Ryzen 7 9700X PBO ayarları nasıl olmalı?

Hocam elinize, kolunuza sağlık. Bu kadar detaylı yardım beklemiyordum. Yarın bunları yaparken telefondan fotoğraf çekip atar takıldığım yerde yardım isterim. Attığınız ilk ss mi yoksa ikinci ss mi baz alayım bunları yaparken? ikinci ssde ekstralar var sanırım.

2.'de ekstralar var evet, 1.'sini yap ilk 1-2-1 Nitro ile, sonrasında eklersin 2.'deki ekstraları. İlk attığım SS sana yeterli gelir. Bu kadar detaylı kimse anlatmaz, CL28 yapabilirsen iyi olur ama 1.4v yeterli gelir.

Zaman ayırıp da anlatmaz diyorum yani, bilgili kişiler var da, AM5 platformunda RAM ve PBO'dan anlayan doğru düzgün yok, AM4 ve DDR4 özelinde çok bilgili kişiler var. Global'de de yine var, bizim TR forumları hakkında konuşuyorum. Bilgili olup da bunları aktaran kişi sayısı çok az. Oradan buradan gördüklerini copy paste şeklinde atıyorlar çoğu, kendi üstünde deneyip onaylamamış diyeyim. @xLeomessi

Ne yaptığının bilincinde ol diye anlattım sana, git başka foruma konu aç, adam sana diyecek ki 1.45 VDD 1.45V VDDQ 1.4 VDDIO ver, 6000 CL28-36-36 yap diyecek, Nitro kısmını söylemeyecek bile. FCLK'dan da çoğu bahsetmez. Ya uğraşmak istemediklerinden ya da bilmediklerinden. Bu konu ayrı bir ilgi alanı, bizzat ilgilenmiyorsan bilmen zor. Ona buna sorarak da öğrenmek çok olası değil, kendin uğraşa uğraşa öğrenebileceğin bir şey bu.

Parça zararı olmaz o açıdan çekincen olmasın. Yapacağın en yanlış hamlede bile en kötü PC açılmaz, boot etmez, Black Screen kalırsın. Kendini kurtarırsa kurtarır, safe mod atar, kurtaramazsa da BIOS Flashback ile BIOS yazarsın 5 DK'da aynı BIOS'u yazman kafi gelir, sıfırlar her şeyi. Senin kartta CMOS Reset tuşu yok, tornavida değdirmen lazım CLRTC pinlerine, onla uğraşma diye dedim. Flashback daha basit olur senin için 5 DK sürüyor zaten Gigabyte.bin olarak isimlendiriyorsun .cap uzantılı dosyayı, sonra tuşa basıyorsun işte Flashback olayını görmüşsündür, rehber de var YouTube'de bu foruma özel.

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam tekrardan. İlk ssdeki değerleri akşam biosa girip test edeyim. Pbo için zaten +100 -20 yeterli dediniz oraya daha dokunmam.

Teşekkürler hocam tekrardan. İlk ssdeki değerleri akşam biosa girip test edeyim. Pbo için zaten +100 -20 yeterli dediniz oraya daha dokunmam.
+200 yazın anlamsız olur, 9700x Fmax değeri daha fazla, stabilite bozulabilir +200 zorlarsan, o yüzden gerek yok, bir de ekstra sıcaklık artışı, zaten FPS tabanlı oyunlar haricinde çok faydası yok, hikaye tabanlı oyunlarda daha az etkiliyor overclock işlemleri genel anlamda. Rekabetçi oyunlarda CS gibi etki ediyor bu RAM+PBO ayarları en belirgin şekilde.

Sıcak havada +200'ün istediği voltajla, kışın soğuk havada +200'ün istediği voltaj farklı, sıcak çalıştıkça çip daha fazla voltaj istiyor stabilte için, o yüzden yazın daha çok instabilite sorunu çıkarken kışın daha rahat oluyor her şey. @xLeomessi Hem IMC-bellek kontrolcü hem de CCD-core'lar ile alakalı bu durum.

Anladım hocam teşekkür ederim. Bu gfx curve optimizer nedir? Birde ben 3d marka demoda test yapıp 6900 civarı puan almıştım. Bu yaptığım işlemler neticesinde o puan artacak mı?

Anladım hocam teşekkür ederim. Bu gfx curve optimizer nedir? Birde ben 3d marka demoda test yapıp 6900 civarı puan almıştım. Bu yaptığım işlemler neticesinde o puan artacak mı?
iGPU için o, Curve Optimizer yapman yeterli o kısımdan, bir de RAM ayarları.

Eve gidince yazacağım hocam, başınızı ağrıtabilirim.
Bence ilk etapta dediklerimi harfiyen yap, DRAM Timings kısmını bulursun anakartta, oradan zamanları eksiksiz yaz, sonrasında Nitro lokasyonundan o kısmı uygula eksiksiz, zaten çok karıştırcağın bir durum yok. EXPO üzerine yazacaksın bu ayarları zaten. PBO ayarın da zaten yapılı, +100 yeterli ilk etapta. +200 verip de boş yere işlemciyi sıcak çalıştırmanın anlamı yok. 3-5 fps için.

Bunları yaparken yine SS atarsın bakarım, elinde SS'ler olmuş olur, save&exit yapmaktan çok da çekinme ama, en kötü sistem açılmaz, restart atarsın, eğer yine açılmazsa 5 dk içinde arkadaki Flashback portundan BIOS güncelle, bu işlemi yapmışsındır bu kartta. En basit böyle olur. Diğer türlüsü CLRTC pinlerine tornavida değdirmen lazım, senin anakartta bu 2 pin nerede bilmiyorum, CLR_MOS falan farklı adları var her kartta. Arkada Clear CMOS tuşu yok senin modelde. @xLeomessi O olsaydı 1 kere basman yeterliydi, sıfırlıyor o tuş direkt.

Görüntü gelmez ise ve 5 dakika içinde bios güncelleyemezsem napacağım hocam. anakart servislik olmasın.

Görüntü gelmez ise ve 5 dakika içinde bios güncelleyemezsem napacağım hocam. anakart servislik olmasın.
5 dk içinde güncelleme önemli değil, BIOS Flashback işlemi 5 dk sürüyor anlamında dedim onu. Verdiğim ayarlar ile görüntü gelir, problemli ayar vermedim aslında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…