Hocam gümledim :). Çok yabancı olduğum bir konu RAM konusu 6000 MHz CL28 değerinde kalsam ne kadar performans farkım olur.
Performansının %95'ini alırsın, 6400 1:1 stabil açıyorsan %99'unu alırsın, fark bu. Çip 3D olduğu için RAM'den minimal etkileniyor, ama kazanç kazançtır. Eğer yapılabilitesi varsa neden olmasın, mantık her zaman bu. Bir zararı yok çünkü, sadece 1.5 vdd üzeri vereceğim dersen bir tane fan dikiyorsun, tüm sorun çözülüyor :D

Beni ekleseniz birlikte yapma şansımız var mıdır?
Discord'dan da yardımcı olurum, buradan da, ama biraz uzun soluklu bir iş bu. Stabilite işi de problem biraz. BIOS son sürüme güncelleyin ilk olarak, BIOS güncellemeden önce de tüm ayarları default alın, öyle öneriliyor bir sıkıntı olmaması adına güncelleme esnasında. BIOS'ta DRAM Timings kısmı var, oraya tek tek yazacaksınız zamanlamaları. EXPO açıp üzerine de yazabiliyorsunuz.

@Yasin Alemdağ İlk bakılması gereken şey şu, düz EXPO açın, 6000 c28 1.4v ayarlayacaktır, bu değeri 6400 c32 olarak elle manuel olarak değiştirin, şu primary kısmını da trcd ve trp kısmını da 39 39 yazın. Bu şekilde boot ettirin sistemi, save & exit yapın. Testmem5 programı mevcut github'da, oradan son sürümü indirin, ryzen3d profile ya da 1usmus birkaç saat çalıştırın. SoC voltaj manuel mod diyip elle 1.29 verin. UCLK=MCLK yapın bir de, FCLK değerine ellemeyin. 6400 c32 1:1 1.4v'ta bu şekilde bir deneyin. Hata yoksa bunun üstüne ilerlersiniz.

Bu süreçte hiçbir alt zaman falan girmenize gerek yok sadece birincil zamanları dediğim gibi ayarlayın, çip 6400 1:1 açamıyorsa, SoC voltaj yetersiz geliyorsa zaten hata spamlayacaktır. Size de 6200 yolu görünmüş olur. 6200 uzmanı Kitten var forumda, onu etiketlerseniz ekstra yardımcı olacaktır.

Hocam kasam NV5 RAM'lere direk üflemiyor. Ben %95'te kalayım ya çünkü zamanlamalar vs çok yoracak beni öyle ön görüyorum. Bir de fındık ayı sürekli köye gitme durumunda kalıyorum. Pek zamanım kalmıyor PC'ye :).
O vakit 6000 c28 için alt zamanları girin öyle deneyin. OCCT CPU+RAM testi de yeterli gelir. Major instabilite varsa ilk 1 saatte hata alıyorsun zaten. Ama RAM Test işi biraz uzun solukludur, en az 4-5 saat lazım %95 stabil demen için.

@Yasin Alemdağ 7800X3D ana rehberi var sarı sitedeki, oradaki değerleri birebir kopyalayın, sizin birincil zamanlar 6000 c28-36-36 mı bilmiyorum çok da fark etmez gaming için zaten, sadece o rehberdeki trrds-trrdl-tfaw kısmı yanlış 8-8-32 olarak girin onu. 8-4-20 performans regression yapıyor.

1752664765542.webp

Bu değerlerden bahsediyorum. Bahsettiğim 3'lüyü 8-8-32 girin. Geri kalan kalabilir.

Bir de Nitro Mod var, o da auto 2-3-1 gelir, çip açabiliyorsa 1-3-1, 1-2-1 ve 1-2-0'a doğru ilerler. Ne kadar düşük, o kadar fazla performans. 6000 için çoğu çip 1-2-0 açabilmekte. Denemek lazım, en kötü 1-2-1 açacaktır sıkıntısız. Bu sekme de AMD Overclocking kısmında bulunuyor, Nitro settings girip oradan ayarlayacaksınız, Robust Training ve Nitro mode enable, rx-tx burst length 8x 8x ve Nitro rx-1 tx-2 control line-0 şeklinde ayarlarsan 1-2-0 oluyor. Sistem açılmazsa PC kapatıp arkadaki clear cmos tuştan sıfırlıyorsun ya da birkaç kez trainlemeyi deneyip kendini kurtarıp safe mod atıyor anakart, o şekilde ayarlar sıfırlanıyor @Yasin Alemdağ

O vakit 6000 C28 için alt zamanları girin öyle deneyin. OCCT CPU+RAM testi de yeterli gelir. Major instabilite varsa ilk 1 saatte hata alıyorsun zaten. Ama RAM test işi biraz uzun solukludur, en az 4-5 saat lazım %95 stabil demen için.

