Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

RAM arızası yaşadığım için yakında değişim yapacağım. Ryzen 7 9700X işlemci için CL28 yada CL30 RAM alacağım.

Aklımda 5 model var. Bu arada Patriot olana bu kadar para verip almayacağım tabi ki, örnek olması açısından link koydum. Daha ucuza bulunur illa ki. Özellikle G.Skill modelini bir inceleme sitesinde 1.sıraya koymuşlar. O kadar iyi mi bu RAM?

Baktığım tüm modeller SK Hynix çipli yanlışım yok ise.

Ve en önemlisi bu CL değerleri. Ben Stock 4800MHz şekilde kullansam bile CL 28 yada CL 30 şeklinde mi kullanıyor sistem? Bu değerler için EXPO açmak şart mı? Bu arada mobilden konu açıyorum, hata var ise kusura bakmayın.

@20424
@Ayhan Dönmez

Selam dostlar,

RAM arızası yaşadığım için yakında değişim yapacağım. Ryzen 7 9700X işlemci için CL28 yada CL30 RAM alacağım.

Aklımda 5 model var. Bu arada Patriot olana bu kadar para verip almayacağım tabi ki, örnek olması açısından link koydum. Daha ucuza bulunur illa ki. Özellikle G.Skill modelini bir inceleme sitesinde 1.sıraya koymuşlar. O kadar iyi mi bu RAM?

Ve en önemlisi bu CL değerleri. Ben Stock 4800MHz şekilde kullansam bile CL 28 yada CL 30 şeklinde mi kullanıyor sistem? Bu değerler için EXPO açmak şart mı? Bu arada mobilden konu açıyorum, hata var ise kusura bakmayın.

@20424
@Ayhan Dönmez
F/P olarak bundan 2 tane çekin: https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...-cl30-pvv516g60c30-ddr5-fiyati,774247849.html

CL28 ve fiyatının babası olarak şunu öneririm: https://share.google/pX785e1fPSNL7Fb7T

Al iki tane toplam 4800 TL yapar, dün gece benim açtığım konuda önerildi birazdan bende almaya gideceğim.

Daha önce Dual kit almadığım için, bir takım sıkıntılar yaşadım. Tek tek pek sıcak bakmıyorum artık. Yoksa sıkıntı çıkarabiliyor, bizzat konu açtım bende onunla ilgili. Zamanında EXPO açınca, sıkıntı yaptı çünkü. Tek tek almayacağım hocam o yüzden mümkünse. Ama listemde benim de.

Bunları Dual kit bulamadım ya. Öyle bulunuyor mu acaba? Bir de RGB versiyonu var mı bunların arada açarız, ışıl ışıl olur kasa.

İkisi de listemde hocam. Patriot'lar aklımda. Marix hocayla konuştuğumuzda zamanında, Dual kit olmaması kaynaklı sıkıntı çıkarma ihtimali var demiştik. O yüzden bir tık soğuk durumdayım tekli olanlara karşı. Lexar RAM konusunda nasıllar bilemiyorum, hafıza kartlarında çok iyiydiler. Köklü bir firma yoksa.

İkisi de listemde hocam. Patriot'lar aklımda. Marix hocayla konuştuğumuzda zamanında, Dual kit olmaması kaynaklı sıkıntı çıkarma ihtimali var demiştik. O yüzden bir tık soğuk durumdayım tekli olanlara karşı. Lexar RAM konusunda nasıllar bilemiyorum, hafıza kartlarında çok iyiydiler. Köklü bir firma yoksa.
Sağlam RAM'lerdir.

Günümüz için hazır profillerde EXPO ayarlarında tek modül alınan RAM'ler nadiren sorun çıkarsada genelde manuel ayarlama yapıldığı için çokta önemli değil.

Lexar kullanıyorum ben, Kingston gibi kaliteli ürün sorun yaşatmaz.

SSD aldım, pek memnun kalmadım Lexar marka. RAM konusunda daha iyiler demek ki.

Sağlam RAM'lerdir.

Günümüz için hazır profillerde EXPO ayarlarında tek modül alınan RAM'ler nadiren sorun çıkarsada genelde manuel ayarlama yapıldığı için çok da önemli değil.

Zaten ilk etapta 1-2 gün 4800MHz olarak test ederim. Dilim yandı RAM'den. Daha sonra EXPO açarım. CL28 mevzusu nasıl peki? Taktığım gibi CL28 mi çalışır? Yoksa EXPO ile 6000MHz'e çıkarınca mı gerçekleşiyor onlar? Bu işlemcide gecikme değerleri önemli çünkü benim hatırladığım.

Selam dostlar,

@20424
@Ayhan Dönmez
Öneriler gayet iyi, EXPO açmazsan 4800 JEDEC'te çalışıyor, CL28 olmuyor yani EXPO açman şart bu durumda. CL değeri de tek başına çok anlam ifade etmiyor, AM5'te Hynix için global zamanlar var, onları yazıp train ettirmen lazım net farkı görmek için. Bu işlemin bir zararı yok, elindekini nasıl kullanmak istediğinle alakalı. Düz EXPO açınca anakart çok gevşek bırakıyor primary timing dışındaki her şeyi, çünkü Hynix gibi davranmıyor senin kitine, onun tek derdi 6000 CL30 açsın sistem, o kadar. @Eagles

Aslında kit şeklinde takmasan da AM5'te şu anda sıkıntı yapmaması gerekiyor, BIOS update yaptıktan sonra EXPO açılması gerekli. Zaten Patriot'lara da zam gelmiş, Sinerji üzerinden satın alımlarda. Hangisi daha kaliteli mevzusu da biraz reklama kaçıyor, kötü marka diye bir şeyden bahsedemeyiz, sadece içindeki çip önemli, Lexar'ın 6000 CL38 sürümü mesela Micron kullanıyor, CL28 sürümü Hynix kullanıyor.

Zaten ilk etapta 1-2 gün 4800MHz olarak test ederim. Dilim yandı RAM'den. Daha sonra EXPO açarım. CL28 mevzusu nasıl peki? Taktığım gibi CL28 mi çalışır? Yoksa EXPO ile 6000MHz'e çıkarınca mı gerçekleşiyor onlar? Bu işlemcide gecikme değerleri önemli çünkü benim hatırladığım.
Gecikme önemli ama sadece CL değeri ile değil. CL26 kit de alsan primary haricinde 10-15 zamanlama var, Hynix için onları yazacaksın, sonrasında Nitro 1-2-1 stabilse orada kalacak çünkü o da 2-3-1 geliyor, bir de en son FCLK ayarı var. Onu da 2133 çoğu çip açar fabrika çıkışı. 6000 CL28 için böyle ayarlayıp kullanabilirsin. CL28 kit alırsan daha iyi overclock potansiyeli olur, ama bu bahsettiğim işlemler voltaj istemiyor, zamanlama değişeceksin sadece. Voltajı Hynix kitlerde asıl isteyen CL değeri. Zaten 1.4v 6000 CL28 bir kitte, bu zamanları değişince 1.45v istemiyor yani. @Eagles

Bir de B650 çipsette Power Down Mode ile Memory Context Restore ayarı çakışıyor, Power Down Enable yapman gerekli senin, o da ufak latency ekliyor, RAM'ler için power saving modu diyebiliriz @Eagles Hızlı açılmasını istersen bu çipsette bu 2 ayar enable olmalı.

Her frekansta sabit 28 CL de çalışmıyor CL değeri değişir, CL konusu biraz şişirilmiş bir konu rehber varsa incelersin.