hocam bu iadeyi başlatacaklarini söyledikten.
Sonra banka sana sürecin başladigina dair SMS veya telefon etti mi?
Hocam her parçanın parası ayrı ayrı aynı dakikada hesabıma yattı. Sizi oyalıyorlar bence, dediğim gibi onlar iadeyi yapınca yarım saat içinde bankaya düşmesi lazım. Sizin banka da iade yok diyorsa demek ki sizi oyalıyor mağaza.

@Zgoen32 Bir de akşam 5'ten sonra iade yatmaz, bence yarın gelir sizin para da.

Hocam her parçanın parası ayrı ayrı aynı dakikada hesabıma yattı. Sizi oyalıyorlar bence, dediğim gibi onlar iadeyi yapınca yarım saat içinde bankaya düşmesi lazım. Sizin banka da iade yok diyorsa demek ki sizi oyalıyor mağaza.

@Zgoen32 bir de akşam 5'ten sonra iade yatmaz, bence yarın gelir sizin para da.

Bakalim hocam bunlarin kendinden haberleri yok.
Ne rezil bir firmaymis bunlar gerçekten insanlara ayri bir konuda anlatmak lazim bunlari.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.