Dün BIOS güncelledim ve sadece EXPO açtım. Bugün işte dediğim BIOS ayarlarını gireceğim işlemci için daha sonra birkaç benchmark testi yapacağım. Şu an 6000 MHz CL28 de sorun yok.

Dün BIOS güncelledim ve sadece EXPO açtım. Bugün işte dediğim BIOS ayarlarını gireceğim işlemci için daha sonra birkaç benchmark testi yapacağım. Şu an 6000 MHz CL28 de sorun yok.
Şu an nitro mod 2-3-1 olarak ayarlı anakart tarafıdan default bu geliyor ve alt zamanların hepsi anakart tarafından çok gevşek ayarlanmış. Zentimings indirip çıkan kısmı ss atın bana, size değerleri veririm. Dram timings kısmından, ai tweaker kısmından en azından alt zamanları değiştirip denersiniz, bir zararı olmaz, voltaj istemez onlar. CL değeri düşürürken ekstra voltaj gerekiyor. Bir de bunların üzerine bahsettiğim nitro mod 1-2-1 açıp kullanırsınız sıkıntısız. O dediğim kısmı bulursunuz, AMD Overclocking'de Nitro Settings kısmı mevcut üst kısımda.

6200-6400 kısa vadede halledemezsin, boş vaktinin olması lazım ama 6000'i 5 dk'da bile halledebilirsin. 6000 açamayan çip yok gibi bir şey her şey dahilinde yani.

Şu an Nitro mod 2-3-1 olarak ayarlı anakart tarafıdan default bu geliyor ve alt zamanların hepsi anakart tarafından çok gevşek ayarlanmış. ZenTimings indirip çıkan kısmı SS atın bana, size değerleri veririm. DRAM timings kısmından, AI tweaker kısmından en azından alt zamanları değiştirip denersiniz, bir zararı olmaz, voltaj istemez onlar. CL değeri düşürürken ekstra voltaj gerekiyor. Bir de bunların üzerine bahsettiğim Nitro mod 1-2-1 açıp kullanırsınız sıkıntısız. O dediğim kısmı bulursunuz, AMD overclocking'de Nitro settings kısmı mevcut üst kısımda.

Tamamdır hocam tam bir toparlanayım. Bunlara da göz gezdireceğim. Çok teşekkür ederim.

Sendeki RAM'ler ekstra olarak 8000+ frekansları destekliyor ama anakart çok el vermez buna. Ve 9800x3d tek ccd olduğu için 1:1 mod daha performanslı, 2:1 mod daha çok 9950x3d gibi işlemciler için faydalı, onlarda 2 ccd mevcut.

Tamamdır hocam tam bir toparlanayım. Bunlara da göz gezdireceğim. Çok teşekkür ederim.
Bu alt zamanları girip deneyerek işe başlayacaksın. 6000 c28 sıkı alt zamanlar ve 1-2-1 1-2-0 Nitro ile Gaming için yeterli gelir. Sonrasında FCLK'yı da 2000-2200 arası denemen lazım ama vakit alan işler bunlar. O yüzden en basit haliyle dediklerimi yaparsın, testmem5 github'da var, oradan 1usmus 1-2 saat çalıştır, HWiNFO programı ile sensörler kısmından takip edersin ilgili çip ve RAM sıcaklıklarını. Oradaki RAM sıcaklığı SPD sıcaklığını temsil ediyor, IC'lerin kendi sensörü değil, o yüzden iç sıcaklık daha değişken ama arada bir uçurum yok, temsili değerdir.

Yine test anında programların ss atarsan yardımcı olurum. Diğer kişileri de ekstra etiketleyebilirsin, herkes kendi tecrübesini aktarır. İlla bir gün boş vaktin olduğunda bu işe girişeceksin yani, sistemi olabildiğince verimli kullanman senin için daha iyi olur. BIOS update'leriyle birlikte Agesa sürümleri de değişmekte, RAM kanadında ciddi iyileştirmeler içeriyor. İyi takip etmek lazım, official ve Beta sürümleri de yayınlanıyor. Rog x870 main thread diye bir konu var, Rog forum'da, oradan da takip edebilirsin, Safedisk adlı kişi paylaşıyor. @Yasin Alemdağ

Son düzenleme: