Yasin Alemdağ
Yetkin
Beni ekleseniz birlikte yapma şansımız var mıdır?
Performansının %95'ini alırsın, 6400 1:1 stabil açıyorsan %99'unu alırsın, fark bu. Çip 3D olduğu için RAM'den minimal etkileniyor, ama kazanç kazançtır. Eğer yapılabilitesi varsa neden olmasın, mantık her zaman bu. Bir zararı yok çünkü, sadece 1.5 vdd üzeri vereceğim dersen bir tane fan dikiyorsun, tüm sorun çözülüyorHocam gümledim. Çok yabancı olduğum bir konu RAM konusu 6000 MHz CL28 değerinde kalsam ne kadar performans farkım olur.
Discord'dan da yardımcı olurum, buradan da, ama biraz uzun soluklu bir iş bu. Stabilite işi de problem biraz. BIOS son sürüme güncelleyin ilk olarak, BIOS güncellemeden önce de tüm ayarları default alın, öyle öneriliyor bir sıkıntı olmaması adına güncelleme esnasında. BIOS'ta DRAM Timings kısmı var, oraya tek tek yazacaksınız zamanlamaları. EXPO açıp üzerine de yazabiliyorsunuz.
O vakit 6000 c28 için alt zamanları girin öyle deneyin. OCCT CPU+RAM testi de yeterli gelir. Major instabilite varsa ilk 1 saatte hata alıyorsun zaten. Ama RAM Test işi biraz uzun solukludur, en az 4-5 saat lazım %95 stabil demen için.Hocam kasam NV5 RAM'lere direk üflemiyor. Ben %95'te kalayım ya çünkü zamanlamalar vs çok yoracak beni öyle ön görüyorum. Bir de fındık ayı sürekli köye gitme durumunda kalıyorum. Pek zamanım kalmıyor PC'ye.
O vakit 6000 C28 için alt zamanları girin öyle deneyin. OCCT CPU+RAM testi de yeterli gelir. Major instabilite varsa ilk 1 saatte hata alıyorsun zaten. Ama RAM test işi biraz uzun solukludur, en az 4-5 saat lazım %95 stabil demen için.
Şu an nitro mod 2-3-1 olarak ayarlı anakart tarafıdan default bu geliyor ve alt zamanların hepsi anakart tarafından çok gevşek ayarlanmış. Zentimings indirip çıkan kısmı ss atın bana, size değerleri veririm. Dram timings kısmından, ai tweaker kısmından en azından alt zamanları değiştirip denersiniz, bir zararı olmaz, voltaj istemez onlar. CL değeri düşürürken ekstra voltaj gerekiyor. Bir de bunların üzerine bahsettiğim nitro mod 1-2-1 açıp kullanırsınız sıkıntısız. O dediğim kısmı bulursunuz, AMD Overclocking'de Nitro Settings kısmı mevcut üst kısımda.Dün BIOS güncelledim ve sadece EXPO açtım. Bugün işte dediğim BIOS ayarlarını gireceğim işlemci için daha sonra birkaç benchmark testi yapacağım. Şu an 6000 MHz CL28 de sorun yok.
Şu an Nitro mod 2-3-1 olarak ayarlı anakart tarafıdan default bu geliyor ve alt zamanların hepsi anakart tarafından çok gevşek ayarlanmış. ZenTimings indirip çıkan kısmı SS atın bana, size değerleri veririm. DRAM timings kısmından, AI tweaker kısmından en azından alt zamanları değiştirip denersiniz, bir zararı olmaz, voltaj istemez onlar. CL değeri düşürürken ekstra voltaj gerekiyor. Bir de bunların üzerine bahsettiğim Nitro mod 1-2-1 açıp kullanırsınız sıkıntısız. O dediğim kısmı bulursunuz, AMD overclocking'de Nitro settings kısmı mevcut üst kısımda.
Bu alt zamanları girip deneyerek işe başlayacaksın. 6000 c28 sıkı alt zamanlar ve 1-2-1 1-2-0 Nitro ile Gaming için yeterli gelir. Sonrasında FCLK'yı da 2000-2200 arası denemen lazım ama vakit alan işler bunlar. O yüzden en basit haliyle dediklerimi yaparsın, testmem5 github'da var, oradan 1usmus 1-2 saat çalıştır, HWiNFO programı ile sensörler kısmından takip edersin ilgili çip ve RAM sıcaklıklarını. Oradaki RAM sıcaklığı SPD sıcaklığını temsil ediyor, IC'lerin kendi sensörü değil, o yüzden iç sıcaklık daha değişken ama arada bir uçurum yok, temsili değerdir.Tamamdır hocam tam bir toparlanayım. Bunlara da göz gezdireceğim. Çok teşekkür ederim.