Her frekansta sabit 28 CL de çalışmıyor CL değeri değişir, CL konusu biraz şişirilmiş bir konu rehber varsa incelersin.
ns cinsinden formülü var sadece CL için, cas latency x 2000/frekans, frekans yükseldikçe CL düşürmek daha da önem kazanıyor bu durumda.

6000 CL30 için 30 x 2000/6000 = 10 8000 CL30 için 30 x 2000/8000 = 7.5

Ns cinsinden formülü var sadece CL için, CAS latency X 2000/frekans, frekans yükseldikçe CL düşürmek daha da önem kazanıyor bu durumda.

6000 CL30 için 30 X 2000/6000 = 10 8000 CL30 için 30 X 2000/8000 = 7.5

Yurt dışında bir makale de CL değeri konusunda mümkün olduğunca en düşük değil yüksek olanı tercih edin yazıyordu. Açıklamasında 6000MHz değeri CL 40 değerine böldüğümüzde = 150 zaman diliminde bağlanma ya da veri aktarma süresi olarak yazmış. 6000MHz CL 28'e bölersek: 214 falan çıkıyor yani süre daha uzun gibi. Bu mantığı pek çok anlamadım ama zaten günlük kullanımda aradaki farkıda gözle göremiyorum o yüzden benim için çok önemli değil. Overclock la da işim olmuyor düz kullanıcıyım ben :cool:

Yurt dışında bir makale de CL değeri konusunda mümkün olduğunca en düşük değil yüksek olanı tercih edin yazıyordu. Açıklamasında 6000MHz değeri CL 40 değerine böldüğümüzde = 150 zaman diliminde bağlanma ya da veri aktarma süresi olarak yazmış. 6000MHz CL 28'e bölersek: 214 falan çıkıyor yani süre daha uzun gibi. Bu mantığı pek çok anlamadım ama zaten günlük kullanımda aradaki farkıda gözle göremiyorum o yüzden benim için çok önemli değil. Overclock la da işim olmuyor düz kullanıcıyım ben :cool:
Gerekli test araçları bench programlarıyla bakarsan düşük CL her zaman daha iyi sonuç veriyor, stabil olmak kaydıyla. Öyle olsa CL26 kitler 12K'ya satılmazdı şu anda, kimse de almazdı ki.

Direkt matematik bunu söylüyor yani, clock cycle olarak formülü var hepsinin. Ne kadar sıkı zaman o kadar iyi gecikme değeri ns cinsinden. Ama her zamanlama için geçerli değil, Bazılarını sınıra çok yaklaştırırsan diminishing return denen performans kısmaya başlıyor, CL için bu durum söz konusu değil. CL24 yapabiliyorsan 24 kullanman lazım.

Şimdi senin dediğine göre 6000 CL30 ile bu ikisi arasında sıfır fark olmalı:

1759314367388.webp

1759314384585.webp

Bunları kim yapabiliyor orası ayrı, benim anlatmak istediğim, konu sahibi 6000 CL26 kit alsa bile FPS farkı olmayacak 1 FPS anca oynar, sadece CL değeri anlam ifade etmiyor. Bir de bahsettiğim 2 ayar B650 çipsette Enable olmalı, o da latency ekliyor 1 ns civarı, power saving modu çünkü.

Bu zaman yazma mevzusu overclocka girmiyor, voltaj basarsan overclock olmuş olur, Hynix için 5 dk'lık iş 6000 CL30 için zamanları yazmak, açamayan Hynix kit yok gibi bir şey. Samsung-Micron'a gelince konu farklı, onlarda EXPO açıp dua etmen lazım stabil çalışması için.

Selam dostlar,

RAM arızası yaşadığım için yakında değişim yapacağım. Ryzen 7 9700X işlemci için CL28 ya da CL30 RAM alacağım.

Aklımda 5 model var. Bu arada Patriot olana bu kadar para verip almayacağım tabii ki, örnek olması açısından link koydum. Daha ucuza bulunur illaki. Özellikle G.Skill modelini bir inceleme sitesinde 1.sıraya koymuşlar. O kadar iyi mi bu RAM?

Baktığım tüm modeller SK Hynix çipli yanlışım yok ise.

Ve en önemlisi bu CL değerleri. Ben Stock 4800MHz şekilde kullansam bile CL 28 ya da CL 30 şeklinde mi kullanıyor sistem? Bu değerler için EXPO açmak şart mı? Bu arada mobilden konu açıyorum, hata var ise kusura bakmayın.

@20424
@Ayhan Dönmez

Gerekli öneriler yapılmış, daha öncede konuşmuştuk, bence RGB olmasın RAM'de.

@Eagles Eger overclock ile uğraşmayacaksan düz kullanıcı isen hatta 6000 CL30 tavsiye ederim, Sinerji'deki zam yemiş, diğer satıcılar hakkında bir şey diyemem Patriot için. RGB olsun dersen de atılan modellere bakabilirsin. RGB ekstra sıcaklık artışı yaratıyor, ben de kapalı kullanıyorum RGB olmasına rağmen.

Ama her halukarda EXPO açman gerekli, 4800 CL40'ta çalışıyor yoksa. EXPO açarsan 6000 CL30 olur kit.

Öneriler gayet iyi, EXPO açmazsan 4800 JEDEC'te çalışıyor, CL28 olmuyor yani EXPO açman şart bu durumda. CL değeri de tek başına çok anlam ifade etmiyor, AM5'te Hynix için global zamanlar var, onları yazıp train ettirmen lazım net farkı görmek için. Bu işlemin bir zararı yok, elindekini nasıl kullanmak istediğinle alakalı. Düz EXPO açınca anakart çok gevşek bırakıyor primary timing dışındaki her şeyi, çünkü Hynix gibi davranmıyor senin kitine, onun tek derdi 6000 CL30 açsın sistem, o kadar. @Eagles

Aslında kit şeklinde takmasan da AM5'te şu anda sıkıntı yapmaması gerekiyor, BIOS Update yaptıktan sonra EXPO açılması gerekli. Zaten Patriot'lara da zam gelmiş, Sinerji üzerinden satın alımlarda. Hangisi daha kaliteli mevzusu da biraz reklama kaçıyor, kötü marka diye bir şeyden bahsedemeyiz, sadece içindeki çip önemli, Lexar'ın 6000 CL38 sürümü mesela Micron kullanıyor, CL28 sürümü Hynix kullanıyor.

Gecikme önemli ama sadece CL değeri ile değil. CL26 kit de alsan primary haricinde 10-15 zamanlama var, Hynix için onları yazacaksın, sonrasında Nitro 1-2-1 stabilse orada kalacak çünkü o da 2-3-1 geliyor, bir de en son FCLK ayarı var. Onu da 2133 çoğu çip açar fabrika çıkışı. 6000 CL28 için böyle ayarlayıp kullanabilirsin. CL28 kit alırsan daha iyi overclock potansiyeli olur ama bu bahsettiğim işlemler voltaj istemiyor, zamanlama değişeceksin sadece. Voltajı Hynix kitlerde asıl isteyen CL değeri. Zaten 1.4v 6000 CL28 bir kitte, bu zamanları değişince 1.45v istemiyor yani. @Eagles

Hocam zaten arkadaşlarla benzer düşüncelere sahipmişiz. Sağ olsunlar. Yorum yapanları biliyorum, tecrübelerine güvenirim. Bende önerdikleri modelleri düşünüyorum. KLEVV markasını da sende önerdiğin için listeme ekledim. Lexar ekstra oldu CL28 SK Hynix olduğu için listeye ekledim. Ben direkt CL28 yada CL30 alıyoruz zannediyorum takınca. Yine bilgilendik. :D

Zamanında yaptığı için bende, biraz çekiniyorum tekli olanlara karşı. RAM işi yordu beni biraz. Dual Kit alıp geçeyim diyorum. Beni biliyorsun hocam öneri alırım, maksimum 3 iş günü içerisinde o ürünü alır geçerim hiç beklemem. :)

6000MHz şeklinde kullanmayı düşünüyorum. Açılışıda hızlandırdık mı, bana yeter muhtemelen. CL30 6000MHz AMD için stabil ve sorunsuz yine hatırladığım kadarıyla. Bende zaten FPS sabitliyorum hocam, hikayeli oyunlarda yüksek FPS almak çok aman aman değil. 60 bile yeterli bence. PS5 cihazımda 60 FPS alsam, şükür diyorum. @Ayhan Dönmez

Bende tam bilmediğim için, dedim hem öğreneyim hem de stabilite sorunları yaşamıyayım. Bende biraz düz kullanıcıyım.
@X99

En kötüsü RGB alırım, istediğim zamanlar açıp kapatırım. Hem sıcaklık azalır, hem de RGB şevkim kırılmamış olur. Arada açarım öyleyse. Sen RGB önermiyorsun hocam bilirim. Tecrübe diyoruz buna da. :elsıkışma:
@20424

Çok da takılma bu konuya, çok fazla da gereksiz para verme ortalama olarak beğendiğini alıp geç.

