BlackShadow

Yetkin
Merhaba, masaüstü sistemimde Ryzen 7 9700X ve MSI B850M Gaming Plus WI-FI6E anakartım var. Phantom Spirit 120 SE hava soğutucu ile kullanıyorum.

Yapmış olduğum ayarlar;
Precision Boost OverDrive -> Advanced
Curve Optimizer -> All Cores -> Negative -> -25
Max CPU Boost Clock Override -> +200MHz

Bu ayarlarda Last of Us gibi oyunlarda 2K çözünürlükte sıcaklık Max. 65-67 dereceyi geçmiyor. EXPO açık, RAM'ler 6000MHz CL30 olarak çalışıyor.

Ayarlara ek yapmam gereken bir şey var mı? Çok fazla gereksiz watt çeksin istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı işlemciyi kullanıyorum. +200MHz vermek gereksiz sıcaklık artışına sebep oluyor. Ben +100MHz olarak verdim. C-states ve iGPU disable yap. Ekstra olarak da özel RAM timings değerleri girmenizde fayda olacaktır.

Merhaba, masaüstü sistemimde Ryzen 7 9700X ve MSI B850M Gaming Plus WI-FI6E anakartım var. Phantom Spirit 120 SE hava soğutucu ile kullanıyorum.

Yapmış olduğum ayarlar;
Precision Boost OverDrive -> Advanced
Curve Optimizer -> All Cores -> Negative -> -25
Max CPU Boost Clock Override -> +200MHz

Bu ayarlarda Last of Us gibi oyunlarda 2K çözünürlükte sıcaklık Max. 65-67 dereceyi geçmiyor. EXPO açık, RAM'ler 6000MHz CL30 olarak çalışıyor.

Ayarlara ek yapmam gereken bir şey var mı? Çok fazla gereksiz watt çeksin istemiyorum.

• PBO: Advanced
  • PBO Limits: Motherboard
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock Override: +100
  • Curve Optimizer: All Cores Negative 25
@BlackShadow Bu şekilde denemen daha uygun. +200 @ErdemK dediği gibi gereksiz Watt ve sıcaklık artışı demek. Getirisi çok olmaz açıkçası. +100/-25 ile beraber 1:1 mod 6000-6600 MT/s RAM ayarları yapmak zorunlu 9700X'te. Çünkü 3D V-Cache yok, L3 daha az 9800X3D'ye göre.

• PBO: Advanced
  • PBO Limits: Motherboard
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock Override: +100
  • Curve Optimizer: All Cores Negative 25
@BlackShadow Bu şekilde denemen daha uygun. +200 @ErdemK dediği gibi gereksiz Watt ve sıcaklık artışı demek. Getirisi çok olmaz açıkçası. +100/-25 ile beraber 1:1 mod 6000-6600 MT/s RAM ayarları yapmak zorunlu 9700X'te. Çünkü 3D V-Cache yok, L3 daha az 9800X3D'ye göre.

Hocam açıkçası RAM profillerinden EXPO1 seçince direk bahsettiğim değerler geldi, ekstra ayarlar nasıl yapılır ne neye karşılık gelir hiç bilmediğimden RAM tarafına dokunmadım. Çok bir performans farkı olur mu ?

Hocam açıkçası RAM profillerinden EXPO1 seçince direk bahsettiğim değerler geldi, ekstra ayarlar nasıl yapılır ne neye karşılık gelir hiç bilmediğimden RAM tarafına dokunmadım. Çok bir performans farkı olur mu ?

Evet, fazla fark var 9700X'te. 9800X3D gibi Cache miktarı yüksek değil, RAM'e muhtaç. RAM ayarlarından direkt olarak etki görüyor. +200 vermek yerine PBO'yu +100 bırakıp RAM ayarlaman en uygunu. Ona ayrı konu aç, @LH44 ve @Bandırmalı1965 hocalar yardımcı olur.