Tecrübeli arkadaşlar sayesinde, ona pek gerek kalmıyor zaten sağ olsunlar.

Yok takılmak değil de, bilmediğim şeyler var mış. Mesala CL değerleri gibi.

Tecrübeli arkadaşlar sayesinde, ona pek gerek kalmıyor zaten sağ olsunlar.

Yok takılmak değil de, bilmediğim şeyler var mış. Mesala CL değerleri gibi.
CL olarak düşününce 8000 MT/s'ye çıktığında bile 10 ns'ten 7.5 ns geriliyor. ns mevzusu için FCLK etkiliyor, stok FCLK 2000 olduğunu düşünürsek, 2000-2233 arası mümkün Ryzen 9000'de, 2233 milyonda 1 çip yapar, tıpkı 6600 MT/s 1:1 mod gibi.

ns için yine düşünürsen timing'lerden tRFC ve tREFI-Refresh Interval direkt etkili. Anakart bunların hepsini çok gevşek bırakmak zorunda çünkü Samsung-Micron açamıyor, sen manuel halletmen lazım, eğer sistem gecikmesi düşsün istiyorsan. FPS olarak bakarsan zaten hikaye oyunda dediğin gibi 60 her türlü alırsın. @Eagles RAM mevzusu FPS-%1 Low artışından ziyade sistem gecikmesi, bandwith artışı vesaire için daha önemli ya da CS gibi rekabetçi oyunlarda.

RGB alacaksan 5.5-6 bandını çok geçmeni tavsiye etmem, RAM'e çok yatırım yapmaya gerek yok bu platformda açıkçası, Hynix olsun yeter sadece. Diğerleri çünkü EXPO'da dahi stabilliğini koruyamıyor, forumlara konu açılıp duruluyor, oyunlarda drop-takılma vesaire diye. Çoğunluk sebebi RAM çıkıyor.

CL olarak düşününce 8000 MT/s'ye çıktığında bile 10 Ns'ten 7.5 ns geriliyor. Ns mevzusu için FCLK etkiliyor, stok FCLK 2000 olduğunu düşünürsek, 2000-2233 arası mümkün Ryzen 9000'de, 2233 milyonda 1 çip yapar, tıpkı 6600 MT/s 1:1 mod gibi.

Ns için yine düşünürsen Timing'lerden tRFC ve trefı-Refresh ınterval direkt etkili. Anakart bunların hepsini çok gevşek bırakmak zorunda çünkü Samsung-Micron açamıyor, sen manuel halletmen lazım, eğer sistem gecikmesi düşsün istiyorsan. FPS olarak bakarsan zaten hikaye oyunda dediğin gibi 60 her türlü alırsın. @Eagles RAM mevzusu FPS-%1 Low artışından ziyade sistem gecikmesi, bandwith artışı vesaire için daha önemli ya da CS gibi rekabetçi oyunlarda.

RGB alacaksan 5.5-6 bandını çok geçmeni tavsiye etmem, RAM'e çok yatırım yapmaya gerek yok bu platformda açıkçası, Hynix olsun yeter sadece. Diğerleri çünkü EXPO'da dahi stabilliğini koruyamıyor, forumlara konu açılıp duruluyor, oyunlarda drop-takılma vesaire diye. Çoğunluk sebebi RAM çıkıyor.

Hocam son bir soru sorayım size. @Ayhan Dönmez.

4800 ve 6000 arasında bile uçurum fark hissedemedim.

Maksimum limit 7K koymaya çalışıyorum. Daha üstüne çıkarsam zaten 64 alırım çünkü, oda gerekmiyor şimdilik.

Hocam Hynix çipli CL28 değerine sahip 6000MHz RAM alsam Lexar. Onları CL30 6000MHz şeklinde çalıştırabilir miyiz B650 Anakart ile stabil şekilde? EXPO açınca direkt CL28 mi olacak? Yoksa ayar mı çekmek gerekir?